Kirja-arvostelussa Aja Kovempaa! – Maantiepyöräilijän käsikirja

Vahvassa kasvussa oleva maantiepyöräily on saanut rinnalleen merkittävän teoksen, kun Aja kovempaa – maantiepyöräilijän käsikirja ilmestyi markkinoille loppukeväästä. Suomessa on julkaistu viime vuosina vain muutamia kotimaisia pyöräilyaiheisia teoksia, joten kirjalle on varmasti tilausta suomalaisessa pyöräilymaailmassa. ASA:n Jaakko Rantala on tutustunut teokseen ja treenivinkkeihin perusteellisesti alkukesän aikana.

Kirjan takana ovat ammattipyöräilijä Jussi Veikkanen, urheilu- ja yritysvalmentaja Antti Haqvist ja kustantaja/toimittaja Kalle Kotiranta. Jussi Veikkanen on tällä hetkellä ainoa suomalainen maantiepyöräilijä korkeimmalla World Tour – sarjatasolla. Antti Haqvist tunnetaan lajipiireissä myös Ironcoaching – yrityksen pyörittämisestä ja triathlonsanoman levittämisestä Suomeen. Kalle Kotiranta on julkaissut aiemmin useita teoksia ja on tunnettu toimittaja urheilupiireissä. Kirjan kustantajana toimii Fitra. Tekijöiden taustojen ja mainoslauseiden perusteella odotukset ovat korkealla: Miten tulla paremmaksi pyöräilijäksi? Miten harjoitella tehokkaammin ja laadukkaammin? Miten harjoitella, kun aikaa treenaamiselle on vain vähän?

Kirja on kooltaan kompakti (sivuja yhteensä noin 200) ja sen rakenne on selkeä. Sisällys on jaettu selkeisiin kategorioihin (katso sisällysluettelo kustantajan kotisivuilla). Alussa kerrotaan perusasioita lähtien liikkeelle pyörän ominaisuuksista ja sen säätämisestä. Tämän jälkeen on esitelty tarkemmin pyörän eri komponentteja ja varusteita. Pyörän huolto ja siihen liittyvät toimenpiteet on esitelty myös perustasolla. Varsinaisen teknisen osuuden jälkeen siirrytään enemmän käytäntöön, jossa kerrotaan mm. ajotekniikoista, kunnon kehittymisestä ja ravinnosta. Suurin osa kirjasta koostuu osioista, joissa esitellään erilaisia harjoitusmuotoja syvällisemmin sekä esitellään erilisia harjoitusmalleja. Lopussa on selkeä harjoitusohjelma, jonka perusteella kuntoilija voi tähdätä vaikkapa Pirkan Pyöräilyyn tai Tour de Helsinkiin. Viimeinen kappale koostuu Jussi Veikkasen omasta osioista, siinä Veikkanen kertoo mielenkiintoisen tarinan uran alkuhetkistä nykypäivään saakka ja tarinaa värittävät mielenkiintoiset kuvat lopussa. Veikkasen uran varrelta kertovat valokuvat ovat mielenkiintoisia ja kuvia olisi voinut olla kirjassa mielestäni hieman enemmän.

Harjoittelusta kertova osio on todella mielenkiintoinen. Siinä kerrotaan tarkasti myös muista määräävistä tekijöistä (suunnittelu, ravinto, lepo, palautuminen, siviilielämän kiireet jne.) Olen päivittänyt omaa harjoitusohjelmaani täyden matkan triathlonkisoihin kirjan vinkkien perusteella. Esimerkkiharjoitukset ovat antaneet mukavaa kipinää omiin treeneihin oikein sovellettuina. Nopeus- ja voimatreenit ovat saaneet uutta puhtia, kun olen kokeillut erilaisia sarjoja esimerkkien perusteella. Monet harjoittelevat vuodesta toiseen samalla kaavalla. Kunto saattaa kyllä kehittyä, mutta uudet ärsykkeet tekevät kaikille hyvää. Kirjan treenivinkit auttavat hyvin tässä asiassa.

Aja kovempaa – maantiepyöräilijän käsikirja on oivallinen teos kaikille pyöräilystä kiinnostuneille. Se antaa hyviä vinkkejä myös triathlonharrastajille. Kirja on sopivan kokoinen ja se kulkee helposti mukana treenikassissa. Kolmenkympin tietämissä pyörivä myyntihinta on sopiva. Teksti on selkeää ja helposti ymmärrettävää. Erittäin hyvä ja kattava osio harjoittelusta, lihashuollosta, ravinnosta ja palautumisesta takaa sopivuuden okeneemmille pyöräilijöille. ASA suosittelee teosta kaikille pyöräilyn ystäville! Kirjan voit tilata itsellesi näppärästi täältä.

Kuvat ja lähteet: Fitra / Aja kovempaa – maantiepyöräilikän käsikirja

Kommentoi

Kommentit