Kattavat testit läpikäyneet Salomon S-lab Senset ASA:n testissä

Saimme Joonaksen kanssa testiin alkusyksystä odotetut Salomon S-Lab Senset, joista on nyt kattavat testaukset tehty!  Tekniset ominaisuudet ja alkutunnelmat kengistä löytyvät Joonaksen aiemmasta kirjoituksesta, mutta sitten itse asiaan – miltä kengät ovat tuntuneet käytössä?

Itselläni ei ollut aiempaa kokemusta maastojuoksukengistä, saati sitten kisakengistä. Arvatenkin lähdin innolla kenkiä siis testaamaan. Testasin kenkiä poluilla, pururadalla, asfaltilla, hiekkatiellä ja radalla ja syksyn aikana Senset eksyivät jalkaani jopa vähän liiankin ahkeraan. Siitä sain juoksutiimitreeneissä Joonakselta pari kommenttia… Laitoin kengät välillä pariksi lenkiksi jäähylle, kunnes taas vetäisin ne jalkaani! Ihastuin kenkien keveyteen, rullaavuuteen, istuvuuteen ja ketteryyteen ensi lenkistä alkaen.

Salomon S Lab Sensessä on 4mm droppi

Kuitenkin, myönnettävä on, että etenkin radalla juostuissa harjoituksissa pohkeet kipeytyivät alkuun sekä kenkien ohuen pohjan että harjoitellun päkiäaskelluksen vuoksi. Olen tottunut juoksemaan voimakkaasti vaimennetuilla, paksupohjaisemmilla kengillä ja syksyllä myös askellustani pyrittiin siirtämään hieman päkiäpainotteiseksi, joten kivut pohkeissa johtuivat alkuun myös kokemattomuudesta.

Mielestäni parhaiten Senset tulivatkin edukseen poluilla, hiekkatiellä ja  pururadalla, joissa myös pohjan pitävyys oli todella hyvä.  Vaikka pohja onkin ohut ja tuntuma alustaan on erilainen, mihin olen tottunut,  vaimennusta löytyy kuitenkin riittävästi. Päkiän alla välipohjassa on vielä profeel- suoja, joka suojaa teräviltä pistoilta maastossa. Ne tuntuivat etenkin pehmeillä alustoilla joustavilta, joilla pohjekipua tai jalkojen väsymistä ei tullut juuri lainkaan. Huonoiten omissa testeissäni Senset pärjäsivät märällä asvaltilla, jolloin pohja tuntui hieman epävakaalta ja toisaalta asvaltilla myös kokemattomuus minimalistisempia kisakenkiä kohtaan tuli eniten esiin.

OS Tendon kiertojäykkyystuki ohjaa energia oikeaan suuntaan

Testilenkkini Senseillä ovat olleet luonteeltaan hieman vauhdikkaampia ja pituudeltaan noin kympin luokkaa. Myös vedoissa ja spurteissa kengät tuntuivat toimivan erinomaisesti. Tämäntyyppiset lenkit ja harjoitukset ovatkin Senseille ominaisimpia, eikä pitkäkestoinen pk-lenkki ole niillä ehkä se tarkoituksenmukaisin treeni tehtäväksi.

Keveyden ohella myös kenkien istuvuus nousi omaan luokkaansa. Alkuun kengät tuntuivat jopa hieman liian napakoilta ja kapealestisiltä itselleni, mutta parin käyttökerran jälkeen ne muotoutuivat jalkaani hyvin. Kengissä on sukkamainen rakenne ja pikanauhoitus, jotka osaltaan takaavat hyvän istuvuuden. Nauhat saa kätevästi iltin alle piiloon.

Endofit "sisäsukka" pitää jalan paikoillaan ja lisää mukavuutta

Ainoa, mikä testien kattavuudessa jäi osaltani harmittamaan on se, että en ole ehtinyt testata Sensejä vielä talven tullen lainkaan. Kenkien soveltuvuus talvijuoksuun kiinnostaakin kovasti ja pohjan pito on testattava sekä lumessa että hieman paremmin auratuilla teillä (jos jostain löytyy?). Toinen asia, mikä kiinnostaa, on kenkien lämpöisyys ja kosteussuoja talvisissa olosuhteissa. Kenkien kärjessä on pieni osa saumatonta TPU-materiaalia ja päällysosa saumatonta verkkokangasta. Tämä testeistä jäänyt puute pitääkin korjata heti kuluvan viikon aikana!

Sen sijaan Joonaksen mukaan  kengissä oli loistava pito ainakin auratuilla teillä.

Joonaksen kommentit:

Olen juossut Senseillä vajaa 200km ja valtaosa treeneistä on ollut suhteellisen iisejä lenkkejä niin hiekkateillä, maastossa kuin lumellakin. Kengässähän ei välipohjan lisäksi löydy vaimennusta ja sen kyllä huomaa kovemmilla alustoilla, mutta ei mitenkään negatiivisesti. Vaikka kritisoinkin Lauran ehkä hieman liian ahkeraa käyttöä, oli myös itselläni vaikeuksia olla käyttämättä kenkiä. Tykkään siitä, että pohja ei ole liian paksu tai pehmeä, koska näin alustan tuntee myös pehmeämmässä tai hankalassa maastossa, minkä takia kenkä reagoi hyvin jalan liikkeeseen. Kuten Laura jo mainitsi, kengän pito on ollut loistava ainakin omien testien perusteella jopa auratuilla lumisille teillä. Tein viime perjantaina hieman reippaamman lenkin Senseillä ja pito oli mitä parrain! Myös metsässä meno maistui ja pitoon pystyi luottamaan märillä alustoilla, kuten kallioilla ja puunrungoilla. Pitoa löytyi jopa hieman mutaisemmallakin polulla, vaikka pohjan kuviointi ei ole kaikkein aggressiivisin. Hiilarilevy päkiällä suojasi myös hyvin jalkaterää terävillä alustoilla sekä kiviä ja muita objekteja vastaan.

Istuvuuden suhteen kenkä on mitoitukseltaan tyypillinen kisakenkä eli varsinkin leveämmän jalan omaavat juoksijat joutuvat helposti valitsemaan koon normaalia isommaksi, mutta kapeajalkaisilla tätä ”ongelmaa” tuskin ilmenee. Kenkää on pyritty keventämään monin tavoin, mikä toimii pääosin hyvin, mutta aivan ongelmitta testit eivät sujuneet. Quicklace-nauhoitus on vedettävä suhteellisen tiukalla, jotta kenkä istuu hyvin, mikä on ihan normijuttu. Ongelmaksi se muodostuu kuitenkin pidemmillä lenkeillä, kun jalka pääsee turpoamaan ja usein jalkaterää koristivat komeat jäljet siitä, missä nauhoitus kulki. Nauhoitus ei kuitenkaan painanut pahemmin, mutta tämän kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, koska kenkä on kuitenkin suunniteltu maastojuoksukisoihin.

Salomon S-Lab Sense on siinä mielessä myös tyypillinen kisakenkä, että se toimii parhaiten päkiäjuoksussa. Kokeilin muutamalla lenkillä juosta hieman enemmän kantavoittoisesti ja tein sen huomion, että kannalta juostuna pronaatio voimistui. Tämän huomasi parhaiten paineessa nilkan seudulla sekä IT-jänteen kiristymisenä. 4mm droppi suorastaan huutaakin päkiäjuoksuun, minkä lisäksi maastossa juokseminen helpottuu, kun paksu kanta ei ole koko ajan tiellä.

Materiaalit ovat kestäneet käytössä hyvin ja kenkä näyttää edelleenkin kuin uudelta eli niiden suhteen en olisi huolissani kengän kestävyydestä. Muutenkin kengän käyttöiästä on liikkunut monenlaisia mielipiteitä 200:sta kilometristä aina 700:aan kilometriin. Vajaan 200:n kilometrin jälkeen EVA:ssa on huomattavissa selviä kulumisen merkkejä, mutta ei kuitenkaan niin pahoja, ettei se kestäisi ainakin toista samanlaista settiä. Tämä on tärkeä pointti, koska näin kengän hinta suhteessa kestävyyteen paranee. Lisäksi testijakso on ollut suhteellisen intensiivinen suhteessa kengän käyttötarkoitukseen, minkä takia kengät eivät ole saaneet levätä ihan niin paljon kuin normaalista, mikä myös väsyttää välipohjaa nopeammin.

Kokonaisuudessa voin suositella S-Lab Senseä maastokisojen sekä vauhdikkaampien maastolenkkien kaveriksi sekä talvella ihan PK-juoksuun saakka, kun lumi tarjoaa lisävaimenusta. Sense pärjää hyvin myös sorateillä kovemissa harjoituksissa ja monissa paikoissa se voittaa juuri pidon takia normaalit kisakengät.

On selvää, että Sensen ensimmäisessä mallissa on vielä parantamisen varaa, minkä lisäksi se soveltuu aika kapealle käyttäjäkunnalle. Sen takia olikin ilo kuulla, että Salomon on uudistamassa S-Lab Sensen ensi vuodeksi ja markkinoille on tulossa myös kaksi uutta Senseä, Mantra ja Ultra, joista ultra on vielä normaalia Senseä kevyempi ja Mantra taas enemmän niin sanottu ”entry-level” Sense. ArcticSportAddicts on jo kuullut huhuja, että näitä olisi tulossa myös meille testiin, jossain välissä ensi keväänä!

2 comments

Kommentoi

Kommentit