Hyvääkö halvalla? Testissä H&M:n treenivaatteita.

Ruotsalainen Hennes & Mauritz -vaateketju on tarjonnut valikoimassaan urheiluun sopivia vaatteita jo varmaan 10 vuoden ajan. H&M:n treenivaatteissa ei hinta huimaa päätä: hyviä ja kestäviä treenivaatteita saa joka lähtöön pikkurahalla, ainakin suosittuihin urheilubrändeihin verrattuna. Itse hankin aikapäiviä sitten ensimmäiset juoksutrikooni tältä ”halpisketjulta”. Tästä on ainakin viisi vuotta, jos ei jopa seitsemän. Kehtaanko kertoa, että ne ovat edelleen kaapissani? Rakkaudella ne jalassa on jumpattu ja juostu, toki niiden lisäksi ja jälkeen käytössäni on ollut monet kymmenet erilaiset urheiluhousut. Nyt niistä on kuminauhat hapertuneet, joten on aika testata uusia. Nyt minulla on käytössäni itseasiassa kolmannet H&M:n trikoopöksyt.

Koska huomasin jo silloin vuosia sitten, että H&M:n treenivaatteet ovat oikeasti hyviä, olen tasaiseen tahtiin aina kauden vaihtuessa käynyt tsekkaamassa kyseisen kaupan urheiluvaateosastoja. Useimmiten minulle on käynyt niin, että olen saapunut paikalle liian myöhään ja kaikki sopivan kokoiset vaatteet ovat jo menneet.  Tällä kertaa olin kuitenkin ajoissa: sain monen vuoden jälkeen pitkälahkeiset H&M:n juoksuhousut! Mutta selkeästi en ole ainoa, kuka on todennut H&M:n urheiluvaatteet toimiviksi.

hm_housut_edestä

Tummanharmaissa juoksutrikoissa on pohkeissa ja saumoissa heijastimet, takana ylhäällä pieni vetoketjullinen tasku, vetoketjut takana pohkeissa, sekä erilaisia kiskkaan keltaisia yksityiskohtia. Vaikka jalkani ovat todella pitkät, lahkeiden pituus riittää minulla hyvin alas asti. Housuissa on korkea vyötärö ja ne saa kiristettyä jalkaan tukevasti keltaisilla nauhoilla. Housut ovat suht ohutta materiaalia, 86 % polyesteria ja 14 % elastaania, mutta ainakin toistaiseksi ne toimivat vielä tämä syksyn juoksuissa. Ne palvelivat hyvin erimerkiksi reilu viikko sitten olleella Vantaan puolimaratonilla (www.vantaanmaraton.net). Hintaa näillä pöksyillä on 29,95 €.

hm_housut_takaa

Vuosien saatossa kaappiini on päätynyt myös polvimittaiset H&M:n juoksutrikoot, joissa on erilaisia heijastin yksityiskohtia. Niissä kuitenkin heijastimet pistivät saumoista ihooni ja olin aina treenin jälkeen erilaisilla verisillä hiertymillä heijastimien kohdilta. Näissä uusissa trikoissa heijastimet ja vetoketjut ovat toki saumoista mukavammat, mutta vetoketjut ja heijastimet ovat myös paremmin sijoitettuja, kun ne eivät ala tai pääty esimerkiksi polvitaipeisiin tai lantion leveimpään kohtaan. Saumat on myös päätelty paremmin. Toivon, että nämä uudet juoksutrikoot palvelevat yhtälailla hienosti, kun ensimmäisenikin. Toivon myös, että treenimääräni ovat vuosien saatossa lisääntyneet, enkä urheile enää viiden vuoden päästä näissä samoissa pöksyissä, vaan ne ovat kuluneet puhki hurjista treenimääristä…

Ennen Vantaan puolimaratonia minulla oli hakusessa myös joko juoksutakki tai vähän paksumpi juoksupaita, jolla olisi hyvä juosta jo vähän koleassakin kelissä. Koitin metsästää paitaa monesta eri urheilukaupasta, mutta en löytänyt mistää sellaista, missä laatu ja hinta olisivat kohdanneet minulle sopivalla tavalla: kun löydän itseni lenkkipolulta vain noin kaksi kertaa viikossa, en viitsi maksaa yhdestä paidasta sataa euroa. Lopulta päädyin siis taas H&M:n urheiluvaateosastolle paidanmetsästykseen, ja sieltähän se samantien löytyi. Tässä talviajan juoksuun suunnitellussa paidassa on mielestäni lähes kaikki kohdallaan, mitä viileän kelin juoksupaidalta kaipaan: materiaali on vähän paksumpaa, paidassa on korkea kaulus ja edessä puolivetoketju, hihat ovat pitkät ja niissä on kolot peukaloille (loistokasta tällaiselle vilukissalle), sekä pitkä helma, joka yltää melkein takapuolen päälle (tästäkin vilukissa kiittää). Puolivetoketjussa on lisäksi heijastin. Paita on 91 % polyesteria ja 9 % elastaania, ja hinta on 24,95 €.

Punainen HM treenipaita

Periaatteessa tämä olisi aikalailla täydellinen paita, mutta mukaan mahtuu pari miinusta, jotka tosin olivat selvillä jo siinä vaiheessa, kun heiluin paita päällä pukukopissa: malli ei ole kovinkaan istuva. Se on siis reilusti löysä sekä hihoista että alaosasta. Tämä mahdollistaa kyllä kerrospukeutumisen sitten vähän kylmemmillä keleillä: alle mahtuisi hyvin esimerkiksi jonkinlainen baselayer. Vantaan puolimaratonilla juoksin koko matkan paita housuissa, koska muuten kylmä viima olisi käynyt vatsaan. Lisäksi helpottaisi, jos paidassa olisi jonkinlainen avaintasku, vaikka kyljessä tai takana alhaalla.

H&M:n urheiluvaatteet olen todennut siis toimiviksi jo monen vuoden kokemuksella. Myös muut edulliset vaateketjut ovat alkaneet tarjota urheiluvaatteita. Yhtäkkiä en lähtisi kokeilemaan ovatko ne riittävän hyviä ja kestäviä. Haluaisin kuulla niistä ensin kunnon arviot, joiden päähavainto ei ole ”ovathan ne tosi kivan näköisiä”. Mietityttää myös, että haluanko ennemmin ostaa vuodessa neljä vaatekertaa vai panostaa kerran tai pari kertaa sellaisiin, jotka kestävät varmasti myös vuoden ja vaikka kolmen vuoden päästä samana vuodenaikana? On toki hyvä, että jollainlailla teknisiä vaatteita tarjotaan nykyisin myös halvemmalla, joten kukaan ei voi vedota siihen, että ei voisi mennä treenaamaan, kun ei ole varaa treenivaatteisiin. Ryhmäliikuntaohjaajana on myös kiva, että on usein jotain uutta päällepantavaa, kun menen ohjaamaan usein samojen ihmisten eteen. Täytynee jossain kohtaa testata siis myös Gina Tricotin, Lindexin ja muiden edullisten vaateketjujen urheiluvaatetarjontaa, jos joukossa olisi joku toimiva helmi. Tosin helmellä en välttämättä tarkoita glitterillä koristettua discotreenipaitaa ja kirkuvan pinkkejä minishortseja.

Kuvat hm.com

Anne

4 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Lindexillä on mielestäni loistava hinta-laatusuhde urheilurintsikoissa. Okei, en välttämättä lähtisi niissä juoksemaan tai hyppelemään, mutta esimerkiksi salilla ja muussa vähän rauhallisemmassa urheilussa mulla on lähes aina päällä Lindexin parinkympin urheilurintsikat. Omistan niitä kaksi paria ja ovat kestäneet ahkerassa käytössä jo todella kauan. Istuu ainakin omalle vartalolleni paljon paremmin kuin monet testaamani ”laatumerkit”.

    H&M:llä on kyllä yllättävän hyviä treenikamoja myös. Gina Tricotin kamppeet on testaamatta toistaiseksi, olen käynyt hipelöimässä mutta eivät ole olleet tarpeeksi hyvän näköisiä että olisin edes sovittanut. Liikaa glitteriä ja verkkokangasta yms. tehosteita.

  2. Itseltänikin taitaa löytyä muutamat Lindexin urheilurintsikat kaapista, itseasiassa ainakin neljät olen omistanut tässä vuosien varrella. En välttämättä lähtisi juoksulle tai bodycombat-tunneille pelkästään niissä, mutta jos rintsikoiden lisäksi urheilutopissa on tukeva sisäosa, niin kyllä nämä ”halpisrintsikat” toimivat melko hyvin myös. Ainakin salitreenissä ja rauhallisissa jumpissa ne ovat hyviä. Yhdissä periaatteessa tukevissa Lindexin liiveissä, joissa on esim tosi hyvät, paksut ja pehmustetut olkaimet, saumat ovat kuitenkin huonosti päätellyt, ja niistä saa sellaisia ”mukavia” pistoksia kylkeen ja kainaloon treenatessa.

  3. Suosittelen kokeilemaan Stadiumin omaa Soc-mallistoa! Minulla ainakin juoksureleet toimineet tosi hyvin, eikä hintapäätä huimaa; tänä syksynä hankin mm. takki+pitkät juoksuhousut yht. 40 e 🙂