Essilorin Optifog-linssi yllätti!

Tämä on taas sellainen ongelma, jota ei ymmärrä ennen kuin sen on kokenut. Muistan, kuinka hassuksi äiti meni, kun se avasi tiskikoneen ja jäi hetkeksi paikoilleen. Äiti seisoi siinä kattila tassuissa odottamassa kirkkaampia kelejä. Tuntui siltä, että äidin kaikki aistit sammui. Se vaan jähmettyi.

Foggy glasses

Kesti muutama vuosi, kunnes sain itse kokea saman. Linssien huurtuessa tuntuu siltä, kuin joku vetäisi virrat pois, mutta sen sijaan, että kaikki pimenee, on kaikki yhtäkkiä valkoista. Huurtuminen tapahtuu useimmiten hetkessä. Olin sitten juoksemassa, tyhjentämässä tiskikonetta, teellä kaverin kanssa tai pesemässä mattoa kuumalla vedellä, yhtäkkiä kaikki valkenee ja on pakko pysähtyä. Se on niin kummallista, että sen oppii ennakoimaan riisumalla lasit ennen h-hetkeä.

Ongelma tuntuu kovin lystikkäältä jos sitä ei ole koskaan kokenut, juuri sen takia, että se näyttää niin hassulta. Oikeasti se on melko rasittavaa ja joskus vaarallista, varsinkin jos on pyörän selässä, suksimilla rinteessä tai moottoripyörällä maantiellä. Onnekkaasti tämä ongelma kiusaa arviolta noin 1,2 miljardia henkilöä. Saattaa siis olla, että joku tekee asialle jotain 😉

Optifog estää huurtumisen

Sankari on Essilor! Essilor tuli vuonna 2011 valkoisella ratsulla ja toi markkinoille Optifog-linssin. Optifogin tehtävänä on estää huurtuminen.

Normaalisti, kuuman ilman osuessa linssin kylmälle pinnalle, vesihöyry kondensoituu pieniksi vesipisaroiksi. Optifogissa on kuitenkin pinnoite, joka estää pisaroiden syntymisen. Pisaroiden sijaan vesi muodostaa kalvon linssin pinnalle ja tuon kalvon läpi näkee oikein kivasti. Essilor kertoo itse, että Optifogissa yhdistyy sekä kovaheijastamattomien linssien ominaisuudet että suoja huurua vastaan.

Optifog-linssi ”aktivoidaan” Optifog Activator nesteellä. Activatoria laitetaan tippa molemmille puolille linssiä. Neste levitetään mikrokuituliinalla, jolloin se luo pinnoitteen linssin pinnalle. Essilor lupaa, että näkö pysyy tarkkana viikon, jolloin linssit tulee aktivoida uudestaan.

Pakkasjuoksut ja Optifog

Sain linssit testiin joulun alla ja tarkoitukseni oli selvittää miten ne pärjäävät ulkoreippailussa. Viime vuosien aikana olen hiljalleen siirtynyt melkeinpä kokonaan piilolinssien käyttöön. Varsinkin talvella, jolloin lasit huurtuu ja jäätyy. Muistan kuulleeni eräästä kyselystä, jossa talvikuntoilijoita oli pyydetty kertomaan kokemuksia silmälasit päässä urheilusta. Suurin ongelma kuntoilijoiden mukaan oli juuri huurtuvat linssit. Tuon lisäksi olen huomannut, että metallikehykset nenän varressa 20 asteen pakkasessa ei ole mukava juttu. Nokka jäätyy ja tuliaisiksi tunnin lenkiltä on hirmuinen päänsärky.

Optifog-testi tuli siis kovin iloisena yllätyksenä!  Optikolla vierailun jälkeen linssit teetettiin ja liitettiin muovikehyksiin. Halusin testata onko linsseistä piilareiden haastajiksi tammikuun pakkasissa ja räntäkeleissä.

Optifog

Vastaus on; On! Optifog teki tehtävänsä! Olin oikein yllättynyt kuinka hyvin ne toimi. Ensimmäisellä lenkillä yritin hönkiä linssien alle, koska aikaisemmin lasit ovat huurtuneet pelkästä hengityksestä, mutta mitään ei tapahtunut. Lämpimään siirtyessä linssin pinnalle tuli märkä kalvo mutta sen sai helposti pyyhittyä eikä se aiheuttanut minkäänlaisia näköhaittoja. Huuru on pysynyt poissa enkä ole kertaakaan joutunut lenkillä jähmettymään sen takia, etten näe. Piilolinssejä on säästynyt monta paria uusien lasien ansiosta. Häiritsevää silmälasit päässä urheilussa on tietenkin hikoilu. Tuohonkin tottuu, kunhan putsaa kehykset treenin jälkeen.

Ainoa harmillinen asia Optifogissa on, että linssit pitää muistaa aktivoida kerran viikossa. Jos aktivoinnin unohtaa niin Optifog heikkenee. Koska minä tykkään kaikenlaisista automaagisista jutuista, olisi upeaa jos Optifog olisi aina päällä 😉 Mutta tuokin on melko pieni juttu.

Vaikka huurteen ehkäisy ei ehkä itsessään ole mikään uutuuskeksintö, ilmeisesti jo toisessa maailmansodassa oli temppuja tähän, on Optifog oiva linssi! Optifog-ominaisuus on saatavilla kaikenlaisiin linsseihin, joten kyselehän optikoltasi enemmän jos asia kiinnostaa!

Kiitos Essilor ja Optifog!

Kommentoi

Kommentit