Eroon silmälaseista? – Kokemuksia taittovirheleikkauksesta

 ”Aikainen herätys aamulla. Aamupala naamaan ja kohti uimahallia. Edessä uintitreenit ennen töihin menoa. Tällä kertaa en viitsi laittaa piilolinssejä silmiin koska illan treenailut menee etusijalle. Pakko välillä laskelmoida, koska voi käyttää piilareita. Silmät ja budjetti ei oikein kestä kaksia piilareita päivässä. Onneksi kaveri näkee paremmin päätylaudan ja huikkaa, kun kello lähenee kahdeksaa. Illalla edessä harjoituskisa Kuusijärvellä. Hirveä häsläys menossa duunissa, kun pakkailen kamoja. Pakko laittaa piilarit, koska pyöräilyssä tarvin laseja ja poijut olisi kiva nähdä uinnissa. Laitan piilarit jo töissä, koska pelipaikoilla niiden laittaminen on mm. hygieniasyistä hankalaa. Teen hienon suorituksen ja olo on huikea. Illalla huollan kamat ja silmäni. Silmiä hieman punottaa, koska vettä on mennyt silmiin. Huomenna mennään rilleillä, koska silmien pitää levätä”

Kestävyysurheilun ja erityisesti triathlonharrastuksen myötä vastaavanlaisia tarinoita alkoi ilmestymään päivittäin. Olin jo miettinyt pitkään silmäleikkausta ja kuluvana kesänä tein päätöksen mennä laserin alle kauden tärkeimpien kisojen jälkeen. Sain silmälasit jo nuorena ala-asteikäisenä. Piilareita aloitin käyttämään yläasteella, koska salibandypallon näkeminen alkoi tuottaa tuskaa. Parikymppisenä näköni heikkeneminen alkoi hidastua ja pysähtyi noin minuus kolmosen asteelle. Miinuslukema tarkoittaa huonoa kaukonäköä. Näen siis lähelle hyvin, mutta tekstitv:n katselu sohvalta tuotti jo pääkipua. Jossain vaiheessa minulle ilmestyi myös hajataittoa, joka sumensi näkymää entisestään. Hajataitolla varustetut piilolinssit ovat myös selkeästi kalliimpia. Jossain vaiheessa luovuin erikoispiilareista niiden hinnan vuoksi.

   

Kuvat: Vasemmalla hajataitteinen silmä (astigmatismi), hajataitteisen silmän pinta on epätarkka. Tällöin kuva on epätarkka sekä lähelle että kauas. Oikealla likitaitteinen silmä (myopia), likitaitteinen silmä näkee hyvin lähelle mutta epätarkasti kauas.

Viimeisinä vuosina piilolinssit alkoivat kutittaa silmiä entistä enemmän. Esitutkimuksessa haastattelin tarkasti Terveystalon silmäkirurgia. Lääkärin mukaan piilolinssi on vieras esine silmässä ja on hyvin yleistä, että pitkän käytön jälkeen silmät kärsivät piilareista vaikka käyttö olisi huolellista. Pari tuntia vielä sujui ihan mukavasti, mutta pidemmillä ajoilla piilarit alkoivat kutittaa entistä enemmän. Tuleva Ironman Frankfurthissa laittoi myös vauhtia suunnitelmiin. En ollut läheskään varma olisinko pystynyt pitämään piilareita yli kymmentä tuntia. Joroisillakin pakkasin vaihtopussiin varmuuden vuoksi varapiilarit. Muutaman kerran toinen linssi on lentänyt silmästä kesken treenin. Muistan aina yhden fillarilenkin, jolloin poljin 50 kilsaa kotiin puolisokeana. Onneksi mentiin ryhmässä niin löysin kotiin.

Useat lääkäriasemat tarjoavat leikkauspalveluita. Tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Lääkäreiden mukaan seitsemän kymmenestä näkee leikkauksen jälkeen paremmin. Tämä johtuu siitä, että uusi Intra Lasik plus – teknologia korjaa kolmannen ja neljännen asteen optiset virheet. Aikaisempi tekniikka korjasi vain ensimmäisen ja toisen asteen optisen virheet. Tämä vähentää myös optisten virheiden riskiä, joita on esiitynyt vanhoilla menetelmillä useammin. Silmälasit korjaavat vain ensimmäisen ja toisen asteen virheet.

Ennen leikkausta käydään esitutkimuksessa, jossa katsotaa voidaanko leikkaus suorittaa turvallisesti. Punaista valoa saatetaan näyttää, jos esimerkiksi sarveiskalvo on liian ohut tai näkö on heikentynyt liikaa viimeisten vuosien aikana. Tämän vuoksi leikkaukseen ei voi mennä yleensä alle parikymppisenä. Esitutkimuksen jälkeen on vuorossa varsinainen leikkaus. Leikkaustoimenpide kestää noin 10 minuuttia ja paraneminen on todella nopeaa. Leikkauksen jälkeisenä päivänä pystyin jo ajamaan autoa! Leikkausta pohtivien urheilijoiden on hyvä ottaa huomioon tietyt rajoitukset leikkauksen jälkeen: urheilu on kielletty noin viikon ajan ja uintia avovedessä ei suositella noin kuukauteen. Näkö korjaantuu skarpeimmaksi usein noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Syksy onkin hyvää aikaa leikkaukselle, jos tärkeät kisat ovat edessä kesällä.

Tänään tein ensimmäisen treenin fillarilla leikkauksen jälkeen. Uskomaton tunne! Näköni on hieman skarpimpi kuin piilolinsseillä korjattuna. Sain asiaan vahvistuksen kontrollikäynnillä, jossa näin taulun alarivin. Tätä riviä en ole nähnyt koskaan silmälaseilla. Uusimmalla leikkausteknologialla toimenpide maksaa noin 3500 euroa. Useimmat sairaalat tarjoavat mahdollisuutta korottamaan osamaksuun. Leikkauspalveluita tarjoavat mm. Terveystalo, Diacor, Medilaser ja Eiran Sairaala. Rillipää – sivusto tarjoaa selkeän opastuksen videon kera leikkauksesta ja siihen liittyvistä vaiheista.

Kuvissa maantiepyöräilijöille tuttu Röyläntie Espoossa. Upea tempobaana, jota monet sotkevat pitkin kautta. Tällä kertaa kyltin teksti erottui selkeästi paremmin eikä kova tuuli kutittanut silmiä.

Kuvat: Jaakko Rantala, avainapteekit ja Eiran sairaala

Lähteet: Terveystalo ja Eiran Sairaala

Kommentoi

Kommentit