Asics Gel-Hyper 33 – Hyvin vaimennettu ja rullaava pk-kenkä

ASA kirjoitteli jo joulukuussa Asicsin naturalism-sarjaan suuntautuvasta 33-sarjasta. Juhannuksen jälkeen kenkiä ei joudu enää odottelemaan vaan mallistoa on jo saatavilla Suomessa. Sarjasta on tulossa tai tullut Suomen kauppoihin kolme eri versiota: Gel-Volt 33, Gel-Excel 33 ja Gel-Hyper 33, joista viimeisintä myös ASA on päässyt testaamaan.

Tärkeimpiä teknisiä tietoja:

  • Paino: 290 grammaa, miesten koko US 9

  • Kannassa geelivaimennus

  • SoLyte-välipohja, joka on Asicsin kahdesta välipohjamateriaalista se kevyempi ja joustavampi.

  • Guidance Line pyrkii helpottamaan askellusta alastulosta ponnistusvaiheeseen

  • Propulsion plate. Tämä ei ole pelkästään kiertojäykkyystuki vaan pyrkii nimensä mukaisesti auttamaan jalan holvikaarta ja päkiää tehokkaassa ponnistuksessa. Alla olevassa kuvassa osat näkyvät perinteisen kiertojäykkyystuen kohdalla, mutta myös päkiässä kahtena pitkittäisurana reunoilla.

Testitulokset

Ensimmäisenä huomioni kiinnittyi kengässä ulkonäköön. Vaikka en ulkonäköä käytä valintakriteerinä juoksukengissä tai -vaatteissa, täytyy todeta Hyperin musta-valko-vihreän värimaailman olevan miellyttävä. Tämä yhdistettynä siihen, ettei kengän päällinen ole tyypillisen juoksujalkineen näköinen, koska siitä puuttuvat runsaat heijastimet, päälliset ja vahvikkeet, joten Hyper 33 oli ulkonäöltään yllättävän ei-juoksukenkämainen.

Väännellessäni kenkää se osoittautui taipuisaksi sekä sivu- että pitkittäissuunnassa, mikä lupaili hyvää juostavuutta ja toisaalta mahdollista haastetta vahvemmin ylipronatoiville juoksijoille. Itse asiassa kevyempi Volt 33 on huomattavasti Hyperiä kiertojäykempi.

Juostessani huomioni kiinnittyi aluksi kahteen asiaan: yllättävän pehmeään vaimennukseen ja kengän rullaavuuteen. Vaikka kenkä on tehty kevyemmäksi kuin normaalit Asicsin pk-kengät ja samalla sen pohjan korkeus on näitä kollegojaan matalampi, oli Hyperin vaimennusmäärä silti enemmän kuin riittävä pk-kengän tarpeiksi tai pidemmän lenkin seuralaiseksi. Ei vaimennus tietenkään ollut mallia Nimbus, mutta kuitenkin selkeästi trainer-luokan Skyspeediä runsaampaa. Tämä vaimennus ei myöskään rajoittunut kantapään geelivaimennuksen alueelle vaan päkiällä oli myös riittävästi vaimennusta. Juoksutuntuma oli kengässä odotetunlainen eli pohjan taipuisuus teki askelluksesta mukavan kevyen ja rullaavan. Juostessa ei tarvinnut pakottaa jalkaa ponnistusvaiheeseen vaan se siirtyi päkiälle itsestään. Tiedä sitten kuinka paljon tästä selittyy pohjan taipuisuudella ja kuinka paljon Guidance Linella ja Propulsion Platella.

Kengän suurimmat vahvuudet eli vaimennuksen määrä ja taipuisuus olivat toisaalta myös tietynlainen rajoittava tekijä kengän käyttötarkoitukselle. Normaaleilla vauhdeilla kengän ominaisuudet olivat hienot, mutta vauhtia lisättäessä ja pyrittäessä juoksemana lujaa, vaimennuksen pehmeys vei pois alustatuntumaa ja kimmoisuutta. Toisaalta taipuisuutensa ansiosta kenkä mahdollisti kuitenkin tämän nopean juoksun yrittämisen, mikä on hyvä asia ajatellen heitä, jotka eivät välttämättä heti alkuun halua hankkia erillisiä lenkkareita hitaammille ja vauhdikkaammille lenkeille.

Kenkä oli leveydeltään normaalia Asicsin luokkaa eli jos muut Asicsin tossu sopivat, sopinee myös tämä. Koossa kannattanee kuitenkin mennä puolikas pienempään kuin tavallisesti Asicsilla, koska minun normaali Asics-kokoni oli isompi kuin tavallisesti. Samaa mieltä koosta oli myös muutama muu kengän käyttäjä.

Kaiken kaikkiaan Hyper 33 oli oikein miellyttävä tuttavuus ja mainio lisä Asicsin pk-kenkien tarjontaan. Nyt sieltä löytyy malleja myös hieman aiempaa kevyempiä ja taipuisampia vaihtoehtoja hakeville. Ja koska nälkä kasvaa syödessä, ASA jää mielenkiinnolla odottelemaan, mitä 33-sarjan rantautumisessa tapahtuu ja nähdäänkö Suomessa myöhemmin myös malliston kevyempiä ja jämäkämpiä malleja.

Lähteet: www.asics.fi, www.asics.co.uk

1 comment

Kommentoi

Kommentit