JarnoAsics FootID jalka-analyysi – Laserintarkkaa tietoa jalasta

Juoksukengän valinta voi olla vaikeaa. Yleensä ensimmäisten kaupassa esitettyjen kysymysten joukossa on jokin variaatio lauseesta ”Tiedätkö minkälainen jalkatyyppi sinulla on?”. Tai ainakin minä kysyin tätä työskennellessäni urheilukaupassa, kunhan ensin olin selvittänyt tossun käyttötarkoituksen.

Ihmisen jalka sattuu kuitenkin olemaan vaikeampi kokonaisuus kuin pelkkä kengännumero, eikä kolmijako supinaatioon, neutraaliin ja ylipronatioonkaan ole kaiken kattava ja ratkaiseva vastaus. Jalkaterässä itsessään on jo 26 luuta, 33 niveltä, 30 lihasta, 60 jännettä ja yli sata nivelsidettä. Mikäli ei ole jalkansa mittoja Excelissä ylläpitävä insinööri, on tästä kokonaisuudesta varmasti osittain puutteellinen kuva.

Suomeen vastikään saapunut uutuus, Asicsin FootID jalka-analyysi, antaa kuitenkin mahdollisuuden kartoittaa jalkansa tarkempia tietoja omaksi iloksi ja kenkäostosten tueksi. Esport Areenalta löytyvä laite skannaa jalan neljän laserin ja kahdeksan kameran avulla tarkasti, ja tämän perusteella jalka saada mitattua ja mallinnettua. Prosessin jälkeen käyttäjä tietää jalkansa pituuden, päkiän ympärysmitan, kantapään leveyden, jalkapöydän korkeuden, holvikaaren korkeuden, kantaluun kulman sekä varvaskulman. Ja tähän menee aikaa vain kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia.

Kuvat: Asics

Näiden lukujen valossa on helpompi pohtia itsellensä sopivaa kenkää, eikä tämä rajoitu vain juoksukenkiin, vaan esimerkiksi myös luistinten tai nappisten valinnassa mittauksesta on runsaasti hyötyä. Laite suhteuttaa mittaustulokset globaalisti muiden ihmisten tuloksiin (Japanin tulokset voi ruksata pois lukuja häiritsemästä), jolloin näkemykset esimerkiksi jalan leveydestä asettuvat mittasuhteisiin. Mikäli leveänä pitämäsi jalka onkin normaalilevyinen tai jopa kapeahko, tai sitten leveä päkiältä ja normaali kantapäästä, ei leveimmän mahdollisen mallin hankkiminen ole välttämättä hyvä idea.

FootID toimii myös hyvänä muistutuksena jalkapohjajumpan tärkeydestä sekä yleisestä lihastatasapainosta. Mikäli nimittäin kaikki kaaret näyttävät laskeneen ja varvaskulma sekä kantapään kulma näyttävät isoja lukuja, olisi jumppaamiselle tarvetta. Sama asian voi myös ilmaista vähemmän pelottavasti: laitteen antamat luvut tulee suhteuttaa omaan kehoonsa ja lihaksistoonsa. Mikäli keskivartaloa on vahvistettu ja jalkoja jumpattu, voivat laitteen antamat luvut näyttää liian dramaattisille. FootID nimittäin skannaa jalan täysin rentona, jolloin kaikki paikat eivät pääse aktivoitumaan.

Mittaustuloksista on toki hyötyä myös Asicsille. Tuloksia hyödynnetään tuotekehittelyssä, kun esimerkiksi pohditaan sopiva lestejä. Tarkennuksia mittaustuloksiin tarjoaa laitteeseen aluksi syötettävä juoksijan taso, joka määrittyy viimeaikaisten juoksutulosten perusteella (kympin, puolimaratonin tai maratonin aika). Täten esimerkiksi kisakenkiin sopivia lestejä voidaan pohtia niiden käyttäjien perusteella, jotka todennäköisimmin sellaisia käyttävät.

Mitä mieltä sitten olen laitteesta? Kone oli ehdottomasti hyödyllinen ja antoi mielenkiintoisia tietoja jalastani. Erityisesti hieman vähemmän juosseelle, vähemmän jalkojaan tuntevalle tai pohtineelle sekä muuten vain niistä kiinnostuneelle FootID antaa varmasti paljon tärkeää tietoa kenkävalinnan tueksi. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei laite pysty määrittelemään miltä jokin kenkä tuntuu jalassa tai juostessa, eikä se myöskään kykene huomioimaan käyttäjän henkilökohtaisia mieltymyksiä kengän koon tai keveyden suhteen. Mutta toisaalta eipä näistä muutenkaan ole käyttäjällä aina vahvaa mielipidettä, joten jalka-analyysi tarjoaa erinomaisen pohjan kenkävalinnalle, ja samalla se vähentää täysin vääränlaisen kengän ostomahdollisuutta.

Laite löytyy siis tällä hetkellä Esport Arenan Sportiasta, ja analyysin tekeminen on ilmaista. Kevään ja kesän aikana FootID tulee myös kiertämään ympäri Suomea juoksutapahtumissa. Ainakin Helsinki City Runin, Helsinki City Marathonin, Oulun Tervamaratonin ja Jyväskylän Finlandia Marathonin Expoista laite löytyy.

1 comment

Kommentoi

Kommentit