JarnoASAn testissä The North Face Fuse Uno -takki

The North Face julkaisi viime vuonna uudenlaisia FuseForm-vaatteita, joissa huomio ei kiinnittynyt materiaaleihin tai edes puhtaasti ominaisuuksiin, vaan valmistusmenetelmiin. 2014 ISPOssa lanseerattu ja palkittu FuseForm oli uudenlainen valmistustapa, jossa vaatteet valmistetaan yhdestä palasta, ilman liitoksia ja saumoja. Sain North Facelta testiini The North Face Fuse Uno -takin, joka oli toinen niistä tuotteista, joilla FuseForm esiteltiin maailmalle. (Toinen FuseForm-lanseeraustuotteista oli ISPO-voittaja FuseForm Brigandine-takki.)

FuseForm

Perinteiset vedenpitävä kalvovaatteet on ommeltu useammasta osasta, tai ainakin päällimmäisen kerroksen alla oleva kalvo on yhdistetty useammasta palasta. Tämä valmistusmenetelmä tarkoittaa, että eri osat pitää yhdistää toisiinsa, mikä aiheuttaa saumoja, tikkauksia ja liimauksia. Jokainen tällainen yhdistyskohta tuo lisää painoa vaatteeseen ja pahimmillaan saumakohta voi jopa vuotaa. Jälkimmäinen on toki harvinaista hyvälaatuisissa tuotteissa.

North Face keksi FuseForm-menetelmässään tavan valmistaa vaatteet yhdestä palasta ja päästä eroon saumakohdista. Kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkkä origami-harjoitus vaan FuseFormissa valmistuksessa käytetän eripaksuisia lankoja eri kohtaan vaatetta. Näin tuotteesta saadaan riittävän kestävä oikeista paikoista, ilman että koko vaatteesta tulisi turhan jäykkä. Toisin sanoen olkapäihin, rintaan, selän ja käsivarsien yläosiin, eli niihin osiin, joihin kovin rasitus ja hankaus kohdistuvat (vaikkapa rinkka), on käytetty tiheämpää kudosta paremman kestävyyden ja pitävyyden parantamiseksi. Sitten taas esimerkiksi helmaan on laitettu hieman ohuempaa kudosta hengittävyyden parantamiseksi.

fuseform_fabric_560_70denier

fuseform_fabric_560_40denier

Ideana on ollut luoda takki, jossa vältetään turhat saumat, mutta joka kuitenkin kestää kulutusta. Samalla takki olisi kevyempi ja mukavampi käyttää.

Takin tekniset ominaisuudet

Uno oli malliston kevyimpiä takkeja, painoa sillä on vain 336 grammaa. Kuoritakille ominaisesti se on siis tarkoitettu käytettäväksi päällimmäisenä kerroksena, jonka alle puetaan lämpimät vaatteet. Näin toimin myös testeissäni, jossa takkia on käytetty merellä, ulkoillessa, juostessa kuin vapaa-ajallakin.

Kalvona takissa on The North Facen oma 30D HyVent Alpha 3L. Takki on siis kolmikerroskalvolla eli erittäin vedenpitävästä tuotteesta pitäisi olla kyse. North Face ilmoittaa HyVentin vedenpitävyysarvoiksi 60 PSI (pounds per square inch), joka eroaa perinteisestä vesipylvästestien millimetrilukemista. Jälkimmäisissä toimivan vedenpitävän rajana olisi noin 10 000 millimetriä, monissa kalvoissa toki mennään päälle 20 000:en. HyVentin PSI on kimurantimpi arvioitava, koska sitä ei voi sellaisenaan kääntää mm-skaalalle (vaikka toki netistä laskureita löytyykin). Perustuen kokemuksiini muista kalvovaatteista, arvelisin HyVentin vastaavan yli 20 000 millimetrin kalvoja.

north face uno g

Vedenpitävyys

Takin kalvo on siis yksi North Facen vedenpitävimmistä kalvoista, joten tuulelta ja tuiskulta pitäisi olla suojassa. Enkä testeissäni löytänytkään moitittavaa vedenpitävyydestä. Rankat sadekuurot pysyivät ulkopuolella ongelmitta. Vedenpitävyys lisäpainolla tuli testattua, kun käytin takkia sekä juoksurepun että kantorepun kanssa. Kummassakaan tapauksessa lisäpaino hartioilla ja rinnassa ei aiheuttanut veden menemistä kalvon läpi. Forrest Gumpia mukaillen, siinä on oikeastaan kaikki, mitä voin tästä asiasta sanoa. Takki piti vettä, ongelmitta. Toki tämän hintaluokan takissa ja näillä spekseillä eri lopputulos olisi valmistusvirhe.

Tuulenpitävyys

Vedenpitävyys oli odotetun hyvä, mutta tuulenpitävyys yllätti minut positiivisesti. Takki ei tosiaan ole kauhean paksu, ja aikaisemmat kokemukseni näin ohuista vedenpitävistä rotseista on ollut, että kylmässä säässä tuuli tuntuisi menevän läpi, ainakin ilman riittäviä aluskerroksia.

North Face Uno toimi tässä suhteessa aiempia kokemuksiani paremmin ja piti tuulen ulkopuolella ja lämmön yllä vähäisemmillä kerroksilla. Toki tässäkin kuoressa tulee kylmä ilman lämpimäpiä kerroksia, mutta tällä pärjäsi kevyemmillä kerroksilla.

north face uno c

Mukavuus

Yhtenä perusteena uudenlaiselle valmistusmenetelmälle oli luoda mukavampi takki käyttää. Vähäisemmät saumat ja teippaukset mahdollistavat North Facen mielestä pehmeämmän takin. Mukavuuden osalta takki ei hirveästi eronnut aiemmin käyttämistäni ohuista kolmikerros-kalvatakeista. Toisin sanoen takkia oli mukava käyttää, se ei aiheuttanut hankausta tai sähköä. Vapaa-ajalla huomasin kuitenkin, että istuessani käärin mieluusti kaulusta alaspäin, jotta se ei hankaisi leukaani. Tämän kauluksen avaamisen tai käärimisen teen kyllä muillakin takeilla.

north face uno d

Keveys

Kevyt. Se tämä takki tosiaan oli. Keveys ja ohuus takasivat, että se oli helppo ottaa mukaan varmuudeksi vaikkapa lenkille, kun painoa ei ollut häiritsevästi ja takin sai sullottua pieneen tilaan. Näiltä osin jäin pohtimaan keveyden ja vedenpitävyyden yhdistelmää, joissakin maastojuoksukisoissa kun on pakollisena varusteena vedenpitävä takki. Kuitenkin kriteerit vedenpitävyydelle ovat usein varsin matalat, 10 000mm, joten maastokisoissa vielä kevyempi takki olisi normit täyttävä vaihtoehto.

Kuivuminen

Yksi kiintoisa asia vedenpitävissä takeissa on kuivuminen. Tällaisissa puhtaissa kuoritakeissa kuivuminen on yleensä erittäin nopeata, koska kosteutta ei pääse tunkeutumaan takin sisään vaan se jää ulkokuoren pinnalle, josta kosteus haihtuu nopeasti. Uno ei tehnyt asiassa poikkeusta vaan takki kuivui todella nopeasti, alle kymmenessä minuutissa läpimäräksi kastututtaan.

north face uno b

Taskut ja huppuvetskari

Täysin ilman rajoituksia uusi valmistusmenetelmä ei toimi. Unossa tämän huomasi hupusta: koska takki on valmistettu täysin yhdestä palasta, kaikki ylimääräiset lisäykset tuottavat tavallista enemmän vaikeuksia. Ilmeisesti tästä syystä takin huppuun ja kaulukseen ei ole laitettu kiristysnauhaa. Tämä on erittäin suuri harmi, koska kovemmissa keleissä kaulan alue on ensimmäinen, jonka kiristän tiukaksi, jottei vesi pääse valumaan sieltä läpi. Nyt, ilman tätä mahdollisuutta, kaulus jää väljäksi ja tarjoaa kovassa tuulessa saatelle oivan väylän päästä takin sisälle. Takin alareunassa toki oli kiristettävä resori. Mutta jos saisin valita, luopuisin helman resorista koska tahansa kauluksen puolesta.

Uudemmissa FuseForm-malleissa tämä on kuitenkin korjattu ja hupuista löytyvät kiristysnyörit.

north face uno a

Hengittävys

Testeissenäi takin hengittävyys toimi kävelyssä moitteettomasti. Oikenlaisen ”huokoisuuden” lisäksi hyvältä tuntuvaan hengittävyyteen vaikutti varmasti yllä mainittu tuulenpitävyys, mistä syystä selvisin vähäisemmillä aluskerrastoilla.

Juoksussa takki oli nopeasti lämmin. Tästä en hirveästi yllättynyt, koska pukeudun juostessani kevyesti, esimerkiksi talvella yli 10 asteen pakkasilla käytän usein pelkästään pitkähihaista paitaa ja windstopper-takkia. Valitettavasti tästäkään takista ei siis löytynyt minulle pelastajaa sadekelin juoksulenkeille, mutta enpä sitä odottanutkaan.

Yhteenveto

Takki toimi pääasiaksi odotusteni mukaisesti. Vedenpitävyys oli erinomaista, tuulenpitävyys jopa odotettua parempi. Takin hengittävyys oli tyyppilistä luokkaa tämän tason vedenpitävyydelle. Kaiken kaikkiaan takki toimi kuten oli luvannut, mutta niin pitääkin tässä hintaluokassa. Innolla jään odottelemaan, mihin kaikkeen North Face uutta FuseForm-valmistusmenetelmäänsä tulee käyttämään. Kyllähän nyt yhden Better Than Naked -sarjan juoksutakin voisi tällä ainakin valmistaa.

Kommentoi

Kommentit