MiiaASAn testissä Sarva Xero 2

Ei olisi voinut olla parempaa ajankohtaa testata Sarva Xero 2 -nastakenkää, koska alkuvuoden aikana nastoille on ollut todella tarvetta. Xerot ovat olleet kovassa käytössä yli 200 km ajan. Vaihtelevat sään muutokset pakastumisesta takaisin suojakelille ovat aiheuttaneet välillä todella liukkaat ja jäiset tien pinnat. Täällä merenrannalla puhaltava tuuli pitää osaltaan huolen siitä, että lumikerrosta ei ehdi jäisen tien päälle kertymään ja tuulen vaikutuksesta tiet ovat entistäkin jäisemmät. Sarvat ovat olleet käytössä +1- – 15 asteen lämpötilassa. Olen juossut erittäin epätasaisella jäällä, sohjossa, lumessa sekä kiiltävällä jäällä olevalla tiellä. Lenkin pituudet ovat vaihdelleet 10 km-30 km. Huomioitavaa, että olen juossut kengillä vasta kuukauden ajan.

Sarva testausta kunnon jäällä

Sarva testausta kunnon jäällä

Tässä vielä Sarva Xeron ominaisuudet:
– suomalaiseen jalkaan sopiva lesti
– päällinen tiivistä nailonia
– tuulta pitävä ja vettä hylkivä (vedenestokäsittely päällisen ja vuoren välissä)
– irrotettava pohjallinen
– kannassa ja päkiässä poron® vaimennus
– kiertojäykkyystuki
– neutraali
– kannan ja päkiän nettokorkeusero eli droppi on 8mm
– sopii kanta-, kokojalka- ja päkiäaskellukseen
– 20 kovametallinastaa (viisikulmaiset kovametallitapit)
– lumella pitävä kumimateriaali ja korkeat pohjakuviot (4 mm)
– paino 230 g

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tuntuma jaloissa ja juostessa

Lesti on jalkaan sopiva, kuten luvataan, mutta koon valinnan kanssa kannattaa olla tarkkana. Kovemmalla pakkasella juoksen vähän paksummalla sukalla ja paksumman sukan kanssa kenkä on minun jalkaani vähän ahdas. Ohuella sukalla koko on juuri sopiva. Sarva Xero soveltuu neutraaliastujalle, pronaatiotukeahan kengässä ei ole. Nauhat pitää solmia tiukasti kiinni, jotta eivät aukea kesken lenkin. Ehkä nauhat voisivat olla vähän pidemmät.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sarva Xero 2 on hyvin kevyt ja rullaava kenkä eikä siinä ole ylimääräistä materiaalia esimerkiksi pehmusteiden osalta. Siksi ehkä pehmeämpään lenkkikenkään tottunut juoksija voi tuntea Xeron kovaksi jalassa. Etenkin alussa kenkä tuntuu kovalta ja jäykältä, kun päällinen ja pohja eivät ole vielä muokkautuneet jalan mukaisesti. Olen nauttinut alkujäykkyydestä huolimatta juoksemisesta Sarvoilla niiden rullaavuuden, istuvuuden ja pitävyyden ansiosta. Kovalla pakkasella jalkine voi tuntua herkästi paleltuvalle liian kevyeltä vaihtoehdolta, koska päällysmateriaali ei ole lämmittävä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kengät pitävät hyvin tuulta, mutta vedenpitävyys on heikohko. Lupauksenahan on vettä hylkivä, joten täysin vedenpitäväthän niiden ei pitäisikään olla. Vedenpitävyyttä olen kaivannut suojakeleillä, jolloin tien pinnalla voi olla useita senttejä sohjoa ja välillä jopa nilkkoja myöten. 20 km lenkillä pärjäsin hyvin lähes kuivin sukin 15 km asti, mutta syvässä sohjoissa juokseminen kasteli sukat läpimäräksi.

Kova, jäätynyt sohjokerros

Kova, jäätynyt sohjokerros

Olen juossut Sarvoilla reippaampia lenkkejä täysin jäällä olevalla tiellä ja olen voinut kyllä täysin luottaa nastojen pitävyyteen. Etenkin päkiäjuoksussa Sarvat antavat keveydellä ja rullaavuudella lisätehoa juoksemiseen nastojen kera. Välillä tien pinnalla on ollut paksu, epätasainen ja jäinen sohjokerrostuma, kun keli on muuttunut suojakelistä nopeasti pakkaselle. Pinta on erittäin haastava juosta, mutta hyvin olen Sarvoilla pärjännyt. Uudella lumella juostessa tuntuma ei ole hyvä eikä pitävä.

Jäätä ja sohjoa

Jäätä ja sohjoa

Kommentit vielä lyhyesti

Suosittelen Sarva Xero 2:a reippaille ja vauhdikkaammille lenkeille juoksijalle, joka vaatii kengältä rullaavuutta, keveyttä ja istuvuutta. Soveltuu hyvin päkiäjuoksijalle, mutta kantaosan nastat antavat pitoa myös kanta-astujallekin. Sarva Xero on mainio kenkä talvikäyttöön pitemmillekin lenkeille ja soveltuu myös erittäin jäisillä teillä juoksemiseen. Parhaimmillaan +1- – 10 asteen lämpötilassa talvikäytössä. Talven jälkeen Xerot soveltuvat myös maastokäyttöön pehmeille poluille ja metsään, kun ei juosta kivisissä maastoissa.

Isot plussat Sarvoille ehdottomasti tossumaisesti mallista, rullaavuudesta ja keveydestä sekä nastojen pitävyydestä jäisellä tiellä. Lisäksi olen ollut tyytyväinen kenkien  kestävyyteen kovassakin käytössä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 comment

Kommentoi

Kommentit