ViliASAn testissä Sarva D’vil

Laskeskelin pikaisesti, että olen juossut Sarva D’villeillä noin 450km. Testikilometrit ovat tuoneet hyvän kuvan itselleni siitä, millaisessa käytössä D’vil toimii parhaiten. Olen juossut kengällä lumisohjossa, harmaalla ja kirkkaalla jäällä, lumisilla metsäpoluilla ym. vaihtelevilla alustoilla. Juoksin treenejä eri vauhdeilla pitkistä rauhallisista lenkeistä aina lyhyisiin intervalleihin.

Talvijuoksukengät ovat tuntumaltaan monesti kovempia kuin kesäkengät, mutta mielestäni jokaisen aktiivijuoksijaan tulisi omistaa yhdet nastoitetut kengät. Moni talvikeli on sellainen, että ilman nastoitettua jalkinetta ei pärjää. Kengät vaativat oman totuttelunsa, mutta kun niihin tottuu niin niistä ei malta päästä irti. Nastoitta juokseminen muuttaa tekniikkaa jonkin verran ja muutokset voivat olla huomaamattomia ja rasitusvammat saattavat hiipiä salakavalasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lupaukset

Sarva D’vil pitää sen minkä lupaa. Kenkää mainostetaan 3 in 1 kenkänä, jossa yhdistyvät hyvän talvi-, suunnistus- ja polkujuoksukengän ominaisuudet. Saadessani kengät käsiini ensituntuma oli hyvin suunnistuskenkämäinen. Vähäinen vaimennus ja matala kanta toivat erehdyttävästi mieleen esimerkiksi VJ:n Twister suunnistuskengän, jota olen silloin tällöin käyttänyt. Hetken testailtuani totesin kuitenkin, että vaimennusta ja kiertojäykkyyttä on jonkin verran enemmän tavalliseen suunnistusnastariin verrattuna. Tämä on talvilenkkarille hyvä asia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lesti ja Tuntuma

Olen saanut VJ:n suunnistuskengistä silloin tällöin rakkoja varpaaseen ja pelkäsin samaa näistäkin kengistä, mutta onneksi niin ei käynyt. Lesti oli toki leveähkö, mutta luulen että paksumpi tekninen talvisukka pelasti minut hiertymiltä. Valitsin itselleni saman koon kuin omat suunnistuskenkäni ovat ja koko osoittautui melko sopivaksi. Kengän senttikokoon pystyi hyvin luottamaan. Havaitsin parin viikon käytön jälkeen pientä kenkien ”käpristymistä”, mikä ikään kuin pienensi hieman kengän kokoa, mutta en kokenut tätä häiritseväksi, koska kengän kärkeen oli varattu jo lähtökohtaisesti riittävästi käyntivaraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kenkä on neutraali, mutta pientä tukea tarvitsevalle kengän kiertojäykiste tuo tarvittavaa tukea.

Kengän tuntuma alustaan on kovahko, mutta tälle mallille se oli tiedossa jo etukäteen, koska kyseessä on kuitenkin polkujuoksuun ja nopeisiin vauhteihin suunniteltu kenkä.

Kengän päällisen luvattiin olevan vettä hylkivä ja sitä se olikin. Kangas itsessään piti jonkun verran kosteutta poissa, mutta saumakohdat päästivät loskassa juostessa kosteuden läpi.

Juoksin paljon lenkkejä lumisilla metsäpoluilla ja voin todeta, että kenkä toimi todella hyvin niissä olosuhteissa. Metsäpoluilla juostessa tuntuman alustaan tulee olla melko napakka, jotta tasapaino ja polkujuoksuun vaadittava koordinaatio on mahdollista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juoksin kengällä myös paljon tielenkkiä ja mielestäni aktiviijuoksijana ja hieman päkiävoittoisella askelluksella kenkä sopii myös tavalliseen tiejuoksuun mainiosti. Juoksin kengällä jopa vajaan 30 kilometrin lenkkejä, enkä kokenut kengän vähäisen vaimennuksen haittaavan menoa lenkin aikana tai sen jälkeen.

Pito

Kengän pito on varmasti yksi markkinoiden parhaista. Sarvan nastat pitivät aina, kun siihen vain suinkin oli mahdollisuus. Hankalimpia pidon kannalta ovat kelit joissa jään päällä on useampi sentti sohjoa ja nasta ei pääse pureutumaan hyvin jäähän. Parhaiten pito löytyi kelillä, jossa tiet olivat aurattu ja harmaa pehmeämpi jää oli pinnassa. Kirkkaalla jäällä pito on aina hieman epävarma kaikilla kengillä, mutta D’villillä pystyin juoksemaan näitäkin kohtia rennosti ilman turhaa jäkittämistä. Testasin kenkiä myös suunnistuksen sprinttitreeneissä, jossa tulee paljon nopeita käännöksiä erilaisilla alustoilla, ja mielestäni pito oli näissäkin hyvä eikä paljon tarvinnut varoa.

Sarvan 17 kovametallinastaa takaavat pidon

Kenelle suosittelen?

Oman kokemukseni mukaan Sarva D’vil soveltuu parhaiten aktiivijuoksijalle, jonka juoksutekniikka on päkiävoittoinen ja oikea juoksutekniikka on muutenkin hallussa. Lisäksi jos juokset lenkkisi suurimmalta osin maastopoluilla niin tämä kenkä voi olla oikea valinta. Kengän tuntuma soveltuu todella hyvin maastokäyttöön, ja mielestäni sitä voi käyttää keväisin ja syksyisin ilman lumikelejä. Jos taas etsit kenkää vauhdikkaisiin talvitreeneihin, niin D’vil on ainoita kevyitä malleja markkinoilla. Itse tulen juoksemaan lähes kaikki talvilenkkini jatkossa D’villeillä.

Kommentoi

Kommentit