ASA:n testissä Salomonin EXO Sensifit sarjan pohjekompressiot ja trikoot

Olen päässyt testaamaan kuluneen vuoden aikana monia erilaisia kompressiotuetteita. Testissä ovat olleet muun muassa Skinsin palautushousut ja Sigvariksen kompressiosukat ja pohjekompressiot. Olen samaan aikaan testannut myös Salomonin EXO vaatesarjan S-Slab II ¾ kompressiohousuja sekä Exo  IV Calf – pohjekompressioita. Aloitin Salomonin kompressiotuotteiden testaamisen jo keväällä, kun lumet olivat maassa ja testit jatkuivat aina kesäkuun alkuun asti, minkä takia arvostelu on hieman viivästynyt.

Halusin testata Salomonin EXO kompressiovaatteita niin talvella kuin kesälläkin, jotta voisin tutkia paremmin niiden toimivuutta erilaisissa olosuhteissa, niin kylmissä kuin lämpimämmissäkin. Syy on tähän on yksinkertaisesti se, että EXO sarjan vaatteet ovat suunniteltu lähtökohtaisesti maastojuoksuun, minkä takia niiden on toimittava hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, jotka vallitsevat varsinkin vuoristossa. Vaikka en päässytkään testaamaan Suomea kauemmas, sain kuitenkin testattua molemmat tuotteet niin pakkasessa kuin helteellä. Tai sanotaan lämpimämmällä säällä, koska kunnon helteet ovat vielä toistaiseksi kiertäneet Suomen.

Materiaalit

Molemmissa testauksessa olleissa tuotteista kompressio tuotetaan kennomaisella Sensifit rakenteella, joka puristaa tai joustaa tarpeen mukaan. Tämä parantaa myös vaatteiden istuvuutta, joka usein nousee merkittäväksi tekijäksi varsinkin pitkillä lenkeillä. Vaatteissa on käytetty kolmea eri kangasta: ClimaUV 50+, Lycra Sportia sekä actiLitea. ClimaUV 50+ suojaa ihoa haitalliselta UVA ja UVB sätäilyltä, mikä on tärkeää varsinkin vuoristo-olosuhteissa. ActiLite kankaan on tarkoitus taas pitää iho kuivana. Kevyt Lycra Sport on taas kangasta, jonka parantaa istuvuutta ja mahdollistaa vapaat liikeradat.

Salomon EXO IV Calf pohjekompressiot ja EXO S-Lab ¾ kompressiohousut

Nyt kun on käyty yleisellä tasolla läpi tuotteiden ominaisuuksia on aika pureutua hieman tarkemmin niin toiminnallisuuteen. Salomonin EXO IV Calf pohjekompressiot ovat olleet kovassa käytössä pitkin kevättä ja alkukesää ja olen juossut melkein joka lenkin joko näillä tai sitten jo arvotelluilla Sigvariksen pitkillä kompressiosukilla  tai pohjekompressioilla. Hehkuttelin jo aiemmin Sigvariksen tuotteita ja pysyn edelleen sanojeni takana. Samaan yhteyteen voin kuitenkin sanoa, ettei Salomon häviä tippaakaan keskinäisessä kilpailussa. Itse näkisin, että merkittävin ero nousi esille tuotteiden käyttötarkoituksessa.

Salomon EXO Sensifit calf long

Salomonin pohjekompressiot toimivat paremmin vaihtelevissa olosuhteissa, koska ne todella kuivuivat äärimmäisen nopeasti. Siksi ne olivat miellyttävät myös pitkillä lenkeillä, joiden aikana tuli sadekuuroja. Sateen loputtua ei pian edes huomannut, että ne olisivat olleet märät. Saman ilmiön huomasin myös kompressiohousuissa. Toinen merkittävä asia oli vaateiden lämmönsiirtokyky. Vaikka pohjekompressiot ja kompressiohousutkin olivatkin todella ohuita pystyivät ne pitämään jalat tarvittaessa lämpiminä tai lämpimällä säällä viileämpinä. Tuntui uskomattomalta juosta pohjekompressioista ja kompressiohousuista muodostetuilla trikoilla kymmenen asteen pakkasessa ilman, että tuli kylmä. Jalat tuntuivat toimivat pikemminkin paremmin näin! Kokeilin molempia tuotteita myös palautumiseen ja huomasin, että varsinkin pohjekompressiot tuntuivat todella miellyttäviltä myös harjoituksen jälkeen. Pohkeet olivat vähemmän jumissa ja palautuminenkin tuntui sujuvan nopeammin. Tuotteiden kestävyydestä joudun sanomaan muutaman negatiivisen sanan. Materiaaleissa haettu keveys ja istuvuus ovat johtaneet siihen, että niiden kestävyysominaisuudet eivät ole täysin vaaditulla tasolla. Pohjekompressiot ovat kestäneet hyvin, mutta trikoissa on ollut havaittavissa jonkin verran on kulumista printeissä ja tikkauksissa. Rehellisyyden nimissä täytyy myös sanoa, että syynä voi olla allekirjoittaneen kova käyttö. Mene ja tiedä, mutta tämä nyt oli ainoa ongelma, joka minulla on ollut näiden tuotteiden kanssa.

Salomon S-Lab II sensifit tights

Niin pohjekompressiot kuin trikootkin kuuluvat nykyään olennaisena osana juoksuvarusteisiini ja tulevat varmasti vielä kovempaan käyttöön syksymmällä, kun kelit muuttuvat epävakaisemmiksi. Toisaalta vaikuttaa, että Suomen kesä ei tule eroamaan tästä juurikaan… Suosittelen kuitenkin kokeilemaan molempia tuotteita, koska ne todella toimivat ja monikäyttöisyyden vuoksi ne muuntautuvat tarpeen vaatiessa vaikka mihin. En valitettavasti osaa tällä hetkellä sanoa, mistä päin Suomea tuotteita voisi tällä hetkellä hankkia, mutta pyrin ottamaan tästä selvää ja postailla sitten tähän postiin tietoja.

1 comment

Kommentoi

Kommentit