ASA:n testissä Salomon Sense Hydro S-lab Set – Erittäin toimiva juomaratkaisu

Juoksijat tarvitsevat juotavaa. Useat yrittävät sinnitellä mahdollisimman pitkää ilman, mutta loppujen lopuksi kaikilla tulee raja vastaan ja nestehukka iskee päälle. Näin kävi myös  Kilian Jornetille vuoden 2010 Western States 100 -kisassa, jossa katalaani kärsi pahemman laatuisesta nestevajauksesta ja hiipui kisassa sijoille ynnä muut  sijalle kolme. Tästä viisastuneena Kilianin pääsponsori Salomon päätti lähteä kehittelemään juomapulloa, jota olisi helppo kantaa kädessä ja juoksu tuntuisi yhä luonnolliselta. Noh, seuraavana vuonna oli jo saatu valmiiksi prototyyppi ja Jornet voitti kisan. Lopulta 2013 käsijuomapullo julkaistiin nimellä Salomon Sense Hydro S-Lab Set. Tai näin ainakin minä olen tarinan ymmärtänyt puolueettomia lähteitä (Salomonin oma materiaalia ja sen urheilijoiden haastatteluja) tutkiessani.

Tekniset tiedot:

  • Paketin mukana tulee vasemman ja oikean käden hanska
  • Mukana yksi 2,37 desilitran pullo. Mahdollisuus käyttää myös isompia puolen litran tai litran sekä pienempiä Salomonin pulloja.
  • Pullo on Salomonin soft flask, joka kutistuu veden vähentyessä eli vesi ei jää hölskymään tyhjään tilaan
  • Hanskoissa on yksityiskohtana kämmenselässä oleva pehmytmateriaali hien pyyhkimiseksi
  • Suositushinta 45 euroa

Testi

Minä kun olen varsin herkkä janostumaan lenkeilläni, pyysin alkusyksystä tuotetta testiini. Heti alkuun olin iloinen, kun hanskan koko (M) oli osunut oikeaan. Käytän yleensä käsineissä ysiä, joka ei koskaan ole liian iso ja joskus kasikin sopisi hyvin. Salomonin istuvuus oli napakasti kämmenen myötäinen, mutta olen onnistunut laittamaan alle vielä ohuet juoksuhanskatkin. Paksuja Windstoppereita tuskin kuitenkaan alle saisin, joten talvijuoksuun pulloa haluavien on syytä ottaa tämä huomioon kokoa pohtiessa.

Pullon kiinnityssysteemi on varsin yksinkertainen, kunhan ensin lunttaa hanskan sivusta kumpi on vasemman ja kumpi oikean käden tumppu. Pullo menee kahden kuminauhan alta ja korkin ympäri laitetaan vielä kiristettävä lenkki pitämään pullo aloillaan. Näiden kolmen kiristimen avulla pullo pysyy mukavasti paikallaan eikä pääse hölskymään.

Salomon_Sense_Hydro_S_Lab_Set_1Itselläni tuli käyttämilläni reilun kahden desin pulloilla kuitenkin sellainen probleemi eteen, että juotuani hieman, pullon rakenne tuli aavistuksen löysemmäksi ja sen pohja pääsi heilumaan juostessa (koska sinne kertyi suurin osa vedestä). Vesimäärän vähetessä heiluvuus poistui, kun tyhjempi pullo painautui tiukemmin kiinni kämmeneeni. Ratkaisuna ongelmaan keksin puhaltaa juotuani pulloon ilmaa, jolloin pullon rakenne oli napakka ja heiluminen poistui. Parempana vaihtoehtona olisi varmaan kuitenkin hanskassa olevien kahden kuminauhan erotteleminen selkeämmin toisistaan, jolloin toinen siirtyisi lähemmäksi rannetta ja pääsisi tukemaan pulloa myös pohjasta. Voisin uskoa, että tämä olisi hyödyksi etenkin isompia pulloja käytettäessä.

Ensimmäisellä lenkillä pyrin vaistomaisesti pitämään pullon kaulasta kiinni, kunnes huomasin sen pysyvän loistavasti hansikkaassa puristamattakin. Tämä olikin hieno oivallus, koska näin käteni pysyvät rentona juostessa eikä ylimääräistä jännitystä synny. Joskus pidempiä lenkkejä pulloa kädessä tehneenä osaan arvostaa tätä käsien rentoutta. Samalla puristamatta jättäminen mahdollistaa käsien vapautumisen muihin juoksun aikana tarpeellisiin tehtäviin, kuten kännykän käyttämiseen, kuvien ottamiseen sekä nauhojen kiristämiseen, ilman että pulloa tarvitsee ottaa pois hanskasta.

Käytin pulloa sekä pidemmillä että lyhyemmillä lenkeillä, eikä minua oikeastaan missään kohtaan ruvennut häiritsemään pullon kantaminen, koska se pysyi niin vaivattomasti menossa mukana. Kokeilin myös käyttää juomarepun ja hansikkaiden yhdistelmää ja tämäkin toimi oikein hyvin. Erityisesti tällainen yhdistelmä toimii, jos käytettävänä on juomasäiliöllä varustettu reppu, jolloin pulloihin voi halutessaan laittaa urheilujuomaa.Salomon_Sense_Hydro_S_Lab_Set_3Pullojahan saa siis eri koossa, ja on vaikea sanoa kuinka hyvin hansikkaat toimivat litran pullolla, mutta puolilitraisen uskoisin vielä menevän mukavasti kädessä. Molempiin käsiin laitettuna tuopin verran vettä voisi vaatia jo totuttelua, mutta vesilasien kantaminen onnistui hyvin molemmissa käsissä, joskin pääasiaksi kannoin vettä vain yhdessä kädessä. Yhden kahden desin pullon kantaminen, eli paketissa tulevan vakiovarustelun käyttäminen, sujuu varmasti suurimmalta osalta ongelmitta.

Erityisen hyvänä näen tällaisen systeemin kesäkuumalla, kun herkästi jo tunnin juoksulenkeillä  pakkaa tulemaan kuuma ja vesi tekisi hyvää. Systeemin vaivattomuuden takia vesi on helppo ottaa mukaan eikä se aiheuta ylimääräistä hikoilua vartaloon kiinnitettynä. Itse ainakin tykästyin tähän vaihtoehtoon. Korkin puremiseen perustuvan juomissysteemin takia pullosta ei kuitenkaan kannata odottaa liiallista vesissuihkua, josta voisi kaataa päällensä vettä. Toki vettä saa myös tähän tarkoitukseen puristettua korkin päästä. Tällöin vain paine on matala ja vesivana on suhteellisen kapea, joten kohdennus on syytä tehdä tarkasti.

SavedPicture-20131022153230.jpg

Toisaalta juoman kantamisen vaivattomuus toimii hieman eri tavalla viileämmillä keleillä, kun juotavaa tarvitsee vähemmän ja hanskojen avulla kantaa täten riittävän määrän juotavaa mukanaan. Juoman pysymisestä nestemäisenä kovemmissa pakkasissa en kuitenkaan osaa sanoa mitään varmaa, mutta toisaalta pullo on varsin lähellä kättä ja osittain viimalta suojassa, joten ehkä ruumiinlämpö ja suoja saisivat sen pysymään avonaisena. Ainakin kesällä vesi lämpeni suhteellisen nopeasti kädessä.

Pullon pehmeydestä sain karvaan muistutuksen, kun heitin juomasysteemin treenikassini sivutaskuun muiden sinne kuuluvien esineiden, avainten ja papereiden, sekaan ja sitten seuraavalla kerralla huomasin pulloon tulleen reiän. Tämä on hieman harmillista, koska vaikka pullo on kuinka pehmeä, olen tottunut käsittelemään juomapulloja varsin suuripiirteisesti. No ilmeisesti tässä oli kyse sunnuntaikappaleesta, kun en moiseen ongelmaan ole törmännyt googlaamalla, Salomonillakaan vastavasta ei ole kuultu  eikä toisessa pullossani ole ollut ongelmia.

Yhteenveto

Salomon Sense Hydro S-Lab Set oli siis erittäin mukava tuttavuus, jolla saa kannettua mukanaan tarpeistansa riippuen juotavaa kesähelteen lyhyistä pyrähdyksistä aina pidempiin suorituksiin asti. Ennen kaikkea pullon pysyminen tiivisti kädessä ja puristamattomuuden tarve tekevät tuotteesta mielestäni erittäin hyvän vaihtoehdon vesipullojen kuskaamiselle silloin, kun vettä ei tarvitse liiaksi. Tämä löytyy lenkillä kädestäni jatkossa useasti, kun harjoitusohjelmaani näyttää kertyneen entistä enemmän 1,5­–2 tunnin lenkkejä.

Lisätietoa: Salomon

1 comment

Kommentoi

Kommentit

  1. Testissä virheellisiä kokosuosituksia. Tämän jutun perusteella tilasin M-koon juomahanskan, koska itsellänikin on sama 9-koon normihanska mikä toimittajallakin muka on. Liian pieni salomoni tuli juuri kotiin, L-koko pitää ehdottomasti olla 9-koon kädelle. Tämä ilmenee varsin selvästi myös salomonin paketin kyljestä, mutta ilmeisesti toimittaja ei ole lukenut sitä?