ASAn testissä: Rip Curl – Ultimate Gum Search Suit.

Koko ulkoileva kansa oli täpinöissä, kun Gore -Tex aikoinaan tuli markkinoille. Mietittiin ostetaanko 1-, 2- vai 3-kerros gorea. Oli hienoa, kun pystyit seisomaan takki päällä suihkussa etkä kastunut. Ensimmäiset kalvotakit pitivät kyllä veden ulkona, mutta yhtä tehokkaasti kosteus pysyi sisällä. Pakkasessa kovan hikoilun jälkeen takin sisäpinnalta pystyi ravistelemaan jäähileet pois. Kuinka pitkälle olemme tulleet näistä ajoista?

Tarina alkaa Rip Curlin uutuustuotteesta: Ultimate Gum Search Suit. Puvussa käytetään 37.5-yrityksen valmistamaa teknologiaa. Nimikin jo kertoo, tarkoitus on pitää takin alla oleva mikroilmasto mahdollisimman lähellä kehon omaa lämpötilaa. Materiaalin hengittävyys on huippuluokkaa(40k). Hyvä hengittävyys takaa, että kehon lämpötila ei pääse nousemaan liikaa, eikä kehosta vapautuva kosteus jää puvun sisään kuumentamaan kroppaa tai kastelemaan vaatteita. Rip Curlin kaikissa tämän sarjan varusteissa on käytetty samaa 37.5-teknologiaa. Voit pitää siis kroppasi vapaastihengittävänä aina kalsareista kuorikerrokseen. Puvun vedenkestävyys on 20k. Ohessa linkki mikä kertoo vedenpitävyydestä hieman enemmän. Mainitsemisen arvoinen seikka on myös puvussa käytetty Gum Series Fabric: Kankaan ompeleet mahdollistavat joustavuuden neljään suuntaan.

Rip Curl - Ultimate Gum Search Suit

Rip Curlin Jouni mainitsi  tästä tutustumisen arvoisesta uudesta tuotteesta. Puvun idea on lähtenyt Rip Curlin tiimissä laskevan Sam Favret:n päästä. Hän on kotoisin vapaalaskun mekasta, Chamonix’sta.

Alapuolelle esittelyvideo puvusta. Kuten huomaatte, puku näyttää todella hyvältä. Itse olin myyty, olenhan kamafriikki.

Puku puetaan päälle samalla tavalla kuin märkäpuku: märkäpuvun ideana on minimoida veden pääsy puvun sisälle. Joten on loogista, että samaa tekniikkaa käytetään myös laskupuvussa. Puuterilumi on niin hienoa, että sitä pääsee vaatteiden sisään joka paikasta.

Sain puvun testiin joulun Rukan matkalle. Puin puvun päälle heti kotiin päästyäni. En tulisi olemaan olosuhteiden uhri. Silmät vain näkyivät kun tuijotin itseäni peilistä. Puvussa on monipuoliset taskut sekä suljettavat ilmastointiaukot. Plussana: Valjaat voi pukea puvun sisälle, puvun etuosassa on valjaiden lenkkiä varten suunniteltu suljettava aukko.

Ensimmäinen laskupäivä:

Lämpötila -10. Puvun alla: Rip Curlin Ultimate Gum Baselayer suit. Guahoon angora-lämpöpaita sekä kevyt untuvatakki. Vaatteet mahtuivat puvun alle hyvin. Olo oli mukava. Puku ei ahdistanut päällä. Suunnittelijat saavat ison plussan korkeasta kauluksesta, joka ulottuu nenään asti. Kauluksessa on suun kohdalla reiät, josta hengitysilma pääsee kiertämään eikä huurruta laseja. Kauluksen kireyttä saa säädettyä helposti kahdella vetoketjulla. Lisäksi hupussa on hyvät säätömahdollisuudet. Sain jopa kypärän mahdutettua hupun sisään. Laskin myös suljetussa rinteessä mitä lumetettiin koko ajan. Todellinen myrskysimulaatio, pysyin kuivana. Rapina hupussa muistutti että suuri määrä jäätynyttä vettä pyrki puvun sisään siinä kuitenkaan onnistumatta.

Jäin miettimään että olisinko pärjännyt ilman untuvatakkia. Haalarissa on se hyvä puoli että sinne mahtuu paljon ilmaa. Ilma on paras lämmöneristäjä. Mitä enemmään ilmaa on ihon ja kuoren välissä, sitä lämpimämpi on. Seuraavana päivänä siis uusi yritys ilman untuvaa.

Toinen laskupäivä:

Alkuun jännitti, lämpötila oli jo pudonnut merkittävästi. Huipulla oli -17, rinteiden alla -22. Puvun alla oli Baselayer suit:in lisäksi kaksi lämmintä aluspaitaa ja puuvillainen T-paita, jalassa Guahoon lämpöiset tykit. Täytyy myöntää, että olin positiivisesti yllättynyt, materiaalin nimi(37.5) osui todellakin kohdalleen, ei ollut kylmä muttei myöskään kuuma. Tyttöystävälläni meni varmasti hermot minuun, sillä jokaisella hissimatkalla fiilistelin kuinka kuinka mukava olo minulla oli. Kylmyys pääsi lopussa ainoastaan monojen läpi varpaisiin. Puvussa oli riittävästi tilaa, huppu peitti kasvot ja gogglet viimeisteli paketin. Olin turvassa.

Olin todella tyytyväinen tuotteeseen. Se lunasti lupauksensa, En kokenut kylmää, en hikoillut vaatteitani märäksi sekä fiilistelin puvun mahdollistamaa liikkeen vapautta. Kaikista omimmillaan puku on varmasti takamaastossa missä puuteri pöllyää eikä pukua tarvitse riisua minttukaakaon ajaksi. Hintaa puvulle tulee 799.90. Hätäinen voisi pitää hintaa korkeana, mutta jos vertaa laadukkaan kuoritakin sekä housujen hankintahintaa(n.1000€), paketti on erittäin järkevä.

 

Plussat: 

  • Hyvät taskut, edessä iso rintatasku, kaksi taskua lahkeissa sekä hihassa tasku keycardia varten
  • Huppu/kaulus. Takkiin pääsee turvaan. Hupussa on hyvät 3d-säätömahdollisuudet. Suun edessä oleva ilmastointikanava ehkäisee lasien huurustumisen. (Kovalla pakkasella tosin kylmä ilma pääsee puhaltamaan naamalle, tämä on kuitenkin ehkäistävissä huivilla.)
  • Pukeminen onnistuu nopeasti kun siihen tottuu.
  • Liikkuvuus : ErinomainenPuvussa on käytetty jokaisessa kerrokseksessa neljään suuntaan joustavaa GUM Series-kangasta.
  • Vedenpitävyys : 20k – Puku kestää 20,000 mm vesimäärän vuorokauden ajan ennen kuin kosteus pääsee sisään.
  • Hengittävyys: 40k – Materiaali päästää 40,000 grammaa kosteutta per m2 vuorokaudessa. Missään vaiheessa olo ei ollut tukala eikä liian kuuma. Kosteus ei kovalla pakkasella jäätynyt puvun sisäpinnalle. Kainaloissa sekä jaloissa on vielä vetoketjulliset ventilaatiot, niitä tosin en tarvinnut kertaakaan.

Mietityttämään jääneet:

  • Puku suljetaan edessä olevalla vetoketjulla sekä olkapään ylimenevällä tarralla, itse en huomannut tarrassa mitään ongelmaa. Jäin miettimään miten tarra käyttäytyy kastumisen ja jäätymisen seurauksena. Toisaalta pukua ei ole välttämättä tarkoitettu koko ajan riisuttavaksi.
  • Olisin kaivannut pientä vyötärökiristystä haikkausta helpottamaan, puvussa on kuitenkin vyölenkit, joten jokainen voi halutessaan asentaa vyön itse.

Puvun jälleenmyyjät:  Helsinki Surf Shop, Varuste.net, Rautio Sports, SkiMac Promenade Tahko, JemesSport Ylläs, Aste Ruka.

kuvat: Helsinki Surfshop

Kommentoi

Kommentit