ASAn testissä Pure Cadence 2

Siitä on jo aikaa, kun sain Brooksin kengät testiin. Täytyy myöntää, että ensivaikutelma hassuista siniharmaista tossuista ei varsinaisesti sykähdyttänyt. Mieli kuitenkin muuttui ja kerron kohta miksi. Ensin kuitenkin vähän teknologiahypetystä.

 

PDRB, Nav band, BioMoGo DNA…

Pure Cadence 2 kuuluu Brooksin PureProject-sarjaan. Pure Project on Brooksin ajatus luonnollisesta juoksusta. Vastaus samaan minimalistiseen juoksukenkätrendiin, jota kaikki muutkin tennarifirmat ovat puuhanneet. Brooksin PureProject -sarja käsittää viisi elementtiä.  Ensimmäinen on ns. IDEAL alignment. Ideana on, että kenkä korjaisi juoksijan asentoa niin, että nivelsiteet, jänteet, lihakset ja nivelet olisivat luonnollisessa linjassa juoksun ja varsinkin askelluksen aikana. Toinen elementti on kantapää. Kun kengät jalassa nojaa vähän taaksepäin tuntuu siltä, että kellahtaa kumoon. Tämä johtuu pyöristetystä kantapäästä, jonka avulla askeleen tulisi rullata luonnollisesti pois kantapäältä lähemmäs keskijalkaa tai päkiää. Pohja on myös halkaistu isovarpaan kohdalta mahdollistaen päkiän ja varpaiden luonnollisemman liikkumisen ja tarjoaa elementin numero 3. Varpaiden ollessa valtoimenaan pitäisi siis pystyssä pysymisen onnistua helpommin.

Brooks_Pure_Cadence_2_d

Neljäntenä designlistalta löytyy kenkien ulkonäköä piristävä Nav-vyö. Vyö kulkee nauhojen alla kengän yli ja sen tehtävänä on lukita jalka entistä napakammin tossuun. Perinteisesti sama homma hoituu kengännauhoilla mutta ilmeisesti nauhat on old school ja tästä on lisäapua mikäli juoksijalla on korkea holvikaari. Lättäjaloille apu on marginaalinen.

Brooks_Pure_Cadence_2_a

 

Kengän pronaatiotukeen on käytetty PDRB-teknologiaa (Progressive Diagonal Roll Bar).  Koska tuo ei oikein kerro minulle mitään, tutkin asiaa hieman ja käytännössä PDRB tarkoittaa, että pohjassa on käytetty kahta eri jäykkyysastetta, jotka muodostava jonkinlaisen rampin. Rampin tehtävänä on saada askel rullaamaan luonnollisesti eteenpäin ilman, että nilkka vääntyy välissä sisäänpäin. Tässä on kuvatus Brooksin omasta helpdeskistä.

 

how-does-pdrb-work

 

Kaiken tämän avaruusfysiikan lisäksi, viidentenä elementtinä, kengän pehmustukseen on käytetty BioMoGo DNA-pohjaa. Sen tehtävänä on tietenkin auttaa pehmeässä ja iloisessa askelluksessa, mutta mielenkiintoisempaa minusta oli se, että materiaali on Brooksin mukaan 50 nopeammin hajoavaa, kun perinteiset matskut. Tämä oli ehkä huikein juttu koko teknisessä selostuksessa ja siitä saa kasoittain karmapisteitä!

 

Hienosti rullaavaa hölkötystä

Yksi parhaista fiiliksistä on ensimmäiset juoksuaskeleet uusilla kengillä. Se tuntuu vähän siltä, kuin pilven päällä pomppisi. Pure Cadence 2 kanssa tätä tunnetta ei kuitenkaan tullut ja se harmitti. Kengät tuntuivat alussa mitättömiltä ja jopa epävarmoilta. Huomasin kuitenkin nopeasti, että itseasiassa juoksuhan sujui hiljaisesti ja askel tosiaan rullasi paremmin päkiälle, ilman, että asiaan tarvitsi hirmuisesti keskittyä. Koska kenkä näytti melko tanakalta ja kestävältä, yllätyin siitä, kuinka kevyeltä ja nopealta se juostessa tuntui.

Ylhäältä katsottuna kenkä on vähän hassun muotoinen. Ajatuksena on, että se seuraisi luonnollisemmin jalan muotoa ja kun tarkastelin omaa tassuani, niin täytyy myöntää, että yhtä hassun muotoinen sekin oli. Kenkä on siis erittäin mukava jalassa. Kengät eivät oikein hengitä mutta ovat lämpöiset, joten niistä on itselleni valikoitunut vähän kylmemmän kelin tossut. Cadence 2 ei anna ns paljasjalkajuoksun tuntua, sillä pehmustetta on käytetty melko runsaasti. Itse pidän kuitenkin kevyestä rullauksesta ja ne sopivat myös hyvin pitkillekin matkoille.

Brooks sai nyt pysyvän paikan kenkäkaapistani ja uskoisin myös, että pronaatiotuen tarvitseville aloittelijoille kenkä on hyvin turvallinen valinta.

Kommentoi

Kommentit