JarnoASAn testissä New Balance Zante v2

New Balance julkaisi Zante 1:n 2014-2015 vuodenvaihteessa. Kenkä sai paljon kehuja osakseen ja allekirjoittanutkin totesi sen ASAn testeissä yhdeksi lempikengistään. Tänä keväänä mallista julkaistiin uusi versio. Päällisin puolin se vaikutti tutulle, mutta ilmoitettu yli 10 %:n painonnousu herätti kauhunsekaisia ajatuksia. Ei kai vain muutosvimmassa oltu menty sörkkimään toimivaa ratkaisua pilalle?

Ensilenkillä helpotus oli suuri, kun Zante 2 tuntui tutulle ja turvalliselle, painon nousemistakaan en huomannut. Mitä pidemmälle testit jatkuivat, sitä tutummalle kenkä tuntui. Voisin siis kopioida tähän näkemykseni Zante 1:stä, ja ne kävisivät sellaisenaan mielipiteinäni 2.-mallista. Kirjoitetaan nyt kuitenkin omat, uudet näkemykset. Zante 2 on sen ansainnut.

Speksit

  • Paino 244 g (US 9 -koko), nousua jopa 30 grammaa. (Minun Zante 2:n US 8,5 -koko painoi 220 g, Zante 1:ni painoi 200 g).
  • Vaimennus Fresh Foam -teknologialla valmistettua EVAa. Fresh Foam on New Balancen välipohjan suunnittelu- ja valmistusmenetelmä, jossa vaimennusta on lisätty kovimpien iskukohtien alueelle, pohjaa on vahvistettu suurimman paineen alaiseksi joutuvista kohdista sekä taipuisuutta on lisätty ketteryyttä tarvitseviin kohtiin. Koska tämä muotoilu on tehty hyödyntäen erilaisia geometrisiä kuvioita, kuten kuperuutta, koveruutta sekä kuusikulmaisuutta, pohja on voitu valmistaa yhdestä materiaalista.
  • Ulkopohja puhallettua kumia. Päkiään on lisätty poikittais- ja pitkittäissuunnan uria. Myös ulkopohjan nyppylöiden kuviointia on muutettu väljemmäksi, jotta kenkä olisi vielä taipuisampi.
New Balance Zante V2:n ulkopohja.

New Balance Zante V2:n ulkopohja.


New Balance Fresh Foam Zante 1:n pohja

New Balance Fresh Foam Zante 1:n pohja

  • 6 mm droppi.
  • Päällinen meshiä.

Vaimennus

Tärkein ensin: vaimennustuntuma on samanlainen kuin edeltävässä mallissa. Se on pehmeä, mutta matalan pohjan ansiosta askel pysyy kimmoisana eikä voima katoa vaimennukseen.

Välipohja ei tutusta tuntumasta huolimatta ole säilynyt muuttumattomana vaan Fresh Foamin geometriset kuviot ovat ulkoreunoista tarkasteltaessa tulleet pienemmiksi. New Balancen mukaan muutoksilla on haluttu tuoda tehdä pohjasta vielä toimivampi ja askelluksen eri vaiheiden entist paremmin huomioiva. Minä en askelluksessani muutoksia huomannut, en rullaavudeessa tai kiertojäykkyydessä.

New Balance Fresh Foam Zante V2

New Balance Fresh Foam Zante V2 sisäsyrjä. Huomaa kupera geometrinen muoto, tuomassa lisävastusta ja tukea sisäkiertoon.

New Balance Fresh Foam Zante b

New Balance Fresh Foam Zante v1 ulkosyrjä. Huomaa koveran geometrinen muoto, jonka tarkoitus on lisätä joustoa.

Zanten vaimennus osuu omaan sweet spottiini: tykkään juosta kengällä palauttavia, kevyitä ja kovempia lenkkejä. Vaimennuksen monikäyttöisyyden takana on kengän matala pohja (eli toisin sanoen vaimennusmateriaalin määrä). Matalan pohjan ansiosta Fresh Foam pääsee kovemmissa vauhdeissa painumaan sen verran kasaan, että jalan alla on ponnistusvaiheessa kovempi alusta ja askeleessa säilyy kimmoisuus ja napakkuus. Kevyemmissä vauhdeissa ja vähemmällä paineella pohjasta välittyy puolestaan mukavan pehmeä tuntuma. Pehmeys on siis osaltaan pettävää: mikään ilmatyyny Zante pohjaa ei ole. Sen toimintaa voisi kuvailla suhteellisen pitkäksi ja löysäksi jouseksi: joustoa on paljon, mutta jousen iskeminen pohjaan onnistuu vaivattomasti.

Zante 2:n välipohja ei ole minulla vielä 200 testikilometrin aikana alkanut painua kasaan, joten uskoisin vaimennustuntuman säilyvän hyvänä kirkkaasti yli 500 kilometrin, mitä pidän hyvänä lukemana tällaiselle kengälle. Itse asiassa Zante 1:lläni on juostu yli 700 kilometriä ja niidenkin vaimennus tuntuu edelleen hyvälle, ei se uudenveroinen ole, mutta ei myöskään kovettunut.

DSC00319

Tuntuma

Mukavan pehmeä pohja ei vielä tee kengästä monikäyttökonetta, muutenhan kaikki isot PK-kengät olisivat suosikkilistallani. Zanten suosion taustalla on vaimennus yhdistettynä pohjan rullaavuuteen. Zante on erittäin taipuisa kenkä, niin poikittais- kuin pitkittäissuunnassa. Askel rullaa pakottamatta, jos on rullatakseen. Kenkä on myös kiertolöysä, joten sivuttaistukea kaipaavat eivät sitä tästä mallista löydä.

Zantella askel siirtyy loistavasti alastulosta ponnistukseen, ilman erityistä käskytystä. Kun samalla välipohja on matala ja pehmeä, tuntuma alustaan välittyy hienosti.

DSC00321 (2)

Loistavan rullaavuuden ja pehmeän pohjan ansiosta tykkäänkin juosta Zantella monenlaisia vauhteja, palauttavista aina kympin kisavauhteihin asti. Hitaissa vauhdeissa en joudu pakottamaan askellustani ja kovemmissa vauhdeissa saan pehmeyttä ja vaivattomuutta. Onnistuipa kengällä jopa tekniikkatreenitkin.

Täydellinen jokapaikanhöylä Zantekaan ei valitettavasti ole. Nopeimmissa vedoissa, alle 5 km -kisavauhdissa tai lujemmissa, pohjan löysyys ja pehmeys alkoivat tehdä askeleelleni tepposia. Tällöin hieman jäykempi päkiä tarjoaisi vakaampaa ponnistusalustaa. Jousivertausta jatkaen: voiman lisääntyessä jousi saisi olla jäykempi, jotta voima säilyisi askeleessa.

Ilmeisesti New Balancelta on ilmestymässä loppuvuodesta uusi, Fresh Foam Gobi -malli, joka on Zantesta tehty polkujuoksuversio. Tämä kenkä menee taatusti kokeilulistalleni.

DSC00310 (2)

Päällinen ja istuvuus

Pidin Zante 1:n päällisestä, ja niin pidän tästäkin. Se istuu jalkaani hyvin, on mukavan pehmeä, pitää jalan paikallaan ja antaa tarvittavan tuen kovemmissakin vauhdeissa. Kootuskin näyttäisi pysyneen samana, minulla oli molemmista malleista sama koko.

Päällinen on kaksikerroksista meshiä ja se on rakenteeltaan yhtenäinen. Kengässä on periaatteessa sisällä yksi yhtenäinen kangas (kuvassa vaaleampi punainen), johon on yhdistetty toinen, tukevampi osa (tummemman punainen osa). Rakenne on pääosin samanlainen kuin Zante 1:n, tukisuikaleet ovat vain muuttuneet huomaamattomammiksi.

DSC00318 (2)

New Balance sanoo leventäneensä aavistuksen kengän lestiä jalan keskikohdalta. Minä en (tätäkään) muutosta oikeastaan tuntenut, mutta minun jalkani ei olekaan kapeimmasta päästä.

Ainoa muutos, minkä oikeastaan huomasin, olin iltin pidentyminen joillain milleillä. Nyt iltin yläosa pysyy vaivattomasti paikallaan.

DSC00317 (2)

Yhteeenveto

Zante 2:n muutokset ykköseen olivat mielestäni hyvin pieniä, mikä on hyvä asia. Kauhua herättänyt painonnousu näytti vaa’an mukaan toteutuneen, mutta tätä eroa en huomannut juostessani. Juoksussa ja istuvuudeltaan Zante 2 ja 1 käyttäytyivät samalla tavalla: ne rullaavat loistavasti, vaimennus on mukavan pehmeää sekä matala pohja ja kiertolöysyys tarjoavat hyvän tuntuman askeleeseen. Minun rotaatiossani kenkä on mukana kaikilla lenkeillä, kevyistä palauttavista aina vauhtikestävyystreeneihin, lukuun ottamatta kaikkein nopeimpia vetotreenejä.

Kommentoi

Kommentit