JarnoASAn testissä New Balance Zante – maastosta parketille?

Tehdyt testit

Laura ja Jarno ovat testanneet New Balance Zanteja parisen kuukautta ja molemmat ovat pitäneet niistä. Jarno on tykännyt juosta niillä monipuolisesti eri matkoja ja vauhteja. Laura on myös pitänyt tossujen juoksutuntumasta, minkä lisäksi hän on kolunnut niillä erilaisia ryhmäliikuntatunteja.

Jarno: Olen juossut Zanteilla lähes kaikilla mahdollisilla alustoilla: asvaltilla, hiekkateillä, jäällä, lumessa, kivikkoisilla poluilla, juurakkoisilla poluilla, tasaisilla poluilla, pellolla, tasamaalla ja vuoristossa. Kenkää tuli siis käytettyä jopa maastolenkeillä, joista se suoriutui hyvin, kunhan alusta ei ollut liian liukas tai tekninen.

New Balance Fresh Foam Zante e

Laura: Sain Zantet testiini ennen lumien tuloa ja ehdin silloin juosta kengillä muutamat lenkit ulkona. Talven tultua pakenin kengillä sisätiloihin. Siellä ne ovatkin päässeet monipuolisesti käyttöön ja Zantet ovat todella lunastaneet lupauksen kevyistä, nopeista ja rullaavista kengistä.

Parhaiten kengät ovat päässeet testijaksolla oikeuksiin matolla juostessa. Pohja on joustava, joka mukautuu niin maton kuin jalan liikkeeseen. Monet juoksukengät tuntuvat matolla auttamatta liian raskailta, joka myös kuuluu jo kauas tömisevinä, raskaina askelina. Sama tunne matolla kuin ulkona juostessa; askel on kevyt.

New Balance Fresh Foam Zante c

Fresh Foam aka. vaimennus

Jarno: Zanten Fresh Foam tuntuu selkeästi erilaiselle kuin 980-version Fresh Foam. Jälkimmäisessä iskut vaimentuivat, mutta tuntuma askeleessa oli pikemminkin napakka kuin pehmeä. Zanten pohja taas, huolimatta vähäisemmästä vaimennusmateriaalista, tuntui pehmeämmälle. Oikeastaan Zanten tuntuma oli mielestäni lähempänä New Balancen yleistä linjaa, jossa sen kengät ovat muiden valmistajien vastaavan kategorian kenkiä pehmeämmin vaimennettuja.

Vaimennus ei toki ole näissä maksimaalinen, mutta mielestäni se vetää vertoja monelle pk-kengälle. Tästä ja hyvästä tuntumasta johtuen Zante toimikin itselläni sekä kevyillä että kovilla lenkeillä, asvaltilla ja hiekalla.

Laura: Vaimennuksen suhteen kengät toimivat mielestäni myös pidemmillä lenkeillä tai kovemmilla alustoilla. Ensiaskeleesta lähtien Fresh Foam tuntui jalassa mukavalta ja teki juoksusta todella kevyen tuntuista.

New Balance Fresh Foam Zante b

Juoksutuntuma

Jarno: Kenkähän on kevyt, miesten us 9 vain 210 grammaa. Näin sen voisi ajatella olevan tehty kisoihin ja koviin harjoituksiin, mutta itselläni Zantet ovat päätyneet jalkaan lenkille kuin lenkille. Syy monikäyttöisyyteen on keveyden ja yllä ihastellun vaimennuksen lisäksi pohjan löysyys.

Kengän pohja on suhteellisen kiertolöysä kauttaaltaan, toki sitä löysempi mitä lähempänä kärkeä ollaan. Kenkää pystyy kohtuullisen mukavasti rullaamaan pohjasta kohti kantapäätä, kuin taskuun taittelisi. Juoksussa tämä tarkoittaa, että rajoituksia jalkapohjan käyttämiseen ei pahemmin ole. Pystyin jopa varpaillani ohjailemaan ja tunnustelemaan juoksualustaa ja ponnistusta. Löysyys ja ketteryys ei silti tarkoittanut, että pohja olisi tavallista enemmän jalkapohjia rasittava (à la barefoot-kengät tottumattomille). Ilmeisesti pehmeän vaimennuksen tarjoama joustavuus ja löysähkö pohja mahdollistivat tällaisen tuntuman.

New Balance Fresh Foam Zante d

Ketteryys oli muuten syynä maastotesteilleni, koska em. ominaisuudet mahdollistavat hyvän reagointimahdollisuuden epätasaisilla alustoilla. Kenkä toimi yllättävän hyvin maastossa, mutta alustan muuttuessa liukkaaksi pitoa ei luonnollisestikaan enää oikein ollut. Olisin yleisesti myös tarkkana ei-maastokenkien käyttämisestä poluilla, kevyet päälliset kun eivät tykkää repivistä juurista, kivistä ja oksista.

Kenkää oli siis ilo käyttää lähes kaikissa vauhdeissa, joskin kaikkein kovimmissa vauhdeissa törmäsin liiallisen ketteryyden tuttuihin rajoihin itselläni: tällainen vaihtoehto ei tarjoa riittävästi tukea päkiälle vauhdin ja paineen kasvaessa vaan päkiä pääse ajoittain pettämään alta.

Laura: Monikäyttöisyys on ehdottomasti kenkien etu ja pidän Fresh Foam -pohjamateriaalin keveydestä. Nyt keväisempien kelien myötä aion suunnata jälleen myös ulos juoksutreeneihin. Ensivaikutelma kevyistä ja kimmoisista kengistä on jäänyt hampaankoloon, ja jos odotan kevään tuloa ja sulaa asfaltilla juoksua enemmän kuin mitään, eivät Zantet ainakaan odotusta ja juoksuintoa hidasta.

New Balance Fresh Foam Zante f

Istuvuus

Jarno: Päällinen herätti ensinäkemältä hieman kummastusta paksun näköisellä ulkomuodollaan. Ehkä minun on toisaalta aika päivittää näkemystäni päällisistä, koska usean valmistajan päälliset ovat siirtymässä lähes läpinäkyvistä tupla-mesheistä päällisiin, joissa ulompi kerros on hieman tiheämpää. Zanten kohdalla, ja ehkä yleisestikin, voisin kuvitella taustalla olevan halun vähentää erillisten tukisuikaleiden määrää, jolloin päällisen istuvuutta ja rakennetta on haettava ”emomateriaalin” tukevuudesta. Vaihtokauppa on ymmärrettävä, koska tiheämpikin päällinen on kuitenkin kevyempi kuin tukisuikaleet, ja tuntuupa esim. Zanten paksumman oloinen päällinen silti mukavan hengittävälle.

Kenkä istui jalkaani hyvin ja pysyi paikallaan vauhdissa kuin vauhdissa, maantiellä ja maastossa. Normaali juoksukokoni oli myös oikea. Hauska ero suhteessa 980:een oli iltin pituus. Zanten iltti oli juuri niin pitkä, että se pysyi paikallaan kiristettäessä, mutta ylimääräistä siinä ei ollut. 980:ssä taas iltissä oli pituutta kuin skeittikenkien läpissä konsanaan.

New Balance Fresh Foam Zante g

Laura: Kengät istuvat jalkaani hyvin, mutta alkuun haasteena oli kenkien nauhoitus. Nauhat tuntuivat liian lyhyiltä, kiristäminen oli vaikeaa ja nauhat pyrkivät kengät suuaukon yli kiristettäessä. Tämä on kuitenkin käytön myötä parantunut ja tällä hetkellä saan kengät nauhoitettua sujuvammin. Uskon, että tässä on ollut merkitystä kenkien muotoutumisella jalkaan sopiviksi.

Yhteenveto

Jarno: Kenkä oli erittäin mieluisa kokemus. Aluksi pelkäsin hieman kyseessä olevan 980:stä skaalattu kevyempi versio, jolloin napakampi vaimennus ja tuntuma olisi tehnyt Zantesta puhtaammin vain kisakengän. Nyt sain kuitenkin kengän, joka tarjosi mainion yhdistelmän keveyttä, vaimennusta ja tuntumaa. Oikeastaan New Balance voisikin tehdä tämän pohjalta maasturin, jossa ei tarvitsisi olla kuin kestävämpi päällinen ja pitävämpi pohja.

Laura: Kaiken kaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen kenkiin ja olen suositellut kenkiä myös muiden käyttöön – juoksun lisäksi ehdottomasti sisäliikuntaan. Esimerkiksi kovia hyppyjä ja juoksua sisältävä Bodyattack -tunti tai muut vastaavat, haastavat jalkoja ja vaativat kengiltä paljon. Jumpissa näkee aivan liian usein huonoja kenkävalintoja, kun usein juuri juoksukengät olisivat huomattavasti parempi vaihtoehto. Vältyttäisiin aika monilta kivuilta ja säryiltä. Zantet ovat tähän erinomainen valinta.

4 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Ei voi olla kuin samaa mieltä. Ostin Zantet kevän alussa ja tähän mennessä takana useita 10-20 kilsan lenkkejä. Erittäin hyvät menopelit myös vauhdikkaaseen(kin) juoksuun, vaikka varsinaiset ratavedot ovat tällä kaudella jääneet väliin. Ei kuitenkaan niin ohjaava ja menokas kuin NB 1400v2 mutta parhaat yleistossut sitten alkuperäisen Puma FAAS 500 (ryssivät kakkosversion ja myös uusi nelosversio näyttää olevan aivan eri tossu).

  Plussat:

  + Kevyt, 215 grammaa US 9

  + Droppia 6 mm, Juoksija-lehden mukaan 4 mm mutta NB ilmoittaa 6 mm.

  + Ertittäin mukava ja lähes sukkamaisen istuva lesti, sisäosa ja päällinen; ei aivan niin kapea kuin NB 1400 mutta lähellä alkup. Adiosta.

  + Päkiän alla oleva koroke tuntui kaupassa oudolta, mutta juostessa sitä ei huomaa, vaan päinvastoin kenkä tuntuu rullaavan todella hyvin.

  + Pohja on tasainen, sopivasti joustava eikä ennen kaikkea kerää kiviä (ks. Puma FAAS 500).

  Miinukset:

  – Iltti voisi olla 1-2 cm pitempi jotta nauhoitus pysyy varmasti iltin päällä.

 2. NB Fresh Foam Zante on ollut käytössä minulla noin vuoden verran. Ensituntuma oli tosi mukava ja kun aikaa on kulunut, ei mielipiteeni ole muuttunut.

  Välillä omista kengistä tuli remonttijalkineet, niillä on erittäin kiva steppailla sisäliikunnassa. Muitakin juoksukenkiä on kaapissa, mutta Zante tuntuu muiden jälkeen paremmalta. Päällinen ei pahemmin suojaa= märällä kelillä sukat kastuvat herkästi. Vaimennus toimii edelleen, vaikka ulkoisesti kenkä alkaa olla roskistavaraa. Miinusta pitää antaa myös ulkopohjan nopeasta kulumisesta suhteessa juostuihin kilometreihin. Ostaisin kuitenkin uudelleen.