JarnoASAn testissä New Balance Vazee Pace

New Balance julkaisi loppukesästä uuden Vazee-malliston, josta ASAn sai testiinsä sekä Vazee Pace että Vazee Rush -juoksukengät. Lokakuun puolivälissä on luvassa Lauran testiraportti Rushista, sitä ennen luettavissa on Jarnon mielipiteet Pacesta.

Pacen taustaa

Vazee Pacen on tulevaisuudessa tarkoitus korvata New Balancen 890-malli. Toisin kuin 890, Vazee Pace ei kuitenkaan speksien puolesta istu kovin hyvin perfomance trainer -kategoriaan (hieman maratonkisakenkää vaimennetumpi, mutta tyypillistä asvalttijyrää ketterämpi kategoria). Pacen paino on 214 grammaa, kantapää 22:n ja päkiä 16 millimetrin korkeudessa. Lukujen valossa Pace voitaisiinkin luokitella hyvin myös kisakengäksi. Minä puolestani päädyin testeissäni pitämään kenkään monipuolisena vaihtoehtona sekä vauhtilenkeille että hitaille, todella hitaille lenkeille.

Alkuun on myös hyvä huomata, että Vazee-mallistossa ei käytetä Fresh Foam -vaimennusta vaan Vazeen välipohjasta löytyy New Balancen perinteinen REVlite EVA-seos.

NEW BALANCE VAZEE PACE

Päällinen

Kengän päällinen on New Balancen tyyliin erittäin miellyttävä. Täysin saumaton sisäpinta ja turhista tukisuikaleista karsittu ulkopinta tekevät kengästä mukavan käyttää. Verrattuna aikaisemmin käyttämiini New Balancen kevyisiin kenkiin, Fresh Foam Zanteen ja 1400:aan, Pacen päällinen vaikuttaa kuitenkin hieman paksummalle. Päällinen ei ole yhtä pehmeä ja kangasmaisen taipuisa vaan se tuntuu hieman rakenteellisemmalle. Rakenne tarkoittaa tässä tapauksessa miellyttävän pehmeitä ratkaisuja, ei kovia ja kuristavia saumoja.

Päällisen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota kantakapin muotoiluun: se on kauttaaltaan samasta materiaalista kuin muu päällinen, erillisiä vahvikkeita siinä ei ole. Kannan paikallaan pysyminen on varmistettu muotoilemalla kantakappiin tarvittavat muodot päällisen omasta materiaalista, ilman erillisiä lisätukia. Kengän takaosa muistuttaakin hieman kulmikasta urheiluautoa. Ratkaisu toimi minulla hyvin, kanta pysyi paikallaan eikä heilumisia tai hankauksia muodostunut.

NEW BALANCE VAZEE PACE B

Päällisen iltti on mitoitettu juuri niin pitkäksi, että se pysyy paikallaan kiristettäessä, mutta ylimääräisä senttejä ei nauhojen yläpuolelle yllä.

NEW BALANCE VAZEE PACE C

Istuvuus

Saumattoman päällisen hyvää istuvuutta vahvisti kengän VL 6 -lesti (sama kuin Zantessa). Pace on kantapäästä ja keskikohdasta kisakenkämäisen kapeahko, mutta päkiältä hieman avarampi. Päkiä ei ole mikään loputtoman avara barefoot-ratkaisu, mutta selkeästi muuta kenkää väljempi. Tämä muotoilu teki kengän kiristämisestä helppoa: riitti, että nauhat kiristi vain ylimmistä silmukoista ja napakka lesti piti jalan paikallaan ongelmitta.

Vaikka kengässä onkin sama lesti kuin Zantessa, minun jalassani Zantet tuntuivat hieman leveämmälle. Tämä johtuu todennäköisesti aikaisemmin kuvailemistani päällisen eroista: Zanten pehmeämpi päällinen jousti Pacea enemmän.

Kengän keskiosan ja kantapään napakka istuvuus, mutta hieman väljempi varvasboksi, on syytä huomioida, erityisesti, jos tykkää nopeissa kengissä tiukasta istuvuudesta ja omaa kapean jalan.

NEW BALANCE VAZEE PACE F

 Vaimennus/Juoksutuntuma

Vaikka Pacesta ei löydy Fresh Foam -välipohjaa, odottelin kokemuksesta silti keskivertoa pehmeämpää vaimennusta. Odotin väärin. Pacen vaimennus on selkeästi napakampaa kuin Zantessa tai jopa 1400v2:ssa (joka toki oli vähemmän vaimennettu, mutta se vähäinen vaimennus oli pehmeämpää). Lähimpänä New Balancen kenkiä minulla tulee Pacesta mieleen Fresh Foam 980/Boracay.

Napakampi vaimennus ei kuitenkaan ollut huono asia. Kovaa juostessa se tarjosi kimmoisan tuntuman. Hitaissa vauhdeissa (juoksin kengällä kaikkea kolmen ja puolen minuutista seitsemän minuutin kilometreihin) kovempi vaimennus tuntui myös hyvälle, koska juostessa itselleen tuttuja vauhteja hitaampaa, katoaa askeleesta herkästi kimmoisuus, mitä liian pehmeä kenkä ei ainakaan paranna.

Vaikka vaimennuksesta välittyvä tuntuma oli totuttua kovempi, vaimennusta oli silti riittävästi. Kenkä ei vaivuttanut jalkojani pehmeään pumpuliin vaan se huolehti iskujen kuolettamisesta.

Kengän ulkopohjassa koostuu erikokoisista, puhalletusta kumista valmistetuista kumipaloista. Pohja ei kuitenkaan ole kauttaaltaan peitetty kumilla vaan väliin on jätetty tilaa sekä poikittais- että pitkittäissuunnassa taipuisuutta lisääville urille. Ulkopohjan kumipalat ovat suhteellisen paksuja, 5–10 millimetrin paksuisia, joten niiden luulisi kestävän niin kauan kuin välipohjan EVA pysyy kunnossa. Ainakin omien 200 testikilometrieni perusteella sanoisin ulkopohjan kestävän vielä triplamäärän kilometrejä kesäisissä olosuhteissa, mutta välipohjan vaimennus voi alkaa nikottelemaan 500 kilometrin jälkeen.

NEW BALANCE VAZEE PACE E

Juoksutuntumaltaa Pace on lähempänä perinteisempää napakkaa maratontossua kuin vaikkapa Zantea tai 1400:aa. Pace ei ole päkiältä poikkeuksellisen löysä, ja erityisesti sivusuunnassa Pace on selkeästi New Balancen kollegoita tukevampi. Päkiä rullaa kovemmassa ja hitaammassakin vauhdissa ongelmitta, mutta ehkä näiltä osin Pace tuntuu enemmän performance trainerille kuin huippuunsa viritetylle maratontossulle. Toisella tavalla selitettynä tämä tarkoittaa, että siinä missä Zante välitti kaikki pinnanmuodot joka suuntaan taipuvan pohjansa ansiosta, Pace välittää (nopean) etenemisen kannalta vain tärkeimmät, luottaen että sivuttaissuuntaista ketteryyttä tai naturalistista löysyyttä haikailevat valitsevat toisen tossun. Sen sijaan vaikkapa NB:n 890 -mallia käyttäneet eivät huomaisi Pacen päkiän jäykempää pohjaa, pikemminkin he pitäisivät Pacea jopa ketterämpänä.

NEW BALANCE VAZEE PACE D

Yhteenveto

Pidin siis kengällä juoksemisesta. Pystyin juoksemaan sillä kaikkia vauhteja vedoista palautteluihin ja kevyisiin turinatuokioihin. Vaimennus, vaikka ei ollutkaan pehmeää, riitti blokkaamaan iskut minulle riittävällä tavalla. Istuvuus oli erinomainen ja päällinen mukava.

Kaiken tämän kehumisen jälkeen jäin pohdiskelemaan New Balancen malliston laajempaa tarjontaa. Heiltä löytyvät kevyistä kisakengistä sekä Zante että Pace, ja näitäkin kevyempiä kisatossuja on mallistossa. Toisaalta vaimennetumpiakin kenkiä on vielä tarjolla, esimerkiksi neutraaleista 1080- ja Boracay-mallit. Minä voisin kuitenkin juosta varmaan 90 %:a lenkeistäni joko Zantella tai Pacella, eivätkä treenini siitä kärsisi, enkä itse asiassa edes joutuisi tekemään kompromisseja vauhdin tai mukavuuden välillä. Nuo puuttuvat 10 %:a olisivat joko nopeutta vaativia ratavetoja tai sitten maksimaalisesti vaimennetuilla kengillä juostuja jalkojen hemmottelulenkkejä. Mutta uskaltaako kuluttaja valita tai myyjä suositella maratontossun painoista kenkää yleiskengäksi? Jälkimmäiseen en usko, ja ensin mainitussa vastuu jää juoksijalle.

4 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen uutuus ja hyvä arvio. Epäilyttää tuo pohjan muotoilu. Kerääkö kiviä? NB 1400:ssa on sitä taipumusta, etenkin kantaosan timanttiupotuksen takia. Tasapohjaisessa Zantessa ei moista vikaa ole.

    • Hei Henrik,

      Ei tuo pääse keräämään kiviä oikeastaan, noihin pohjan väleihin ei ole mennyt vielä yhtään. Yksi kivi on painunut juuri kannan alla olevaan REVlite-tekstin kohtaan, muita murikoita en ole joutunut poistamaan.

      Jarno