JarnoASAn testissä New Balance Leadville v3

New Balancen lienee tunnetuin polkujuoksun saralla Minimus-sarjasta. Nyt Minimukset ovat kuitenkin saaneet tehdä tilaa uusille malleille. Tuoreista uutuuksista ASA sai ensimmäisenä testiinsä Leadville v3:n, bostonilaisten jämäkimmän työjuhdan.

Leadville v3 on 1210-mallin perinteenjatkaja. Numeron on vain jätetty kokonaan pois ja korvattu nimellä, joka on varmasti tuttu monelle polkujuoksua seuraavalle. Kengän nimihän tulee USA:n toiseksi vanhimmasta 100 mailin kisasta, Leadvillesta Trail 100:sta.

Osoittautuiko kenkä sitten nimensä arvoiseksi? Kyllä ja ei. Kyllä-punnuksia on monia, ei-puolella ainoastaan yksi, mutta sitäkin häiritsevämpi punnus.

Tiivistettynä kiireellisille: kenkä toimii loistavasti erityisesti pidemmillä lenkeillä, kunhan sää pysyy kurissa ja alusta kuivana.

New Balance Leadville v3 (1)

 Vaimennus

Pitkille polkujuoksulenkeille suunnatun kengän on syytä olla hyvin vaimennettu. Kyllähän sitä nopeamman lenkin juoksee vaikka millaisilla virityksillä, mutta matkan kasvaessa ja lihasten väsyessä pieni pehmennys tekee hyvää jaloille. Vaimennuksessa Leadville 3 onkin onnistunut minun makuuni oikein hyvin.

Kengän vaimennus ei ole sieltä kaikkein pehmeimmästä päästä, joten mihinkään pumpulihötön jalat eivät kääriydy. Leadville ikään kuin vaimentaa iskun kengän osuessa maahan, mutta maakontaktin jälkeistä pehmeää joustoa alaspäin en juostessani havaitse. En kyllä moista joustoa kaipaakaan, minulle riittää, ettei iskutus tunnu jalan läpi. Eikä se tuntunut, edes NUTSKarhunkierroksen 80 kilometrillä, jossa en kertaakaan huomannut ikäviä rasituksen merkkejä iskutuksesta.

New Balance Leadville v3

Osaselityksenä hyvälle iskunvaimennukselle on varmasti välipohjasta löytyvä suojalevy (rock plate). Suojalevyn ansiosta välipohjaa ei tarvi kasvattaa määräänsä enempää, koska levy ehkäisee terävien iskujen tunkeutumisen jalkapohjiin.

Pohjan vaimennus lunasti täten odotuksen kengästä, jolla voi juosta pidempiäkin matkoja. Vaahtokarkkia et saa, mutta en sellaista jäänyt kaipaamaankaan.

New Balance Leadville v3 (11)

Juoksutuntuma

Tässä kohtaa on voinut herätä kysymys, onko tällainen hyvin vaimentava ja napakka pohja sitten jäykkä. Jälleen kerran positiivinen yllätys: pohja ei ole jäykkä vaan mukavan taipuisa ja hyvän alustatuntumaa tarjoava. Kengän pohjan käyttäytyminen muistuttaa hyvin paljon jo edesmennyttä Minimus 1010v2:ta, pienoisella lisäyksellä välipohjan paksuuteen ja iskunvaimennukseen.

Suojalevy ei ole jäykistänyt kenkää vaan kengän etuosaon  sopivan taipuisa pinnamuotoihin reagoimiseen. Tossu ei siis ole paksuksi vuorattu tankki, jolla voi jyrätä menemään, vaan Leadvillellä onnistuu hienostuneemmatkin liikkeet. Itse asiassa kenkä on kärjestä sen verta löysä, jotta kaikkein nopeimpaan vauhtiin jäykemmän jousimaisempi kärki olisi enemmän makuuni. Tätä nopean menon jousimaisuutta jäin kuitenkin kaipaamaan vain lujempaa juostessa erittäin tasaisilla poluilla tai tiesiirtymillä, jolloin askel on enemmän maantiemäisempi. Oikeilla poluilla, joissa on kiviä, juurakkoja ja oksia, tämä ketterämpi pohja toimi hyvin myös nopeammassa vauhdissa.

Lyhyillä matkoilla toki painoa voisi olla vähemmän, mutta paino on se kompromissi, minkä näin hyvin vaimennetusta ja suojaavasta kengästä joutuu tekemään.

Leadvillestä löytyy myös lievä ylipronaatiotuki kannasta. Minä en tätä huomannut millään tavalla. En askeleen kulkua rajoittavana, tuntumaa heikentävänä tai minkäänlaisena kovempana osana.

Kuvassa välipohjassa punaisena näkyvä ylipronaatiotuki on kengässä varsin maltillinen ja hyvin lyhyesti kantapäähän sijoittuva.

Kuvassa välipohjassa punaisena näkyvä ylipronaatiotuki on kengässä varsin maltillinen ja hyvin lyhyesti kantapäähän sijoittuva.

Pito

Pito on polkujuoksukenkien tärkeimpiä ominaisuuksia, ainakin Suomessa. Kaliforniassa tai muilla kuivemmilla seuduilla pito ei ehkä nouse niin merkittävään asemaan, kun vuodenajat rajoittuvat kuivaan ja vielä kuivempaan. Mikäli New Balance Leadvillen v3:n pito olisi samalla tasolla kuin sen vaimennus- ja rullaavuusominaisuudet, Leadville olisi ehdottomasti New Balance Zanten tasoinen kenkä. Mutta ei, Leadville pito on harmittavan huono muilla kuin kuivilla alustoilla.

New Balance Leadville v3 (4)

Odotin Leadville  pidolta huomattavasti enemmän. Pohjan ulkokumi on Vibramia, siis kenkien ulkopohjakumiin erikoistuneen firman sekoitusta. Leadvillen kuviointi on varsin maltillinen, mikä on ihan hyväksyttävä ratkaisu, kun kenkää ei ole tarkoitettu pehmeille alustoille (muta tai lumi). Matalan kuvionhan saa silti pitämään alustoilla, jotka ovat sekä märkiä että kovia, esimerkiksi kalliot tai puu.

New Balance Leadville v3 (8)

Leadville pohja ei testeissäni valitettavasti pitänyt märällä kaliolla tai kivellä koto-Suomessa, eikä siis myöskään lumella, jäällä tai mudassa. Pohja oli suorastaan ärsyttävän liukas hiukankin liukkaammalla ja kostealla alustalla. Ei pohja sentään märillä neulaspoluilla tai tampatuilla alustoilla lipsunut.

Kuivalla kelillä kenkä piti hyvin niin kalliolla, puulla kuin muillakin kovilla alustoilla. Lainatakseni jälleen kerran Karhunkierroksen kokemuksia, minulla ei ollut matkan varrella ongelmia pidon kanssa kertaakaan. Itse asiassa olin valmistautunut juoksemaan Leadvillellä Karhunkierroksen, vaikka luvassa olisi ollut ajoittaisia sadekuuroja tai ennen kisaa olisi hieman ripotellut. Reitti olisi nimittäin ehtinyt kuivua, jolloin pieni märkyys ei olisi tuhonnut kisaani. Mikäli Rukalla olisi ollut luvassa useamman päivän sateen kastelema alusta, olisin valitettavasti joutunut valitsemaan toiset tossut jalkaani. Tämä olisi ollut hyvin harmillista, koska pitoa lukuunottamatta Leadville oli täydellinen valinta tälle matkalle ja tuohon maastoon.

New Balance Leadville v3 (3)

Istuvuus ja Päällinen

Kengän lesti on New Balance UL-1, joka istui jalkaani kärjestä tilavampana kuin esimerkiksi Zantessa ja Pacessa käytetty VL-6- tai aikaisemmin 890-malleissa käytetty PL-4-lesti.

Leadvillen UL-1 oli kuin tehty jalkaani ja käyttötarkoitusta vastaavaksi. Kannasta ja keskikohdalta minulla ei ollut ongelmia leveyden kanssa vaan kenkä istui hyvin. Kärjessä tilaa oli mielestäni hieman enemmän niin pituus, leveys kuin korkeussuunnassa. Ei kuitenkaan niin paljoa, että ylimääräisen tilan olisi huomannut ponnistaessa.

Käytin Leadvillestä samaa kokoa kuin Zantessa. Molemmat toimivat tarkoitukseensa hyvin, Zanten koko riittää minulla pehmeän päällisen ja käyttötarkoituksesta johtuen aina 3-4 tunnin lenkille, Leadvillellä meni 10,5 tuntia ilman ongelmia.

New Balance Leadville v3 (9)

Kengän päällinen herätti minussa alkuun eninten huolta. Päällinen on monikerroksista meshiä, reunoista vahvoin tukisuikalein suojattuna. Olin skeptinen, kuinka hyvin mesh-päällinen kestäisi polkujuoksua repeämättä, mutta vielä vajaassa 300 kilometrissä en ole huomannut ongelmia.

Meshin hyvä puoli on sen mukavuus, New Balancen päällisen sisämateriaalin suunnittelija on aina osannut tehdä jalkaani todella pehmeiltä ja hyvältä tuntuvia kenkiä. Jämäkät tukisuikaleet eivät hankaa jalkoja ja lähes saumaton päällinen minimoi tikkausten häiritsemisen.

Yllätykseni olikin suuri, kun havaitsin, ettei kengän sisäkangas ollutkaan meshiä vaan huomattavasti napakampaa kudosta. Tämä päivänvaloa läpipäästämätön sisäkangas vaikutti huomattavasti tutummalle polkujuoksukenkämateriaalille.

New Balance Leadville v3 (7)

Jämäkämpi sisäkangas ja kiinteä iltti eivät estäneet kosteuden poistumista kengästä. Tämä tuli testattua kevään aikana, kun Helsingin keskuspuistossa juoksu muistuttaa välillä enemmän mudassa rämpimistä kuin lennokasta juoksua. Mutakin kengästä onnistui pumppaantumaan pois seuraavilla, hieman kuivemmilla pätkillä.

Nauhat toimivat kengässä hyvin, vaikka erillistä nauhataskua solmulle ei ollutkaan. Nauhat ovat punottu niin, että niiden ei pitäisi löystyä. Tämä piti paikkansa: kun nauhat kiristi kunnolla ei niitä tarvinnut ryhtyä uudestaan solmimaan. Paitsi jos teki mieli höllentää hieman.

New Balance Leadville v3 (11)

Yhteenveto

Leadville ansaitsee kyllä nimensä. Kenkä toimi hyvin pidemmillä ja vähän lyhyemmilläkin matkoilla. Jalat kiittivät iskunvaimennuksesta ja suojauksesta, samalla kun rullaavuus ja tuntuma alustaan säilyvät hyvänä tällaiselle pidemmän matkan menopelille. Nimi vastasi kenkää siinä mielessä hyvin, etten muista nähneeni yhtään kuvaa Leadvillestä, jossa olisi satanut. Mikäli Leadvillessä sattuisi kuitenkin satamaan, olisi nimikaima-mallilla vaikeuksia, koska kosteilla ja liukkailla alustoilla tämä kenkä ei pääse oikeuksiinsa. Kuivan kelin kiituri siis.

Kommentoi

Kommentit