ASA:n testissä New Balance Fresh Foam 980

New Balance Fresh Foam 980 on valmistajansa uusin tulokulma juoksukenkämarkkinoille. Mallin on tarkoitus tarjota erittäin hyvin vaimennettu, mutta samalla matalapohjainen ja luonnollisen askeleen mahdollistava vaihtoehto. ASA sai helmikuussa myyntiin tulevan kengän ennakkotestiin, ja nyt ensilumen aikana on hyvä hetki julkistaa testiraportti.

Kengän teknologiasta

New Balancen uutukainen vaikuttaa ensinäkemältä varsin muhkeapohjaiselle juoksukengälle. Epäilyksiä nousee painosta, tunnottomuudesta sekä jäykkyydestä, mutta teknisten faktojen sekä testien myötä nämä epäilykset osoittautuivat aiheettomiksi. Painoa miesten mallilla on 250 ja naisten versiolla 206 grammaa. Pohjan korkeuskin on harhaa, se nimittäin asettuu samalla tasolle performance trainereiden kanssa.

Kengän keveys on saavutettu uudenlaisella välipohjamateriaalilla, Fresh Foamilla. Materiaalin uutuutta enemmän New Balance painottaa silti tuotteen valmistus- ja muotoilumenetelmää. Juoksijoiden askeleista kerättyä dataa on analysoitu ohjelmalla, minkä perusteella on huomioitu pohjan eri kohtien erityistarpeet. Vaimennusta on lisätty kovimpien iskukohtien alueelle, pohjaa on vahvistettu suurimman paineen alaiseksi joutuvista kohdista sekä taipuisuutta on lisätty ketteryyttä tarvitseviin kohtiin. Koska tämä muotoilu on tehty hyödyntäen erilaisia geometrisiä kuvioita, kuten kuperuutta, koveruutta sekä kuusikulmaisuutta, pohja on voitu valmistaa yhdestä materiaalista. Toki ulkopohjassa on kumiseosta kulutuskestävyyttä lisäämässä.

Kaiken teknisyyden taustalla on ajatus kevyestä sekä maksimaalisesti vaimennusta kengästä, joka kuitenkin kestäisi kulutusta.

New_Balance_Fresh_Foam_ 980_2

Ensivaikutelmat

Saadessani kengän käteeni yllätyin ensimmäiseksi niiden keveydestä, koska nämähän ovat perinteisiä pk-tossuja kevyemmät. Toinen yllätys tuli pohjan hypistelyoperaatiostani, kun kenkä tuntui kohtuullisen jämäkälle pitkittäis- ja poikittaissuunnassa. Tämän myötä jäin pohtimaan kenkien rullaavuutta (joka osoittautui hyväksi). Toisaalta pohja ei kuitenkaan tuntunut ilmatyynylle vaan yllättävän napakalle. Ensimmäisillä lenkeillä mahdolliset epäluulot kuitenkin karisivat, ja tilalle tuli vau-olo. Ensimmäinen tossuilla juostu hidas palauttava tuntui vaimennuksen ja juoksutuntuman osalta loistavalta, minkä jälkeen seuraavana vuorossa ollut pitkä kiihtyvä lenkki meni myös mukavasti rullaten.

Vaimennus

Kun valmistaja lupaa kengän tarjoavan vähintään yhtä hyvän vaimennuksen kuin parhaiten vaimennetut kilpailijat, ja pohja näyttää paksuudeltaan Spice Girlsien 1990-luvulla suunnittelemalta, ovat odotukset korkealla. Ensimmäisillä lenkeillä yllätyin itse asiassa siitä, että odotukset tosiaan täyttyivät, tavallaan. Iskuja ei pahemmin tuntenut, mutta juoksutuntuma säilyi silti hyvänä ja askel kimmoisana. Tuntumaan ei edes vaikuttanut suuremmin juoksualusta, oli kyseessä sitten asvaltti tai keskuspuiston hiekkatiet, iskut pehmentyivät ja askel rullasi. Ainoastaan pehmeillä metsäpoluilla tai liejuisilla hiekkapätkillä pohja tuntui liian pehmeälle, mutta eipä kenkää ole moiseen tehtykään.

Parin sadan kilometrin jälkeen tämä tuntuma on pääasiaksi säilynyt, mutta nykyisin pidemmillä, noin kolmenkympin lenkeillä iskuja voi väsyneillä jaloilla ja tekniikan herpaantuessa tunteakin. Tekniikan korjaantuessa nämä aistimukset katoavat.

Yhtenä syynä kengän toimivaan kombinaatioon, pehmeyteen ja tuntumaan, voi olla askeltyyppini. Juostessani pääasiaksi tasapohjalla iskun ottaa vastaan kengän keskipohja, joka on kantapäätä ja päkiää hieman napakampaa tavaraa (eli pienemmistä kuuskulmista rakennettu). Kokeillessani olen nimittäin huomannut, että juostessani korostetusti kantapää edellä vaimennus on hieman pehmeämmän oloinen, lähempänä perinteisempää tuntumaa maksimivaimennetuista kengistä.

New_Balance_Fresh_Foam_ 980_3

Juoksutuntuma

Vaimennuksen lisäksi toinen minua erityisesti miellyttänyt asia oli kengän neljän millimetrin droppi (kantapään ja päkiän välinen korkeusero). Pohjan profiili takasi, että kengällä oli helppo juosta haluamallani tavalla. Matala droppi ei pakottanut viemään jalkaa korostetusti päkiälle tai tasapohjalle vaan sain vietyjä jalan haluamaani kohtaan ilman sen kummempia pohdintoja. Toki nopeammissa vauhdeissa askeleen osuu dropilla kuin dropilla helpommin päkiälle , mutta kevyemmillä lenkeillä liian suuri kantakorotus saa herkästi joko askeleen osumaan kannalle tai sitten korko pakottaa vääntämään jalkaa korostetusti. NB 980 ei tähän sortunut vaan jalkani osui suhteellisen mukavasti sinne mihin oli mennäkseen. Lenkkeily oli siis tältä osin vaivatonta.

Hyvä juoksutuntuma muodostui täten kolmen asian yhteistyöstä: hyvästä iskunvaimennuksesta, toimivasta alustatuntumasta sekä askelta myötäilevästä pohjasta. Näin kenkä toimi sekä kevyemmissä että reippaammissa vauhdeissa yhtä hyvin. Nopeimpia kisoja tai vetoja ajatellen, jolloin vauhti kiihtyy alle kympin kisavauhdin, pohja saisi ehkä olla aavistuksen matalampi ja löysempi. Tämä toki vaarantaisi osan kengän perusominaisuuksista, monikäyttöisyyden ja anteeksiantavuuden.

Anteeksiantavuudella tarkoitan, että kaikesta edellä kirjoittamastani huolimatta jalkine toimi myös silloin, kun askellus oli raahautuvaa ja kulkija itse omissa ajatuksissaan. Tällöin pohjan muhkea vaimennus tuntui antavan anteeksi heikommankin askelluksen, jossa jalka tulee kantapää edellä painopisteen etupuolelle (aiheuttaen suurempaa iskutusta). Tällaisia askelia ei toki ole tarkoitus tehdä palauttavillakaan lenkeillä, mutta välillä moisia stipluja tulee, erityisesti alamäissä laahautuessa.

New_Balance_Fresh_Foam_W_ 980_2

Istuvuus

Jalkani on vähintään keskimääräisen leveä ja minun koipeeni NB 980 istui hyvin. Kenkä on New Balancen PL-4-lestiä, joka uskoakseni kuuluu heidän PL-lestisarjaansa eli on kaikin puolin standardin levyinen. Vaikka kenkä oli US 9:nä puoli numeroa normaalisti käyttämääni isompi, pysyi jalkani tukevasti paikallaan. Tässä auttoi nauhoitus, jolla päällisen sai kiristettyä pitävästi ja haluamallani tavalla. Puoli kokoa lisää ei myöskään aiheuttanut liiallista tyhjää tilaa kärkeen, koska yleisesti juoksukengissäni on vain pari milliä tyhjää tilaa kärjessä.

Nauhoitus oli itse asiassa niin hyvin kiristyvä, että kengän sitominen liian tiukasti oli mahdollista. Tällöin ylin nauhoituskohta painoi jalkapöytääni. Tämä oli pienoinen yllätys, koska iltti on tossussa hyvin pehmeä. Kiristymisen syy voi olla varsin joustamattomat ja ohuet nauhat, jotka painautuvat läpi jopa iltistä. Hieman paksummat ja joustavammat nauhat eivät todennäköisesti painaisi yhtä herkästi. Ongelmaa ei kuitenkaan ilmennyt, jos kengän sitomiseen kiinnitti huomiota eikä vain kiskonut sitä mahdollisimman kireälle.

Materiaaliltaan kenkä oli miellyttävä. Saumaton ja avoimesta meshistä tehty päällinen ei hiertänyt. Iltti oli erityisen miellyttävän tuntuinen, se veti hyvin vertoja pk-kenkien huippumallien vastaaville. Tästä johtuen kenkä tuntui alusta lähtien mukavalle jalassa. Mielenkiintoinen yksityiskohta iltissa oli sen pituus, joka oli tähän asti näkemistäni pisin. Iltin pituuden kasvamista olen ollut havaitsevinani myös joissakin muiden valmistajien uutuuksissa, mutta vielä en ole löytänyt tälle selitystä.

New_Balance_980_Fact_sheet

Yhteenveto

New Balance Fresh Foam 980 täytti ja jopa ylitti odotukseni. Vaimennusta riitti mille tahansa alustalle ja vauhdille, samalla kun alustatuntuma säilyi napakkana eikä suinkaan kadonnut liiallisen pehmeyden alle. Pohjan rakenne puolestaan mahdollisti halutunlaisen askelluksen vaivattomasti. Mikäli siis hakusessa on pk-kenkä, jolla on myös mahdollista juosta reippaammin, kannattaa tämä malli testata.

Kuvat: New Balance.

2 comments

Kommentoi

Kommentit