JarnoASAn testissä Merrell Allout Fuse -juoksukenkä

Nyt ovat ASAlaiset Miia, Jarno ja Lauri juosseet läpi talven, kevään, takatalven, kevään ja takatalven Merrellin uusilla Allout Fuse -kengillä, ja on aika kertoa mielipiteemme. Esittelypostista löytyvät tarkemmat speksit kengästä, kertauksena todettakoon mallin olevan ovelta–maastoon ideologian mukainen juoksukenkä. Mallissa on kuuden millimetrin droppi ja se on valmistajansa vaimennetuin kenkä, kuuluen silti ehdottomasti kevyiden, natural runnig -sarjan lenkkareiden joukkoon.

Ensivaikutelmat

Kenkäspekseihin herkästi takertuvina testaajien molemmat miespuoliset testaajat, Lauri ja Jarno, noteerasivat heti alkuun Fusen ulkopohjan. Kuuden millimetrin droppi ja yllättävän korkealle näyttävä kantapään ulkopuoli herättivät kummastusta. Räjähdyskuvia tutkimalla ja kenkää käyttämällä selvisi kuitenkin, että pohjan korkeus on luvatun maltillinen. Selitys harhanäylle oli välipohjan ulkoreunan nouseminen kantakapissa sivuilta (ikään kuin pohjan ympäröivinä seininä) huomattavasti kantapään alla olevaa pohjaa korkeammalle.

Kenkä istui myös testaajiemme jalkoihin lestinsä puolesta hyvin. Toki tällaiset mallit ovat yleensä kärjestä sen verta leveitä varpaiden aktivoimisen mahdollistamiseksi, että tossut mahtuvat lähes kavioon kuin kavioon.

Samalla Merrell sai ASAn sartoriaaliselta osastolta, Jarnolta ja Miialta, kehuja mukavan kirkkaista väreistä. Maastokäytössä vain värit tummuivat kuin takatalven jälkeinen metsä.

Merrell All out Fuse ASA

Kuva: Lauri Kutila

Tuntuma

Ovelta–maastoon-kengän tuntumaa tulee luonnollisesti arvioida laajalla alustaskaalalla. Samalla arvioissa on huomioitava, että kyseessä on moneen käyttöön suunniteltu hybridi, joten tuntuma tuskin tulee olemaan viritetyn maratonkengän tai ylämäkijuoksuun suunnitelttun niche maastomallin luokkaa jollain spesifillä alustalla. Ovelta–maaston-kengän on tarkoitus selvitä mahdollisimman monesta alusta niin hyvin, että sillä on miellyttävä juosta.

Asvaltti / Kova hiekkatie

Asvaltilla kengän tuntuma ei saanut keneltäkään testaajistamme täysiä pisteitä, koska emme saaneet alustaan halutunlaista tuntumaa ja ponnistaminen vaikutti tehottomalta. Tämä ei siis tarkoita, että olisimme kaivanneet kisakengän kimmoisuutta asvaltilla, mutta Fusen pohja tuntui yhtäälä pettävän alta ponnistettaessa, eikä toisaalta jalkaan myöskään välittynyt fiilistä matalasta ja löysästä pohjasta loistavine alustatuntumineen ja reagointimahdollisuuksineen.

Jarno ja Lauri pohtivatkin, mahtaako pohjan tavoite hybridistä kohtuullisesti vaimennettuna, mutta silti barefoot/natural running -kenkää jäljittelevänä, olla tekemätön paikka. Barefootisa pohjan olisi oltava riittävän löysä, jotta jalka pääsee työskentelemään luonnollisesti ja jalkapohjan pienimmätkin lihakset aktivoituvat sekä alustaan saa esteettömän tuntuman. Tai sitten kengän pohjassa on oltava paksuutta ja tukea ponnistukseen, jotta pohja pysyy kunnolla paikallaan ponnistaessa.

Yllä oleva huomio keskitien löytämisen vaikeudesta (tai ehkäpä jopa mahdottomuudesta) kertoo myös ponnistusvaiheen eroista eri alustoilla. Nimittäin hiekkatiellä kenkä tuntui tarjoavan riittävästi apuja ponnistukseen, samalla kun tuntuma alustaan säilyi hyvänä. Jarno korosti myös, että hiekalla Fuse tarjosi muista barefoot/natural running -malleista tuttua pakottavaa tarvetta tihentää askelta ja kiinnittää yleisemminkin huomiota askellukseen.

Merrell_Allout_Fuse_3
Merrell_Allout_Unifly

Maasto

Maastossa, johon kenkää lienee ensisijaisesti ajateltu, tuntuma vaihteli. Alustan ollessa helppokulkuisempaa juoksu sujui testaajiltamme varsin oivallisesti. Maaston muotoihin pystyi reagoimaan ketterästi ja samalla tuntuma oli taipuisa. Periaatteessa kengällä selvinnee 90 prosentilla Etelä-Suomen poluista. Kaikkein teknisimmillä pätkillä maastoeksperttimme Lauri valitteli tuntuman hieman katoavan ja muuttuvan epästabiiliksi, samalla kun holvikaaren muotoilu alkoi tulla häiritseväksi. Jarno puolestaan kiitteli maastokäytössä tuntuman ja vaimennuksen yhdistelmää, jossa ketterä pohja tarjosi kuitenkin hieman kevyintä tossua enemmän vaimennusta, vaatien siis hieman vähemmän tarkkavaisuutta väsyneiltä jaloilta.

Fusessa ei ole rockplate-suojalevyä pohjassa, mutta lisääntynyt vaimennus tarjoaa selkeästi paremman suojan kivikkoisille ja oikeasti juurikkoisille poluille kuin matalapohjaisemmat mallit. Tai näin ainakin Jarno ajatteli kenkää käyttäessään, kun puolestaan Miian jalat huomasivat herkemmin pohja läpi polkujen epätasaisuudet. Tässäkin varmasti vaikuttaa oma tuntuma kevyisiin kenkiin: mitä löysemmillä ja ohuempipohjaisemmilla on juossut, sitä vähäisempi määrä pohjapaksuutta alkaa tuntua riittävälle eristykselle epätasaisuuksia vastaan.

Merrell All out Fuse ASA 2

Kuva: Lauri Kutila

Pito, kolmas tärkeä ominaisuus maastossa, sai käyttäjiltämme oletetunlaista palautetta. Ovelta–maastoon-mallissa ei voi pohjaa tehdä kovinkaan aggressiivisella kuvioinnilla, jotta se toimisi myös kovilla alustoilla sekä kestäisi kulutusta. Fusen maltillinen kuviointi oli tosiaan häiritsemätön kaikilla pinnoilla sekä kulutusta hyvin kestävä myös asvaltilla, mutta pito jätti toivomisen varaa liukkailla keleillä.

Kuivassa maastossa hyvä pito ja kengän toimiva istuvuus takasivat luoton askeleeseen, mutta märillä kallioilla, kivikoilla, juurakoissa sekä jäällä lipsumista tuli. Toki näillä alustoilla lipsumista on yleensä kaikilla malleilla (pl. nastakengät), mutta lipsumistakin on monia eri asteita. Fuse oli siellä tyypillisen maastokengän puolella eli pitävämpiäkin ei-nastureita löytyy. Pitävimmät ovat toki pääasiaksi erityisesti maastokäyttöön suunniteltuja malleja, joiden kulutuskestävyys asvaltilla on mallia ”käytä vain maastossa”.

merrell_allout_yleis
Merrell_Allout_Mselect

Päällinen

Yllä tuli jo selväksi, että kengän päällinen ja istuvuus saivat jokaiselta testaajalta kiitosta. Kenkä on suhteellisen kevy (miesten us 9//227 grammaa ja naisten US 7//184 grammaa), mutta päällinen näyttäisi silti olevan muutaman kuukauden käytön perusteella sekä kestävää että ohutta materiaalia. Tämän lisäksi päällinen vaikuttaa erittäin hyvin suunnitellulle jalan istuvuutta ajatellen. Lauri ei huolellisenkaan tutkailun jälkeen löytänyt yhtään hankaavaa kohtaa eikä Jarno onnistunut hankkimaan hiertymiä reilun reilun parin tunnin ulkoilutuksessa, jossa tarvottiin alusta lähtien märässä loskalumessa, toisin sanoen poluilla jalat läpimärkänä.

Yhteenveto

Yhteenvetona Merrell Allout Fusen voidaan sanoa toteuttaneen tarkoituksensa ovelta–maastoon-kenkänä hyvin, etenkin jos ajattelee tällaisten kenkien käyttäjäkuntaa. Spesifiä maastokenkää tai maantiekisakenkää hakeva valitsee varmasti vaihtoehdon muusta kategorioista, mutta juoksurepertuaariansa ja alustavalikoimaansa laajentava sekä mahdollisesti natural running -sarjaan tutustuva onkin tälle tossulle ominaisempi käyttäjä.

Tällainen käyttäjä saa itsellensä kengän, joka toimii hyvin hiekkateillä ja kuivassa maastossa, samalla kun hän kompromisseeraa käytettävyyttä asvaltilla ja vaikeimmissa maasto-olosuhteissa. Kengän droppi ja puritanistista barefootia paksumpi pohja tekevät AllOutista myös hyvän vaihtoehdon tutustua kevyempiin kenkiin, koska Fuseilla saa havainnon siitä, millaista tuntumaa matalapohjaiset kengät tarjoavat päkiälle ohjaamisine ja alustan aistimisineen.

Mikäli siis haet yleiskenkää eri alustoille ja haluat ehkä kokeilla myös natural running -tossuja, samalla kun tiedostat ettet välttämättä saa minkään yksittäisen luokan kärkipisteitä (pl. istuvuus ja päällinen), on Merrell Allout Fuse ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juoksukenkä.

Kuvat, ellei toisin merkitty, Merrell

1 comment

Kommentoi

Kommentit