ASA:n testissä Brooks Summon 4 – Vaimennusta ja rullaavuutta arvostavalle

Olemme aiemmin esitelleet Brooksin neutraalien pk-tossujen osastolta sekä Glycerinin että Ghostin eli malliston lippulaivat. Brooksilta on markkinoilla näiden lisäksi kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa hieman kollegoitaan edullisempi Brooks Summon. Summon on siitä hassussa asemassa, että jopa Brooks itse on luokitellut sen entry level -tason kengäksi eli se sopii hinta-laatusuhteeltaan hyvin juoksu-uraansa aloitteleville, mutta toisaalta se sopii ja sitä käyttävät myös monet aktiivijuoksijat. Tämä toki kertoo tällaisten luokitteluiden keinotekoisuudesta enemmän kuin juoksijoiden vääristä kenkävalinnoista. Entry level -kenkä tarkoittaakin yleensä mallia, joka on hieman edullisempi, koska siinä on säästelty tietyissä materiaaleissa ja/tai jätetty pois valmistajien viimeismpiä hienouksia. Summonin kohdalla tällainen poisjätetty hienous esimerkiksi on iskuvoimaan reagoiva DNA-vaimennus. Yleisesti ottaen entry level -tarjonnasta voi löyttää kevyemmissä kengissä erittäin hyviä vaihtoehtoja ja toisaalta Summonin luokassa eli pk-kategoriassa tällaiset luokitukset palvelevat helposti lähinnä valmistajien ns. huippumallien esiinnostamisessa. Mistään, sinällänsä mahdottomasta, kenkien arvojärjestykseen asettamisesta tässä luokittelussa ei (toivoakseni) ole kyse. Tämä riittäköön kuitenkin tästä luokittelusta ja sen parjaamisesta, siirrytään testiosioon.

Sain Summonin malliston uusimman version, Summon 4:n, testiini syksyllä. Kengän otin mielelläni testiin, koska olin jo aiemmin testaillut sitä jalkaani ja todennut sen istuvan itselleni hyvin. Pohjakin tuntui olevan riittävän taipuisa rullaavuuden saavuttamiseksi. Kengästä oli testissäni US-koko 9, joka on normaalia kokoani puolinumeroa isompi, mutta hyvin kenkä silti istui jalkaani, kunhan välttelin käyttämästä kaikista ohuimpia hellesukkia. Istuvuuteen vaikutti varmasti Summonin suhteellisen paksu päälliskangas, joka on vielä vahvistettu tukevin päällisin (Overlays). Ehkäpä juuri tämä päällisen jämäkkyys selittää osaltaan kengän statusta, koska hieman kevyemmät ja ohuemmat materiaalit ajaisivat varmasti saman asian, mutta samalla kengän hinta nousisi eikä materiaalien vaihdoksesta saavutettava etu olisi välttämättä rahansa väärtti juoksijalle.

Tästä pääsemme seuraavaan asiaan eli kengän painoon. Kenkä ei tunnu poikkeuksellisen painavalle vaan sanoisin sen sijoittuvan Ghostin kanssa samoille hujakoille, 300 gramman tietämille. Ilmoitettuja painoja on Summonin kohdalla mahdoton tarkistaa, koska valmistaja ei näe tarpeelliseksi ilmoittaa moista nippelitietoa. Tai sitten Tech Sheet -pdf:n nolla grammaa pitää paikkansa ja kyseessä on todella mullistava malli. Samaten kengästä ei löydy ilmoitettuja kanta- ja päkiäkorkeuksia, mutta tuntumalta sanoisin dropin olevan perinteisen 10-12 millimetrin luokkaa ja kannan olevan yli 30 millimetrin korkeudessa. Ainakin Summon tuntui jalkaani tällaiselle varsin perinteisen pk-kengän mitat omaavaksi jalkineeksi.

Juostessani ensiaavistukseni pohjan rullaavuudesta piti kutinsa, päkiä ei ollut liian jäykkä ja näin juokseminen päkiän kautta onnistui vaivattomasti. Muutenkin kengän taipuisuus oli mukava huomata juostessa, se ei ollut mihinkään suuntaan rajoittavan jäykkä vaan myös sivusuunnassa oli pientä joustoa. Vaimennus kengässä on DNA:n sijasta tehty Hydroflow:sta, joka toimii tavallisen geelin tapaan. Tämän lisäksi pohja on vaimennettu kauttaltaan välipohjasta EVA:lla. Omaan käyttööni tämä vaimennusyhdistelmä oli täysin riittävä. Juostessa iskuvaimennus tuntui erittäin miellyttävälle eikä edes palauttavilla lenkeillä tarvinnut pelätä jalkojen rasittuvan liiaksi vaikka alustana olisi ollut asvalttia.

Testatessani kenkää erilaisissa vauhdeissa sain aika nopeasti kuvan sen ja oman vauhtini parhaasta yhdistelmästä. Summon toimi hyvin kaikilla pk-lenkeillä kevyistä tavallisiin, mutta vauhdin kasvaessa kengän rajoitukset alkoivat tulla itselleni vastaan. Palauttavilla kenkä toimi enemmän kuin hyvin, koska vaimennus teki juoksusta mukavan pehmeää ja pohjan taipuisuus mahdollisti mukavan rullaavan askeleen. PK-lenkeillä rullavuus oli edelleen arvossaan ja juoksutuntuma pysyi hyvin yllä. Nopeammissa vauhdeissa kengässä alkoi tulla vastaan sen sunnnitteluidea. Hyvä vaimennus, etenkin kannassa, suuri droppi ja kengän paino eivät ole esteitä hyvään pk-juoksuun, mutta vauhdikkaammassa menossa juuri nämä ominaisuudet estävät hyvän alustatuntuman ja keveyden fiiliksen(/illuusion) saavuttamisen.

Kaiken kaikkiaan kenkä oli siis juuri sellainen kuin odotinkin, erittäin hyvin pk-lenkkeilyyn sopiva. Jos tämän kengän valitsee jalkineeksensa tutustuakseen juoksuun, ei neutraali askeltaja voi mennä pieleen. Toisaalta tämän kengän kokeilemista voin myös suositella kaikille muille, joilla on hakusessa työjuhta peruslenkeille.

Tekniset tiedot: Brooks, Kuvat: Zalando

1 comment

Kommentoi

Kommentit