ASA:n testissä Brooks Ravenna 4

Erittäin hyvin vaimennettu laajan vauhtiskaalan kenkä

Alkuvaikutelmat

Jarno

Brooks Ravenna 4 on ollut markkinoilla jo yli vuoden, mutta ASA:n testeissä se on ollut jokusen kuukauden. Aluksi saadessani kengät käsiini, pidin niitä performance trainer -luokkaan kuuluvina eli kohtuullisesti vaimennettuna ja erittäin monikäyttöisenä. Juostuani kengällä päädyin muuttamaan mielipidettäni, monikäyttöisyyden osalta vain hieman, mutta vaimennuksen osalta enemmän.

Anna-Riitta

Minulla on tällä hetkellä melko monta paria juoksukenkiä ja Ravennat eivät ole niistä kevyimmät. Yksi mainittava asia kengistä on se, että testikauden alussa otin ne melko kylmiltäni jalkoihin ja juoksin 28 kilometrin lenkin. Usein tämä on hyvin huono idea täysin uusien kenkien ollessa kyseessä. Kengät olivat kuitenkin erittäin hyvät, eikä jaloissa ollut minkäänlaisia ongelmia lenkin jälkeen. Ilmeisesti Ravennat eivät tarvitse sen kummempaa sisäänajoa

Vaimennusta riittää

Jarno

Kengässä on sekä kantapäässä että päkiässä Brooksin DNA-geeliä ja välipohja on tehty ympäristöystävällisestä BioMoGo:ta, Brooksin ympäristöystävällistä vaimennusmateriaalia.  Näiden lisäksi kengässä on silminnähden paksulti kumia ulkopohjassa tuomassa pitoa ja vaimennusta. Pehmennyksen kruunaa CrashPad-muotoilu, jossa pohjan ulkoreuna rakentuu toisistaan hieman erotetuista “tyynyistä”, jotka lisäävät pohjan joustavuutta ja vaimennusta.

Vaimennusteknologiaa kengässä siis riittää. Käytön jälkeen voin myös sanoa, että teknologia on siirtynyt hyvin käytäntöön ja iskut pehmentyvät oman makuuni erittäin hyvin, oikeastaan en tätä enempää vaimennusta osaa kaivata enkä myöskään ole kokenut muissa kengissä. Ravenna nimittäin pärjää vaimennuksen määrässä sekä aiemmin arvostelemalleni Summonille että piakkoin arvosteltavalle Glycerinille.

Juoksutuntuma oli monikäyttöinen ja parantui käytön myötä

Kengän ylipronaatiotuki on erittäin maltillinen, minkä huomaa jo siitä, että tossua voi väännellä haluamaansa suuntaan tuen kohdalta. Tuki ei ole ohjaava vaan nykyisin termein dynaaminen, se tarjoaa hieman lisävakautta sitä kaipaaville. Minä en huomannut juostessani tukea edes ensimmäisillä lenkeilläni eikä se myöhemminkään ilmoitellut itsestään. Ehkä se kuitenkin tuo himpun verran lisätukea kenkään erityisesti pidemmillä lenkeillä, koska Ravennoiden kanssa en ole viitsinyt käyttää erikoispohjallisiani. Syynä tähän ei kuitenkaan ole kengän tuki, olen juossut molemmilla tavoilla useita lenkkejä ja eroa ei ole merkittävästi. Syynä ovat Brooksin omat pohjalliset, jotka ovat tavallisia pohjallisia pehmeämmät ja olen halunnut testata tätä. Enpä ole havainnut merkittävää eroa pohjallisten välillä myöskään vaimennuksessa, mutta säästänpä näin pohjallisten vaihtoon kuluvat 10 sekuntia, jotka voin käyttää lisämetrien kipittämiseen.

Kuten alussa totesin, pidin kenkää käsikopelon perusteella performance trainer -luokkaan kuuluvana. Näin aloin testaamaan kenkää heti aluksi tempotreeneissä. Kenkä suoriutui ihan hyvin näistä ja juoksu sujui vauhdin kiihtyessä ongelmitta. Haasteeksi tuli se, ettei kenkä myöskään antanut pakottavaa tarvetta juosta lujaa tai tuntunut erityisen loisteliaalle kovemmissa vauhdeissa. Ravennalla kyllä juoksi lujaa, mutta kenkä tuntui valjulle.

Juostessani kengällä sitten enemmän ja enemmän huomasin pienoista muutosta tapahtuvan kilometrien karttuessa. Sadan kilometrin paremmalla puolella kengän alkukankeus oli hellittänyt ja reippaammatkin lenkit kulkivat jo paremmin. Etenkin pidemmillä reippailla kenkä osoittautui erittäin hyväksi, kun vaimennusta riitti, mutta pohja oli silti riittävän joustava askeleen rullaamiseen.

Käyttäessäni kenkää pk-lenkeillä ja palauttavilla puolestaan koin sweet spotin löytämisen riemua: Ravenna toimi erittäin hyvin näillä ulkoiluilla. Sen ruhtinaallinen vaimennus ja pohjan löysyys antoivat jaloille armoa iskutuksen suhteen, mutta samalla askelluksen sai tehdä täysin haluamallaan tavalla. Edes täysin puhtaassa päkiäjuoksussa ei itselläni tullut minkäänlaisia rajoituksia kengän pohjan jäykkyydestä vaan sen löysyys mahdollisti juuri halutunlaisen askeleen. Ehkä tässä kohtaa myös ylipronaatiotuki astui hiemaan mukaan kuvaan, koska kenkä ei myöskään tuntunut liian löysälle juostessa hitaita lenkkejä kovemmilla alustoilla vaan jalat saivat levätä siinä määrin kuin se juostessa on mahdollista.

Anna-Riitta

Otin kengät käyttöön keväällä ja päätin juosta niillä maastossa. Huomasin heti alkuun, että juoksu tuntui erittäin sujuvalta ja askellus pysyi luonnollisesti keskijalan kohdalla. Tossu tuntui ohjaavan jalan juuri haluamaani asentoon. Kengän pohjat olivat juuri sopivan paksut enkä tuntenut käpyjä tai kiviä pohjien läpi.

Yksi hienoimmista tuntemuksista on se, kun saa laittaa uudet juoksukengät jalkaan. Olo on lennokas ja nopea. Lennokkuus häviää kuitenkin melko nopeasti, kun ryhtyy juoksemaan, mutta Ravennat eivät pettäneet. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa näistä kengistä. Ja ovat kyllä näteimmät tossut pitkään aikaan!

Päällinen

Jarno

Päällinen on avointa meshiä ja istuvuutta parantamassa on jalan keskikohdalla nauhoituksen mukana kiristyvä stretch arch sadle, jolle en edes halua keksiä tarkkaa käännöstä.

Päällinen oli jalkaani miellyttävän pehmeä, ehkä jopa liiankin. Se oli niin mukavan tuntuinen, että kovemmissa vauhdeissa päällinen tuntui jo liian runsaalle ja jäin kaipaamaan hieman kevyempää otetta, etenkin kesäkuumalla. Toisaalta jotkut pitävät tällaisesta muhkean pehmeästä päällisestä, ja ainakin kenkiä sovitettaessa mukavuus ja pehmeys ovat tärkeitä myyntivaltteja.

Uskoisin kuitenkin, että kengän 308 gramman painoa voitaisiin vähentää kivuttomasti keventämällä päällistä, madaltamalla pohjaa ja ohentamalla ulkopohjan kumia. Näin päästäisiin lähemmäksi maagista 280 gramman (kymmenen unssin) rajapyykkiä, jolloin kenkä olisi ainakin itselleni vielä mukavampi.

Yhteenveto

Jarno

Ensi tuntuma siis hämäsi: kenkä ei ollut kohtuullisesti vaimennettu ja monikäyttöinen performance trainer vaan erittäin hyvin vaimennettu ja hyvin monikäyttöinen pk-kenkä. Kengän vaimennus teki siitä loistavan valinnan kevyemmistä lenkeistä reippaammille ja pohjan taipuisuus mahdollisti juoksunautinnon säilymisen kaikissa vauhdeissa. Kuitenkin hivenen runsas paino sekä pohjan paksuus tekivät tossusta aavistuksen liian tomeran kengän kaikkein nopeimmille lenkeille, ja esimerkiksi maratonille ottaisin mielelläni hieman kevyemmän tossun. Toisaalta, mikäli hakusessa on yleiskenkä laajalle vauhtiskaalalle ja on valmis uhraamaan hieman nopeimman pään vauhtien juoksutuntumasta, joihin kuitenkin tarpeen tullen pääsin ihan hyvin tällä kengällä, on Ravenna erittäin suositeltava jalkine testattavaksi.

Anna-Riitta

Minulle on usein melko hankala myydä uusia juoksutossumerkkejä. Löydän yhden mallin ja merkin, josta pidän ja viihdyn sen kanssa vuosia. Nyt täytyy sanoa, että Brooks pääsee hyväksyttyjen listalle.

Loppuun vielä Brooksin oma esittelyvideo kengästä:

Lisätietoa: Brooks

2 comments

Kommentoi

Kommentit