RikuASAn testissä Berghaus Vapourlight Hypertherm Reversible -takki

ASA on siis testannut pitkin syksyä Berghausin Vapourlight –sarjan takkeja, joista Vapourlight Hyper Smock saikin jo tuomionsa.

Vapourlightit on tehty kovaan käyttöön, jossa etenkin paino ja tuotteiden toimivuus rankassa liikunnassa ovat ensiarvoisen tärkeitä. Vapourlight –sarjan pääasiallisia käyttäjiä lienevätkin lähinnä maastojuoksijat, vauhdikkaat vaeltajat ja mikseivät esimerkiksi maastohiihtäjät ja vapaalaskijat.

Nyt vuorossa on lämpimämpi Hypertherm Reversible Jacket, joka on kevyt synteettisellä vuorella varustettu eristävä takki. Takin kaikkia ominaisuuksia on päästy käyttämään vasta vähän aikaa sitten, sillä kylmät kelit saapuivat hieman myöhässä eteläiseen Suomeen. Onneksi Oulussa Miia sai myös naisten version tästä takista testattavakseen. Siellä sentään on riittänyt vähän enemmän viileitä säitä.

Perustiedot

Berghausin Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on kätevä kääntötakki urheiluun.

Takissa ei ole juurikaan yksityiskohtia. Se on siis erittäin minimalistinen niinkuin kuuluukin.

Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on valmistajansa mukaan maailman kevein synteettinen midlayer –takki. Painoa sillä on kokonaista 170 grammaa. Takin kantavana ajatuksena on sen käännettävyys, joka tekee muutakin kuin vaihtaa väriä. Kun takin tuulta pitävä kerros on ulkopuolella, ei vuorikerrokseen sitoutunut lämpö pääse karkaamaan ja takki on näin lämmin. Kun puolestaan tuulta pitävä kerros on sisäpuolella, se on enemmän tuulta pitävä kuori, sillä lämmin ilma pääsee ”tuulettumaan” vuorikerroksesta.

Takissa muuten ei ole juurikaan muuta kerrottavaa, sillä se on minimalistinen niin kuin aiheeseen sopii. Siinä ei ole taskuja, huppua tai mitään muutakaan ylimääräistä. Kuvatessa takki huomasin, että toiselta puolelta takkia löytyy pieni tasku, jonne takin säilytys pussin saa jemmaan.

Ominaisuudet

Testaajat olivat molemmat sitä mieltä, että takki todella on kevyt. Siitä ei ole kysymystäkään. Se mikä on merkittävämpää on se, että se todella on erittäin lämmin. Itse olen käyttänyt takkia paljon esimerkiksi muutaman asteen pakkasessa ulkoillessa, jossa se on varsin riittävä. Miia puolestaan käytti takki muun muassa matkalla Amsterdamin maratonille. Matkalla säätilat vaihtelivat Oulun kymmenestä pakkasasteesta aina Keski-Euroopan leutoon syksyyn. Takki pärjäsi reissussa mainiosti ollen riittävän viileä leutoihin iltoihin, mutta samalla riittävän lämmin kotimatkan pakkasille.

Takin tuulta pitävä pinta kestää säitä oikein hyvin. Miia on käyttänyt takkia paljon pyöräillessä ja kiittelee sen tuulen pitävyyttä. Itse puolestani olen ulkoillut takissa runsaasti ja kevyt sadekaan ei tule takista kovinkaan nopeasti läpi. Sateisemmalla kelillä olen vetänyt päälle vielä kuoritakin ja tämä yhdistelmä kestääkin jo merkittävästi hankalampaa säätä. Takin synteettisen täytteen ansiosta sen kastumista ei myöskään tarvitse paljoakaan jännittää. Kevyen sateen jäljiltä se kuivahtaa nopeasti.

Berghausin Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on kätevä kääntötakki urheiluun.

Hypertherm Reversible -takki kääntyy nopeasti ympäri ja ominaisuudet muuttuvat.

Takin kääntöominaisuuden testaukseen olisin toivonut vielä vähän pidempään viileämpiä kelejä. Itse testasin takin kääntöominaisuuksia kevyellä maastohiihtosuksien testilenkillä ja ainakin melko leppoisassa liikunnassa se tuntui helpottavan oloa jonkin verran. Kunnon pakkaslenkeillä en kuitenkaan ehtinyt takin ominaisuuksia täyspainoisesti kokeilla.

Käyttö

Takin keveys on ehdottomasti sen paras ominaisuus. Se pakkaantuu todella pieneen tilaan ja kulkee kätevästi mukana. Miiakin kiitteli tätä ominaisuutta, sillä paksumman takin kuljettaminen esimerkiksi käsimatkatavaroissa vie melko paljon tilaa. Takki on myös keveytensä takia erittäin mukava päällä.

Vaikka takki on pääsasiassa suunnitteltu vauhdikkaaseen liikuntaan, ei sen ominaisuuksia taukotakkina sovi vähätellä. Se on helppo ottaa mukaan pitkälle lenkille vaikka juoksureppuun. Se on myös mukava vetää päälle esimerkiksi matkalla salille ja sieltä kotiin. Kuten sanottua, molemmat olisivat kaivanneet kovempia pakkasia, jotta sen liikuntaominaisuuksia olisi päästy todella koettelemaan. Muutaman asteen pakkasessa juostessa nimittäin ei usein kaipaa takilta erityistä eristystä. Toisaalta säännöllisessä hikiliikunnassa eristävää takkia tarvitsee muutenkin melko harvoin. Takki voisi olla todella hyvä tuote liikunnassa, jossa intensiteetti vaihtelee runsaasti esimerkiksi maaston vaatimusten mukaan.

Berghausin Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on kätevä kääntötakki urheiluun.

Takaa takki on pidempi, muttei edelleenkään kovin pitkä. Toisaalta pituutta ei paljoa tarvitse ja samalla saadaan keveyttä.

Takin leikkauksessa ja ulkoasussa raadilla oli hieman toivomisen varaa. Miia olisi kaivannut takkiin hieman pidempää helmaa. Etenkin pyöräillessä takin helma nousi takaa hieman liian ylös. Molemmat testaajat kaipailivat takkiin edes pientä avaintaskua ja heijastimia. Takki ei myöskään välttämättä puhuttele kansaa, joka etsii monikäyttöistä takkia myös vapaa-aikaan. Takin leikkaus ja muu ulkonäkö ei täysin pärjää esimerkiksi tyylikkäiden kevytuntuvatakkien vastaaville. Sekä Miia että minä olisimme kaivanneet takkien väreiltä hieman jotain muuta.

Berghausin Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on kätevä kääntötakki urheiluun.

Naisten takin kääntöpuoli on lila ja tuultapitävä puoli mintun vihreä.

Samalla on kuitenkin sanottava, että kaikki lisäykset takkiin lisäisivät sen painoa ja siten vähentäisivät sen vaativaan urheilukäyttöön tarvittavia ominaisuuksia. Näin ollen sallimme molemmat sille ulkonäön puutteet ja toteamme sen olevan omimmillaan urheilukäytössä.

Lopputulos

Sekä Miia että minä olimme erittäin vakuuttuneita Vapourlight Reversible –takista. Sen lämpöominaisuudet, keveys, käyttömukavuus ja monipuolisuus tekevät siitä todella oivan vaihtoehdon kevyttä välikerrosta etsivälle. Takin ulkonäkö ei välttämättä puolla sen jokapäiväistä arkikäyttöä, mutta eipä sitä siihen ole suunniteltukaan.

Berghausin Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket on kätevä kääntötakki urheiluun.

Kun takin punainen puoli on ulkopuolella, pääsee lämmin ilma haihtumaan nopeammin ja takki on näin viileämpi.

Paksun kuoritakin kanssa takki sopii mainiosti esimerkiksi vapaalaskijoille, joille lämmön ja painon suhde on erittäin tärkeä. Kevyemmän kuoren kanssa Hypertherm sopinee oivallisesti esimerkiksi vaativissa oloissa pitkiä lenkkejä juokseville. Esimerkiksi aiemmin esitellyn Berghaus Vapourlight Hyper Smockin kanssa takit muodostavat äärimmäisen kevyen, mutta samalla vaikeitakin sääolosuhteita kestävän yhdistelmän. Lämpimyydeltään takki ei yllä aivan vastaavien kevytuntuvatakkien tasolle, mutta yhdistelmänä lämpöä, keveyttä ja säänkestävyyttä, se on selkeästi loistava valinta ainakin aktiivisesti liikkuvalle.

Takki maksaa Berghausin verkkokaupassa 160 euroa, joka on tietysti paljon rahaa. Se ei kuitenkaan ole yhtä paljoa kuin monet kevytuntsikat, jotka kilpailevat samassa kategoriassa. Näin ollen se on erittäin varteenotettava vaihtoehto kevyttä takkia etsivälle aktiiviliikkujalle.

Kommentoi

Kommentit