JarnoASAn testissä Asics Gel-Super J33:t

Alkukeväästä ASAn testiin päätyivät Asics Super J33:t. 33-sarjasta ehdime aiemmin testaamaan mallistosta nyttemmin jo poistuneen Hyper 33:n, joka herätti monenlaisia mielipiteitä, mutta minulla kenkä toimi.

Super J33 on valmistajan mukaan kevyt, luonnolliseen juoksuun suunniteltu kenkä. Luonnollisella tarkoitettaneen tässä sekä päkiä- tai tasajalka-askellusta että omien jalkojen vahvempaa aktivoimista, ilman erilaisia korjaavia tai ehkäiseviä apuja kengästä.

Nykyisestä 33-sarjasta olen törmännyt nelijakoon, jossa yhdessä linjassa ovat vaimennetut ja toisessa kevyemmät ja matalampipohjaiset mallit. Vaimennetut–kevyemmät-jaon rinnalla kulkee myös tuettu–neutraali-jaottelu (eli siis neljä mallia yhteensä). Super J on se kevyt ja tuettu versio.

Tuki ei tässä tapauksessa ole kovinkaan kummoinen ylivääntyneen nilkan suoristaja tai edes hidastaja. Asicsin mukaan ’”tuen” tarkoitus on vähentää rasitusta pidempien kisamatkojen loppupuolella, kun askellus alkaa muuttua kuormittavammaksi ja vähemmän optimaaliseksi. No, minä en tätä tukea huomannut juostessani ollenkaan, tuoreena tai väsyneenä, joten sen merkitys jäi arvoitukseksi. Asicshan ei itse varsinaisesti edes puhu tuesta vaan pohjan kiilamaisesta Fluid Axis -rakenteesta, jossa sisäsyrjällä oleva osa on hieman jäykempi kuin ulkoreunassa oleva. Tuelta tämä kuitenkin kuulostaa, joskaan se ei siis juostessa tunnu.

Kevyttä ja taipuisaa, mutta ei-tuettua kenkää siis lähdettiin testaamaan.

Asics SuperJ33 b (1024x1024)

Vaimennus – Good enough is the new perfect

Koska Super J33 on yksi valmistajansa kevyimpiä malleja, yllätyin positiivisesti sen  runsaasta vaimennuksesta. Pehmennystä riitti minun 70-kiloiselle vartalolle kaikkiin matkoihin, kovemmista ja lyhyemmistä aina pidempiin, yli kolmen tunnin lenkkeihin. Ainoastaan, jos tekniikka alkoi väsymyksestä romahtaa totaalisesti ja reitiltä löytyi jyrkempiä alamäkiä, ilmoittivat kenkien pohjat itsestänsä. Tällöinkin syynä oli enemmän niiden keveys ja taipuisuus (mikä siis altistaa huonosti askellettuna kovemmalle rasitukselle) kuin liian vähäinen vaimennus.

Hauska puoli tässä asiassa on, että Super J33:n vaimennus on pääasiaksi SoLyte-EVAa, ja Asicsille tunnusomainen Geeli-pala löytyy ainoastaan kannasta. Jalkani ovat silti tuntuneet näissä pääasiaksi rennommille ja yhtä hyvin iskuvaimennetuille kuin huomattavasti vaimennetummilla pk-kengillä.

Syy riittoisan tuntuiselle vaimennukselle löytyy pohjan toisesta ominaisuudesta, taipuisuudesta. Taipuisa ja matalahko pohja (kanta 25, päkiä 19 millimetriä korotettu) mahdollistavat juuri halutunlaisen askelluksen, jolloin keho ottaa kengän sijasta iskun vastaan. Ja halutunlainen askellus onnistuu vauhdilla kuin vauhdilla. Toisin sanoen myös kevyen lenkin vähäisemmällä paineella jalka siirtyy pakottamatta alastulosta ponnistukseen. Raskaammilla tai jäykemmillä kengällä voi herkästi käydä niin, että hitaammassa vauhdissa liikevoima ei mahdollista halutunlaista tuntumaa vaan jalka joutuu joko työskentelemään liian kovaa päästäkseen ponnistusvaiheeseen tai ponnistus muodostuu raskaaksi liian jäykän päkiän ansiosta. Jälkimmäistä vaikutelmaa kuvataan usein tunnottomaksi tai traktoriksi, mutta Super J33 on tällaiseen verrattuna urheiluauto pehmeillä jousilla, joka toki vaatii käyttäjältään kiinnostusta askellukseen eli ohjaamiseen.

Pehmeää tuntumaa vahvistaa tavallista vähäisempi määrä kumia ulkopohjassa: kannan puolesta välistä aina holvikaaren loppuun saakka ulkopohja on paljastettua EVAa, joka kestää kumia huomattavasti vähemmän kulutusta. Toisaalta alamäkien kanta-askelia ja ponnistuksia varten suojatut osat tarjoavat hieman lisäkestävyyttä.

Pohjasta näkyy tummempi, AHAR-kumiseoksella suojattu alue, sekä paljas SoLyte-EVA.

Pohjasta näkyy tummempi, AHAR-kumiseoksella suojattu alue, sekä paljas SoLyte-EVA.

 

Päällinen – Keep it simple

Noustessa pohjasta ylöspäin, kengän päälliseen, J33 jatkaa valitsemallaan linjalla: pelkistetty ja turhasta riisuttu. Ylin kerros on kaksikerros-meshiä, jossa ylimääräiset tukisuikaleet, jalkaan muotoutuvat vaahdot sekä jäykisteet on jätetty muille malleille. Ulompi mesh on hieman tiheämpää kudosta tarjoamassa kulutuskestävyyttä ja istuvuutta, kun alempi kerros puolestaan on huokoisempaa materiaalia, jotta hiki siirtyisi helposti pois jalasta.

Asics SuperJ33 f

Päällisen istuvuuden ja pitävyyden suhteen minulla ei ole valitettavaa. Kenkä pysyy jalassa hyvin ja tuntuu mukavalle, vaikka siitä ei siis löydykään Asicsille leimallista memory foamia. Istuvuuteen vaikuttaa varmasti tavallista pk-kenkää kapeampi lesti, mutta myös sisäkengän pehmeät materiaalit. Pehmeät materiaalit varmistavat, ettei tiukka istuvuus pääse hankaamaan, samalla kun löysä päällinen saadaan nauhoituksen avulla kiristettyä tiukasti jalan ympärille.

Valituksen aihe päällisessä on kuitenkin sen kestävyys. Parin sadan kilometrin jälkeen siinä on jo huomattavissa parikin repeämää, joista ensimmäinen tuli alle sadan kilometrin juoksun jälkeen. Nämä eivät siis ole avonaisia repeämiä päällisessä vaan viiltoja kaksikerroksisen meshin päälliskerroksessa. Jos hyviä puolia tämän osalta haluaa nähdä, niin viillot eivät ole isontuneet tai menneet läpi päällisen, ensimmäinen vain sai rinnalleen toisen.

Asics Super J33 revennyt Repemä näkyy kohdassa, jossa jalkani on lähellä leveintään. Ohuen päällisen ohella viiltoon voi myös vaikuttaa tapani juosta voimakkaasti ulkosyrjän kautta alas.

Repemä näkyy kohdassa, jossa jalkani on lähellä leveintään. Ohuen päällisen ohella viiltoon voi myös vaikuttaa tapani tulla askeleella alas vahvasti ulkosyrjän kautta.

Juoksutuntuma – Feel it in my toes

Mieltymykseni kengän juoksutuntumaan lienee jo tullut selväksi, mutta tarkennettakoon sitä erilaisten vauhtien kautta. Pohjan taipuisuus yhdistettynä minulle loistavasti sopivaan istuvuuteen mahdollistaa halutunlaisen askelluksen ja tuntuman. Super J33 lienee vaimennetuin ja perinteisimmän juoksukengän tuntuinen lenkkari, jolla olen saanut selkeästi tuntuman varpaideni työskentelystä . Toki se onnistuu tätä kevyemmillä kengillä, mutta nämä eivät tunnut yhtä mukaville sivusuunnassa. Ehkäpä tämä on se kohta, jossa mukaan astuu mallin pronaatiotuki, joka tekee siitä hieman vakaamman kuin muut, vielä riisutummat natural running -sarjan tossut. Toisaalta olenpa juossut myös löysemmillä ja kevyemmilläkin kengillä, joilla en ole saavuttanut samanlaista varvastyönnön tuntumaa. Super J:n loistavan tuntuman takana ei siis ole pelkästään löysä ja matala pohja vaan myös pohjamateriaalin saaminen riittävän pehmeäksi ja tuntemuksia välittäväksi.

Ainoastaan kovemmissa vauhdeissa olisin välillä kaivannut jäykempää pohjaa pitkittäissuunnassa, jotta ponnistus pääsisi lähtemään hieman vakaammalta ja ikään kuin jäykemmältä jouselta. Tämä on tietenkin mieltymyskysymys, jotkut tykkäävät juosta jäykän kimmoisilla kengillä kovemmat vetonsa, toiset puolestaan tykkäävät löysästä ja jalkaa rajoittamattomasta kengästä. Itselläni tällaisen tuntuman raja menee herkästi jossakin puolimaratonin vauhdin tuntumassa eli sitä nopeammilla lenkeillä kaipaan hieman kimmoisampaa jousipäkiää, kun taas hitaammilla (toisin sanoen reippaista vauhdeista alaspäin) arvostan enemmän löysää ja vaivatonta askelkontaktia. En sitten tiedä, miten mieltymykseni tuntumasta vaikuttavat juoksuun, kun Super J33:llakin tonnin vedot sujuivat mallikkaasti ja ilman suurempia valituksia.

Yhteenveto

Mitä siis pidin kengästä? Asicsin mukaanhan tarkoituksena on tarjota käyttäjälle erilainen, kevyempi ja ketterämpi tuntuma. Tässä Super J33 onnistui erinomaisesti. Pidin kovasti kengän mahdollistamasta askelluksesta yhdistettynä hyvään vaimennukseen. Olenkin huomannut käyttäväni kenkää nykyään kaikilla kevyillä ja tavallisilla pk-lenkeilläni, kun puolestaan kovempiin harjoituksiin olen valinnut jotkin hieman poppahtavammat vaihtoehdot. Tämä oli minulle yllätys, koska aluksi ajattelin kyseessä olevan vaihtoehto juuri koville ja reippaille lenkeille, mutta näistä tulikin luottokumppani palauttavista aina reippaisiin lenkkeihin, koska ne tuntuvat toimivan tasajalka-askellukseeni moitteettomasti: ne eivät rajoita, mahdollistavat katukengäksi poikkeuksellisen hyvän alustatuntuman sekä tarjoavat riittävästi vaimennusta. Vielä kun pohjasta tehtäisiin hieman kestävämmän oloinen, olisi tässä loistava vaihtoehto normaalirakenteiselle (muuten kai sanottaisiin kevytrakenteiselle) juoksijalle pk- ja reippailukengäksi (sekä mieltymyksistä riippuen jopa vauhtilenkeille). Monelle muulle, hieman vähemmän askelluksensa parissa painineille tai jämäkämmistä kengistä siirtyville, Super J33:t puolestaan toimineisivat parhaiten vauhdikkaammilla lenkeillä sekä silloin, kun haluaa panostaa tekniikkaan.

Kuvat: Asics

2 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Moikka! Millä kengillä sä sitten vedät nopeampitemposet, eli nopeat ja lyhyet vedot? Tai nuo kovemmat siis jos nämä ovat sinulle oivat pk-lenkeillä? Kiitos vastauksesta!:)

  • Hei Anni!

   Ja pahoittelu vastauksen viipymisestä, palasin vasta matkoilta ja yritän toipua jälkiflunssasta.

   Nopeampitempoisissa treeneissä suosin nykyään päkiältä hieman napakamman oloisia malleja. Tällöin pohja toimii päkiän seudulta jousimaisemmin ja antaa minun kaipaamaano lisätukea, kun paine jalkaa kohtaan vauhdin kasvaessa kovenee. Sinällänsä nämä Super J:t kuuluvat kevyen painonsa ja matalan profiilinsa puolesta ehdottomasti kisakenkien luokkaan, mutta minulla ne toimivat tätäkin paremmin (ja yllättäen) pk-lenkeillä ja reippaissa vauhdeissa. Toisaalta nimenomaan mahdollisimman joustavia ja rajoittamattomia kisakenkiä kaipaavat voivat tykätä Super J:n tyylistä enemmän.

   Lyhyenä vastauksena kysymykseesi, olen Asicsilta juosut lujempia lenkkejä aikoinaan DS Racereilla, joiden uudetkin mallit ovat istuneet jalkaani ihan hyvin, joskaan en ole juossut uusimmilla malleilla. Muilta merkeiltä olen juossut nopeampia treenejä vastaavan kisaluokan kengillä, kuten adidas adizero boosteilla tai New Balance 1400:lla.

   Vauhdikkaita juoksikilometrejä toivottaen!
   Jarno