JarnoASAn testissä ASICS Gel-Kayano 21 – Muutos on hyvästä

Nyt on saatu Kayanon päällä riittävästi kilometrejä, että voin kertoa mielipiteeni siitä. Kerrataan alkuun kuitenkin hieman kengän speksejä sekä sijoittumista ASICSin mallistossa ja kenkätarjonnassa yleisesti.

ASICS Gel-Kayano 21 on valmistajansa ylipronaatiotuettujen kenkien ns. lippulaivamalli ja sillä on ollut vuosia paljon uskollisia käyttäjiä. Kenkä on silti ollut osittain nousevien trendien vastainen, kun juoksukenkämarkkinoilla on puhuttu paljon kevyistä, taipuisista ja ei-ainakaan-tuetuista malleista. Japanilaiset ovat tästä huolimatta pitäneet sitkeästi kiinni Kayanossa runsaasta vaimennuksesta ja hyvästä tuesta. Viime vuosina valmistusmenetelmien ja materiaalien kehitys on myös mahdollistanut uudenlaisten ylipronaatiotukien valmistamisen, jossa tuki ei ole vain kova palikka sisäsyrjällä vaan se koostuu useammasta osasta, jotka vielä dynaamisemmin, toisin sanoen mitä enemmän jalka kiertyy sisälle, sitä vahvemmin tuki pistää vastaan. Samalla tuen rakennetta on saatu muutettua niin, että se kohdistuu pääasiaksi sivusuuntaiseen liikkeeseen, eikä haittaa niinkään eteenpäin menevää askellusta.

ASICS GEL-Kayano Painoa kengälläni (US 8,5) oli noin 300 grammaa, maahantuojalta saamamme lukema US 9:lle oli n. 310 grammaa. Painoa pitäisi valmistajan mukaan itse asiassa olla US 9:ssä noin 305 grammaa, joten näiltä osin voitaneen sanoa kengän painavan aavistuksen päälle 300 g.

Droppia (kantapään ja päkiän välistä korkeuseroa) Kayanossa on ASICSin pk-kenkien vakio 10 millimetriä.

Näistä oletuksista lähdin testaamaan Kayanoa, entistä erittäin vahvasti tuettua, mutta nykyisin väitetysti entisä laajemmalle joukolle sopivaa juoksukenkää. Henkilökohtaisesti en ollut juossut Kayanoilla moneen vuoteen, viimeisin käyttämäni ASICSin pk-kenkä oli pari vuotta sitten testaamani Gel-Cumulus 14. Tässä välissä olen juossut mitä moninaisimmilla kengillä, maastokengistä barefooteihin. Todettakoon, että yleiset juoksutrendit ja omat mieltymykseni ovat menneet samaan suuntaan, lenkkarit ovat keventyneet, löysentyneet ja vaimennus on vähentynyt. Näin ollen Kayano 21:llä juokseminen oli alkuun hieman outoa, mutta samalla kuitenkin tuttua.

Vaimennus

Kayanoiden uudistunut FluidRide-välipohja ja päkiän lisääntynyt GEL-vaimennus tuntuvat tehneen tehtävänsä, koska kenkä tosiaan oli yksi vaimennetuimmista, joilla olen pitkään aikaan juossut. Tämän huomasi erityisesti asvaltilla, jossa juoksu tuntui jopa mukavan pehmeälle. Pehmeys oli myös hyvin balanssissa: isku vaimentui ja pehmeyden huomasi, mutta juoksutuntuma ja liike-energia säilyivät. Herkästihän monilla varsin pehmeillä kengillä voi tulla ongelmaksi se, että pehmeys tekee kengästä joko epävakaan tai raskaamman juosta, kun kimmoisuus uhrataan vaimennukselle. Asvaltilla tätä ei tapahtunut Kayanoilla.

ASICS GEL-Kayano

 

Kovemmilla hiekkateillä sama tuntuma harmillisesti katosi, ilmeisesti kengän vaimennus vaati minulla vastinpariksi kovempaa alustaa pehmentyäkseen. Kenkä ei ollut hiekkateillä tai pehmeällä lumella varsinaisesti kova, ainoastaan hieman tunnoton verrattuna asvaltin vastaanottavaiseen pehmeyteen.

Ero voi johtua myös painostani, mikäli 68 kilon kroppani ei saa vaimennusta joustamaan yhtä hyvin ilman kovaa vasta-alustaa. Painavammalla käyttäjällä vaimennus voi hyvinkin reagoida samalla asvaltilla ja pehmeillä alustoilla.

Juoksutuntuma

Kuten alussa kirjoitin, olen juossut paljon suhteellisen löysillä kengillä, ja esimerkiksi ASICSin Gel-Super J33 toimi itselläni loistavasti myös PK-kenkänä. Mutta tekniikka kehittyy, ja nykyisin valmistajat lupailevat ylipronaatiotukien ja ennen jäykkyydestään tunnettujen kenkien olevan täysin juostavissa myös kevyemmille ja vähemmän tukea tarvitseville. Ja ainakin Kayano täytti tältä osaltaan odotukseni. Ei tämä toki ole Super J, mutta ei tämä myöskään ole mikään vanhastaan traktoriksi haukuttu lenkkarikaan.

 

ASICS GEL-Kayano

Tasapohjan kautta juostessani pystyin hyvin etenemään Kayanolla ylipronaatiotuen häiritsemättä. Tätä osasin odottaakin, mutta yllätys oli päkiän rullaavuus. Esimerkiksi Cumuluksessa minua jäi häiritsemään kengän kapea käyttöala, kun päkiä ei taipunut hitailla ja kevyillä vauhdeilla riittävästi vaan kengän rullaavuuden onnistumiseksi piti juosta vähintään normaalia pk-vauhtia. Kayano kuitenkin kääntyi kevyillä vauhdeilla päkiältä riittävästi, jotta siirtymä alastulosta ponnistukseen meni turhia painamatta. Tämä rullaavuus vielä parani muutaman lenkin jälkeen, kun olin saanut kengän sisäänajettua ja pohja totteli askellustani paremmin.

Reippaissa vauhdeissa kengän ominaisuudet kuitenkin tulivat minulla vastaan. Kayano painaa 10–20 % enemmän kuin tyypillisesti kovemmissa vauhdeissa käyttämäni vaihtoehdot, ja kengän pohja on myös näitä korkeampi. Enpä toki kenkää ajatellutkaan VK-lenkeillä käyttäväni vaan sitä varten minulla on monia muita vaihtoehtoja, kuten arvioitavani oleva DS Trainer 20.

ASICS GEL-Kayano Askarruttamaan minua jäi, että nopeat avaavat vedot pystyin juoksemaan Kayanolla yllättävän hyvin. Kenkä pysyi jalassa täysin paikallaan, jalka ei päässyt liikkumaan mihinkään suuntaan, pohja piti ponnistuksessa ja samalla jopa tuntuma välittyi odotettua paremmin jalkoihin. Tässä voi olla sama asia kuin vaimennuksen kanssa: lujaa juostessa kenkään kohdistuva paine on kovempi ja se toimii paremmin kuin pelkästään reippaissa VK-vauhdeissa.

Kokeilinpa myös juosta vähän aikaa selkeästi kantapää edellä, mutta tämä ei minulla toiminut. Tällöin kenkä ei rullannut kätevästi alastulosta eteenpäin, ja toisaalta kannalla vahvemmin oleva pronaatiotuki häiritsi askellustani. Testi ei silti simuloi tavallisen kantapääastujan kokemuksia, koska en enää juokse kantapää edellä.

ASICS GEL-Kayano Istuvuus ja päällinen

Näissä asioissa ei ollut mitään yllätyksiä, ja toisaalta ei tarvitsekaan, koska ASICS on aina osannut tehdä lippulaivansa tuntumaan jalassa hyvälle jo ensikokeilulla. Kantakapissa on tutusti paljon jalkaan mukautuvaa pehmustetta ja ilttikin on niin pehmeä, etteivät nauhat pääse hiertämään. Nauhat myös kiristyvät hyvin, ja päällisten tukielementtien toimiessa ei ole yllätys, että kenkä pysyy tiukasti paikoillaan ja hiertymiä ei pääse syntymään. Toki Kayanon päällinen monine kerroksineen voisi kaivata pienimutoista päivittämistä seuraaviin malleihin, ei niinkään hiertymien tai istuvuuden takia, vaan painopudotusta ajatellen.

Kayno 21:een lisätty yhden millin lisäleveys päkiällä, jalan leveimmässä kohdassa, ei haitannut leveähköä jalkaani. Toki nämä ASICSin pk-kenkien lippulaivat ovat aina sujahtaneet jalkaani ongelmitta. Kapeampijalkaisen kannattaa olla koon kanssa tarkkana, jotta jalka istuu varmasti hyvin eikä sivuille jää turhaa tilaa.

ASICS GEL-Kayano Yhteenveto

Kayano 21 on tullut mielestäni pitkän matkaa siitä, kun viimeksi olen sitä testaillut (joskus vuosikymmenen vaihteessa varmaan). Nykyisin tasajalkaa kulkeva, neutraalisti askeltava ja kevyehkö hölkkääjä voi hyvin juosta tällä kengällä. En toki ottaisi kenkää mukaani kovempiin harjoituksiin tai pehmeämmille alustoille, koska minulla on näihin tarkoituksiin runsain määrin muitakin kenkiä, mutta asvalttijuoksuilla tämä tulee varmasti päätymään ensi vuonnakin jalkaani. Melkein jo odottelen pitkiä asvalttilenkkejä, joilla Kayano pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Toivottavasti kenkä kuitenkin toimii edelleen myös raskasrakenteisemmilla ja runsaasti tukea tarvitsevilla juoksijoilla. Toisaalta ehkäpä tämän enempää tukea ei ilman tarkempaa analyysiä ja yksilöllisiä ratkaisuja pidä juoksijalle tarjotakaan vaan parantunut juoksutekniikka olisi oikeampi ratkaisu.

1 comment

Kommentoi

Kommentit