JoonasASAn testissä adidas Ultra boost – Boost 2.0

Adidas lanseerasi muutama minuutti sitten yhden vuoden mielenkiintoisimmista juoksukengistä, adidas Ultra boostin. Kenkä on ensimmäinen boost-malliston kenkä, jossa koko välipohja on tehty boost-materiaalista.

ASAn jannuista onnekkaat, Jarno ja minä, pääsimme ennakkotestaamaan kenkää, ja tässä teknisten tietojen lisäksi meidän mietteitä Ultra boostista.

Kengän suunnittelutyön lähtökohtana oli löytää ratkaisut, joilla 100 %:n boost-välipohjan toimintaa rajoitettaisiin mahdollisimman vähän. Ulkopohja on tehty stretch web -materiaalista, joka on kestävä ja joustava, jotta ulkopohja pääsee elämään boostin toiminnallisuuden mukaan. Kengän päällinen on tehty mm. primeknit-boostista tutusta sukkamaisesta primeknit–materiaalista, jotta päällinen mukautuisi jalkaterän liikkeisiin ja istuvuun paranisi. Ehkä mielenkiintoisin uutus kengästä löytyy kuitenkin kengän kannasta. Kantakappi on nimittäin rakennettu niin, että sen tukiosat rajoittuvat vain kantaluun sivuille. Näin akillesjänteen ja kantaluun takaosan takana on ainoastaan joustavaa kangasta. jotta akillesjänteen rasitusta saadaan vähennettyä. Kiertojäykkyystukena kengästä löytyy adidaksen tuttu torsion-tukirakenne, joka on myös rakennettu uudella tavalla siten, ettei se rajoittaisi boostin toiminnallisuutta.

Kenkä tuntui käteen todella kevyeltä, minkä takia 324 gramman paino pääsi hieman yllättämään. Ultra boost on profiililtaan millin energy boostia matalampi, mutta droppina on sama tuttu 10mm. Pohjallisen ja lestipohja paksuus tekee Ultrasta energy ohueamman.

Mitä mieltä me sitten olimme Ultra boostista?

Ensituntuma

Kenkä näyttää hyvin samankaltaiselle kuin yksi kestosuosikkimme, Energy boost. Pohjaprofiililtaan nämä kaksi ovatkin lähellä toisiaan, sillä erotuksella, että Ultras boost on sisärakenteeltaan hieman ohuempi. Ultrassa on kuitenkin vielä enemmän boost-materiaalia pohjassa, samalla kun Ultran uudenlainen ulkopohja jättää boostin myös aiempaa paljaammaksi. Tällä haettaneen vieläkin pehmeämpää tuntumaa, kun ulkopohjan kumiseos ei ole jäykistämässä maakontaktia. Kenkä tuntui samanaikaisesti rullaavalta ja löysältä, mutta tukevalta niiltä osin, kun tukea tarvitsi.

Istuvuus

Kengän istuvuutta odottelimme mielenkiinnolla. Aiemmin olimme huomanneet adidaksen kudottujen päällisten jättävän hieman toivomisen varaa tiukkuuden ja kiristettävyyden suhteen juoksukäytössä, varsinkin tiukemmissa käännöksissä. Ultrassakin päällinen on tehty yhdestä primeknit palasta täysin umpinaiseksi sukaksi, siinä ei ole edes erillistä iltti-osaa. Tämän takia kengän jalkaan laittaminen tapahtuu samalla tavalla kuin vaikkapa uimatossuissa, kantapäästä vetämällä.

Kudottuun päälliseen ei ainakaan vielä voida liittää tavallisista kengistä tuttuja hitsattuja tukielementtejä vaan kiristettävyys ja säädettävyys hoituvat Ultrassa eräänlaisella muovikehikolla. Tämä kehikko kulkee nauhojen sivuista alas, josta se on liitetty kantakapin vahvikkeeseen. Periaatteessa päällinen koostuu siis muutamasta osasta: kudotusta kokonaisuudesta, jonka ympärillä kehikko antaa tukea ja viimeinen sääntely tapahtuu nauhoilla.

Jarnon aavisteli, että hänen leveään jalkaansa kengän jalkaanlaittaminen ei olisi ollut välttämättä helppo juttu. Päällinen sujahti erittäin mukavasti jalkaan, kuten myös Joonaksella. Koko oli molemmilla puolikasta pienempi (Joonaksella 42 2/2 ja Jarnolla 41 1/3) kuin yleensä, mutta silti molempien varpaat mahtuivat huoletta ojentumaan kenkien kärjissä. Myöskään leveys ei aiheuttanut ongelmia vaan päällinen mukautui jalkoihimme moitteita. Kenkä mukaili todella hyvin varsinkin Joonaksella myös varpaiden liikkeitä eli jalkaterä pääsi toimimaan askeleen eri vaihessa moitteettomasti.

Muuten täysin moitteettomassa päällisen istuvuudessa kantakappi jäi alkuun häiritsemään Jarnoa. Kuten todettua, adidaksen mukaan kengän kantapää on muotoiltu siten, ettei akillesjänne ärsyyntyisi. Tämä oli molempien testaajiemmi kohdalla täysin totta, mutta toisaalta Jarnolla kenkä tuntui lenkkien ensimmäisen vartin herkästi ärsyttävän lepsulle kannasta, ikään kuin kantapää voisi pulpahtaa kengästä ilmaan. Ei tätä varaa sinällänsä ollut, ja tunne katosi aina pienen jalan hikoamisen ja turpoamisen jälkeen, mutta on sitä miellyttävimmissäkin tunnelmissa lenkkejä aloitettu.

Tuntuma

Vaimennuslupauksen adidas on Ultra boostissa täyttänyt, sillä pehmeyttä nimittäin riittää. Ei ole väliä juokseeko asvaltilla tai muilla alustoilla, iskujen pehmennys vetää vertoja suurimpien pk-kenkien tuntumille. Jarno on aina pitänyt runsaan Boostin tarjoamasta pehmeyden ja kimmoisuuden yhdistelmästä, joten Ultran tarjoama alustatuntuma passasi hänelle mainiosti. Myös Joonas kiitteli kengän vaimennusta ja hieman Energy boostia matalempaa droppia, mikä helpotti päkiäjuoksua.

Kenkä on myös suhteellisen löysä pohjastansa, niin pituus kuin poikittaissuunnassa. Näin rullaavuus toimii pehmeäksi kengäksi loistavasti, kun hitaammillakin vauhdeilla jalka kulkeutuu eteenpäin mukavasti ja ponnistus onnistu näppärästi. Vaimennus kuitenkin tekee sen, että tämä löysyys ei pääse rasittamaa jalkoja iskutuksen muodossa, kuten joissain minimalistisimmissa tossuissa on mahdollista. Tämä kyllä tarkoittaa myös sitä, että jalkojen suurenmoista aktivoimista ja alustan varpaisiin ja varpailla välitettävää tuntumaa kenkä ei tarjoa vaan nämä ärsykkeet jäävät osittain runsaan vaimennuksen alle. Joonas kuitenkin kiitteli kengän rullaavuutta ja toiminnallisuutta varsinkin alamäissä, joissa Ultra boost toimi hänellä erinomaisesti. Askel pysyi rullaavana ja jalkaterä sai toimia niin kuin pitikin.  Noh, ohukaisen ja paksukaisen ominaisuuksia ei oikein voikaan täysin yhdistää; samalla ei voi tuntea ja olla tuntematta. Niin se vain on.

Tulemme molemmat käyttämään kenkää ennen kaikkea pk-lenkeillä ja pitkillä lenkeillä: mitä väsyneempiä jalkamme ovat, sitä varmemmin nämä päätyvät niihin. Nopeampia tai edes reippaita näillä kengillä ei viitsi kauheasti juosta, koska tällöin pohjan löysyys ja vaimennuksen suuri määrä ehkäisevät haluamamme alustatuntuman. Jarnon mielestä tässä heijastuu yksi selkeä ero Ultran ja Energy boostin välillä: Ultra tarjoaa Boostin vaimennuksen vietynä tämän hetkiseen ääripäähän, kun Energyssä pieni ripaus EVA:a ja suurempi määrä kumia ulkopohjassa tarjoavat hieman perinteisemmän tuntuman reippaampiin vauhteihin. Vaikka kyllä näillä todistetusti pystyy kovaakin juoksemaan. Joonas testasi matolla reippaasti alle 4:n minuutin kilometrivauhdeissa kenkää ja juoksu kulki erinomaisesti. Jos kuitenkin tarjolla on ohuempi pohja ja parempi alustatuntuma, valitsemme mielummin sellaisen kovempiin treeneihin. Kiihtyvät ja vauhtileikittely sekä reippaat vauhtikestävyydet sen sijaan sujuvat Ultra boostilla iisisti.

Loppupäätelmä

On mielenkiintoista nähdä, miten Ultra boost otetaan vastaan ja minkälaiseen käyttöön kenkä käyttäjillään päätyy. Ultra boost on todella mielenkiintoinen ennen kaikkea välipohjan 100 %:n boostin, mutta myös rakenteensa takia. Kyseessä ei ole todellakaan perinteinen PK-kenkä tai läskipohjakenkä, naturalistisesta puhumattakaan. Silti se on samalla kaikkia näitä. Jäämme odottamaan innolla teidän kommenttejanne, keiden kaappiin kenkä lopulta päätyy.

Jarno & Joonas

Kauppoihin kengät ovat tulossa maaliskuun lopulla, ovh. 190 €.

2 comments

Kommentoi

Kommentit