JarnoASAn testissä adidas Energy Boost 3

adidas Energy Boost sai vuonna 2013 kunnian toimia kenkänä, johon uusi Boost-välipohjamateriaali tuli ensimmäisenä. Tämän jälkeen lähes kaikki adidaksen kengät ovat siirtyneet Boostin ja EVAn yhdistelmävaimennukseen. Energy Boost ei silti jäänyt pelkästään uuden materiaalin laukaisualustaksi vaan kengästä on tuotu vuosittain markkinoille uudet versiot.

ASA sai testiinsä Energy Boost 3:n hyvissä ajoin viime vuoden puolella, joten kokemusta on kertynyt. Testasimme kenkää tällä kertaa naisen ja miehen voimin, kun Juoksujalkaa-Laura ja Jarno keräsivät kilometrejä kengällä. Lauralle kyseinen malli oli uusi tuttavuus. Jarno puolestaan on juossut jokaisella Energy Boostin mallilla tähän mennessä yli tuhat kilometriä (ei toki yhdellä ja samalla vaan useammalla parilla). Laura keskittyykin arviossaan omiin, ensikertaisiin kokemuksiin Energystä, kun Jarno taas peilaa mallia myös edeltäjiin.

Kengän tekniset tiedot (suluissa 2-version vastaavat)

  • Droppi 10 millimetriä, kantapää 31,5 ja päkiä 21,5. (Ei muutosta)
  • Paino 310 grammaa (280 grammaa), miesten US 9.
  • Techfit-päällinen. 3:n päällisessä ei ole erillisiä tukisuikaleita. Päällinen koostuu pääasiaksi yhdestä osasta, samaan tapaan kuin kudottu päällinen.
  • Kengännauhat kiinnittyvät omiin tukinauhasuikaleisiin, jotka kiristävät päällisen jalan ympäri. Edeltävässä mallissa kengännauhat kiinnittyivät erilliseen tukikehikkoon.
adidas Energy Boost 3

adidas Energy Boost 3

adidas Energy Boost 2

adidas Energy Boost 2

  • Ulkopohja pitävää kumia. Ulkopohjan kumin ”kiinnitysmuotoilu” muuttunut. Kumi on kiinni välipohjassa ruudukkomaisessa muodossa, verrattuna edeltävän version pitkiin suikaleisiin.
adidas Energy Boost 3

adidas Energy Boost 3

adidas energy boost 2 b


adidas Energy Boost 2

Vaimennus

Boostin määrä vaihtelee huomattavasti adidaksen mallien välillä. Ultra Boostissa esimerkiksi koko välipohja ja vaimennus ovat Boostia, joissain toisissa malleissa Boostia on vain pieniä paloja kannassa ja/tai päkiässä, hieman kuin erillisinä vaimennusyksiköinä. Tällöin muu välipohja on EVAa.

Energy Boostit ovat perinteisesti kuluneet suurimpien Boost-rohmujen joukkoon. Kengän välipohja on pääasiaksi Boostia, lukuun ottamatta pientä EVA-osuutta kärjessä. Ratkaisu tekee Energyistä yhden adidaksen vaimennetuimmista malleista.

EVAn osuus välipohjasta näkyy muun välipohjan valkoisuudesta erottuvana sinisenä.

EVAn osuus välipohjasta näkyy muun välipohjan valkoisuudesta erottuvana sinisenä.

JARNO

Energy Boost 3:n vaimennustuntuma on hyvin samankaltainen edeltävien mallien kanssa. Iskut pehmentyvät todella hyvin ja jalat säästyvät pitkilläkin lenkeiltä rasitukselta niin hyvin kuin se juostessa ja juoksukenkien ansiosta on mahdollista. Vaimennus on pehmeähköä ja kimmoisaa. Mutta harmillisesti Boostin kimmoisuus ei pääse Energy 3:ssa yhtä hyvin oikeuksiinsa kuin edeltävissä versioissa. Tästä juoksuntumassa lisää.

LAURA

Minä pidin kengän vaimennuksesta. Se oli mukavan pehmeä ja käytinkin tästä syystä kenkää kaikilla loppukesän jälkeen juoksemillani yli kymmenen kilometrin lenkeillä.

Juoksutuntuma

JARNO

Teknisten yksityiskohtien muutokset realisoituivat juoksutuntumassa. Aiemmat Energy Boostit ovat olleet runsaasta vaimennuksesta huolimattaa toimivia vaihtoehtoja reippaampaakin vauhtiin. Askel on rullannut hyvin eikä pohjan vaimennus ole ollut liian tunnoton tai päällinen antanut periksi tiukoissa mutkissa. Nyt Energy 3:n kohdalla päällinen toimii edelleen, mutta pohja on huomattavasti jäykempi kuin edeltäjissä. Rullaavuus on siis selkeästi heikentynyt. [Rullaavuudella tarkoitan tässä tuntumaa alastulosta ponnistukseen. Energy 3:ssa tämä liike on jäykempi ja vähemmän ketterän tuntuinen kuin edeltäjissään. Tämä ei niinkään haittaa kevyillä pk-lenkeillä, koska jalka ehtii mukaan muutenkin. Lujempaa juostessa tuntuu kuin jalkapohjan liikuttaminen alastulosta ponnistukseen olisi työläämpää kuin sen lujaa juostessa haluaisi olevan.]

adidas energy boost 3 g

Epäilen rullaavuuden muutoksen taustalla olevan useita tekijöitä. Lisääntynyt paino sekä ulkopohjan kumiseoksen muutos yhtenäisemmäksi ovat varmasti merkittävässä roolissa. Hitaammilla vauhdeilla ja PK-lenkeillä kenkä toimii ihan mukavasti, mutta heti vauhdin kiihtyessä kengän paino alkaa ärsyttävästi muistuttamaan itsestään. Samalla jalan liikuttaminen ponnistukseen tuntuu huomattavasti työläämmälle kuin edeltäjissään.

Näiltä osin Energy Boost 3:n vertailu adidas Ultra Boostiin on paikallaan. Jälkimmäinen on huomasti ketterämpi ja löysempi kenkä, vaikka painoltaan ne ovat samanlaisia. Vaimennustuntumakin on yhtäläisen pehmeä. Ero on siinä, että Ultra Boost on pohjasta löysä ja ketterä, Energy puolestaan jäykempi. Kumpi malleista sopii paremmin, riippuu käyttäjän mieltymyksistä (sekä koosta, isommalle hieman kiertojäykempi kenkä voi olla mukavampi).

LAURA

Minulla kenkä toimi parhaiten PK-lenkeillä, kengät istuivat jalkaani hyvin antaen pohjasta hyvän tuen  ja vaimennuksen. Kuten yllä totesin, käytin kenkää kaikilla yli kymmenen kilometrin lenkeillä. Näillä nopeuksilla ja matkoilla kenkä toimi hyvin, mutta nopeampaan juoksuun kenkä ei mielestäni soveltunut yhtä mainosti.

adidas energy boost 3 e

Päällinen

JARNO:

Kengän päällinen on muuttunut täysin kakkosesta, vaikka molempien teknisiin tietoihin listataan materiaaliksi Techfit. Kolmosen Techfit on kuitenkin lähempänä kudotun päällisen tuntumaa, eli se on täysin yhtenäinen ja huomattavasti edeltäjäänsä pehmeämpi.

Uutuuden päällinen on erittäin miellyttävä jalassa, minkäänlaisia hankauksia en kokenut. Jatkaen Energyn vertailua Ultra Boostin, molempien päälliset tuntuivat jalkaani vasten lähes yhtä miellyttäville. Energyn päällinen piti kuitenkin jalkani paremmin paikallaan tiukoissakin mutkissa.

Päällisen ainoa huono puoli on sen tapa imeä vettä itseensä. Kastuessaan kunnolla päällinee imaisee veden, nostaen samalla painon 330 gramman tietämille. Nousua on siis 10 %:a verrattuna kuivapainoon.

LAURA:

Kengän päällinen oli miellyttävä käyttää loppukesästä, koska se oli erittäin hengittävä. Talven pakkasilla tämä hengittävyys tuli kuitenkin huomattua negatiivisesti, kun jalat eivät pysyneet lämpimänä. Kudottu päällinen on myös herkästi likaantumaan, minkä huomaa nopeasti sään huonontuessa.

Verrattuna Jarnon kokemuksiin, minulla päällinen antoi myös periksi, toisin sanoen se oli liian joustava. Näin kenkä ei tarjonnut jalalle samanlaista tukea kuin tyyppisempi päällinen. Päällisen joustavuus aiheutti myös sen, että kenkä tuntui kokoaan väljemmälle.

adidas energy boost 3 b

Kestävyys

JARNO

Koska olen saanut nämä kengät käyttööni jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella, on näillä tullut juostua vajaat 600 kilometriä. Pohjan vaimennus on edelleen hyvä ja iskut kuolettuvat kuten pitääkin. Ulkopohjan kumissa näkyy kulumisen merkkejä, suurimmat kantapään ulkosyrjässä.

Päällinen on pysynyt hyvin kasassa, lukuun ottamatta sadan kilometrin kohdalla kantaosan yläosaan tullutta repeämää. Näitä aukkoja kannan ympärille saan toki herkästi useisiin kenkiini, potkinen itseäni siis nilkoille juostessani. Uusia repeämiä ei ole tämän jälkeen tullut eikä vanha reikä ole lähtenyt leviämään.

LAURA

Täytyy sanoa, että minulla näissä kengissä juostut kilometrit kirjaimellisesti näkyvät. Päällisestä voi nimittäin helposti lukea lukuisat ylittämäni kuralätäköt.

Yhteenveto

JARNO

Muutoksia Energy Boostissa on siis tapahtunut. Ikävä kyllä ne vievät minun mieltymyksissäni kenkää väärään suuntaan. Päällinen on toki tullut pehmeämmäksi, mutta painon lisääntyminen ja rullaavuuden heikentyminen ovat vähentäneet minulla kengän monikäyttöisyyttä. Kenkä on pidemmän aikaa päätynyt jalkaani lähinnä pk-lenkeille, ja oikein väsyneenä valitsen näillekin mieluummin jonkin pohjasta löysemmän vaihtoehdon. Toisaalta pitkäikäisyytensä ansiosta malli kuluu vielä varmasti jokusen sata kilometriä pk-lenkeillä ja pitkiksillä.

LAURA

Suosittelen mallia PK-kengiksi pidemmille matkoilla ja hitaammille nopeuksille – kevät-kesä-syksy -akselilla. Kengät toimivat mielestäni erinomaisesti jonkun nopeamman kengän parina.

Kommentoi

Kommentit