ASA:n testissä 2XU:n Thermal Compression trikoot ja paita.

Suomessa uuden lähdön ottanut 2XU antoi ison kasan kompressiokamoja testiin ja ensimmäisenä arvosteluun pääsivät talven takia 2XU:n Thermal compression trikoot ja paita. Nimensämukaisesti vaatteet ovat suunniteltu hieman kylmempiin olosuhteisiin alimmaksi kerrokseksi pitämään lämmön ja kompression päällä. Trikoot soveltuvat käytettäviksi myös sellaisinaan muutamassa pakkasasteessa. Lämpö- ja kompressio-ominaisuudet olivat testeissä keskiössä, mutta ennen kuin mennään itse testeihin, on syytä käydä hieman läpi vaatteiden kokoluokitusta, koska koko on avain tuotteiden oikeanlaiseen toimivuuteen.

2XU_Elite_Compression

Koko

2XU:n kokoluokitus on laajempi kuin normaaleiden urheiluvaatteiden. Oikea koko valitaan urheilijan pituuden ja painon mukaan. Kokoluokituksessa on myös huomioitu pidempijalkaiset eli myös  jokaisesta koosta löytyy myös pitkät mallit. Kokoluokituksen tulkitseminen oli muuten helppoa, mutta rajatapauksissa, kuten omassa, voi joutua hieman puntaroimaan oikeaa kokoa.

Esimerkiksi omassa tapauksessani valitsin trikoiden kooksi S Long koon, koska reiteni ja pohkeeni ovat sen verran pienet. Painon takia olin ML:n ja SL:n rajoilla, mutta onneksi valitsin pienemmän, koska koko on ollut täydellinen. Isompipohkeisille suosittelen ehdottomasti isompaa kokoa, koska trikoiden lahkeensuu  on kapea ja se voi alkaa puristamaan kehräsluun yläpuolelta harjoituksen aikana

Kuten jo mainitsin, omassa tapauksessani koot osuivat kohdilleen niin trikoissa (SL) kuin paidassakin (M), mutta kannattaa silti miettiä koko tarkasti ja pyrkiä löytämään mahdollisuus sovittamaan ne ennen ostoa. Trikoissa on tärkeää saada hyvä kompressio niin pohkeille, reisille kuin pakaroillekin.

2XU_elite_compression_paita

Ominaisuudet

2XU:n X-Form Thermal Compression vaatteet ovat valmistettu PWX-kankaasta, jonka erikoisominaisuutena se, että joustavista langoista tehdyt punokset joustavat joka suuntaan. Joustavuuden kautta lihakset saavat vapauden toimia ilman, että kompressiosta tulee liian voimakas. Näin kompression ja joustavuuden kautta luotu kokonaisuus sallii happirikkaan veren pääsyn lihakseen ja vastaavasti laskimoveri maitohappoineen pääsee pois lihaksista. Thermal-mallissa vaatteiden sisäpinta on vielä hiottu, jotta tuote olisi hieman pehmeämpi ihoa vastaan.

Testi

2XU:n Thermal Compression vaatteet ovat kestäneet kulunusta todella hyvin. Trikoita ja paitaa on tullut käytettyä noin 80-100 tuntia ja oikeastaan ainoa asia, mikä on kulunut on reidessä oleva X, mutta muuten vaatteet näyttävät kuin uusilta. Kompression laatu on omien tuntemuksien mukaan pysynyt suurinpiirtein samana.

Kokonaisuudessaan kompressio on ollut todella miellyttävä ja oikean koon myötä se on myös tuntunut hyvin tasalaatuiselta pakaroista aina pohkeisiin saakka. Toinen todella miellyttävä piirre on ollut vaatteiden materiaali. Se pitää kehon lämpimänä kylmemmälläkin ilmalla ärsyttämättä ihoa. Pystyin parhaimmillaan juoksemaan noin kymmenessä pakkasasteessa, mutta sanoisin, että turvallisinta alaraja tuotteiden käytölle voisi olla siellä noin viidessa pakkasasteessa. Yksi syy hyvään lämmittävyyteen saattoi olla myös se, että materiaalit siirsivät tehokkaasti hikeä pois iholta ja monilla lenkeillä trikoot olivat lähes kuivat harjoituksen jälkeen.

Nopea kuivuminen oli myös hyvä pesun jälkeen, koska trikoot olivat aika pian valmiit uuteen käyttökertaan. Olen pessyt trikoot noin 40-50 kertaa ja näyttäisi siltä, että pesu ei ole juurikaan päässyt vaikuttamaan tuotteen ominaisuuksiin.

Thermalit ovat olleet myös hyödyksi niin matkoilla kuin nukkuessakin, jos kroppa on ollut tukossa. Lentämisen vaikutus lihaksiin osoittautui ainakin jonkin verran vähäisemmäksi, kun pidin lennon aikana Thermalit jaloissa. On vaikeaa arvioida kuinka paljon paremmin lihakset toimivat, kun pidin kompressioita jalassa, mutta ainakin turvotus jaloissa oli vähäisempää kuin ilman kompressioita. Nukkuessa taas hyödyt näkyivät selkeämmin. Esimerkiksi, jos ilta meni treenatessa ja aamulla piti taas juosta niin trikoot vain jalkaan ja lihakset olivat huomattavasti paremmin hereillä aamulla. Toinen asia, minkä huomasin yökäytössä oli se, että suonenvedot hävisivät kokonaan.

En osaa sanoa täysin tarkkaa hintaa tuotteille, mutta trikoot pyörivät muistaakseni noin 140-150€:n korvilla eli kyse ei ole mistään halpistuotteesta. Korkeasta hinnasta huolimatta 2XU:n lämpökompressiot ovat mielestäni varsin kelpo ostos niiden monikäyttöisyyden takia. Vaatteet kun sopivat käytettäviksi niin palautuksen kuin suorituksenkin aikana ja aika monessa kelissä. Koon kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Lähteet ja kuvat: 2xu.fi

6 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Hei
  Ja kiitos hyvästä kirjoituksesta! Mitä mieltä olet tuotteen käytöstä sisätiloissa tai ulkona silloin kun ei ole lämmintä? Entä kesällä? Ovatko ne liian lämpimät?
  Olen myös muilta sivuilta lukenut että perus 2XU vaatteet ovat hiukan läpinäkyvät jossain valossa. Entä onko Thermal paksumpi vai onko sekin hiukan läpinäkyvä? Voitko tätä siis käyttää alusvaatteiden päällä vai pitääkö laittaa esim. sortsit jalkaan sen päälle jotta ei paljasta liikaa?

  Mistä muutan hankkisit vaatteet? Niitä ei ole ihan helppoa löytää suomesta.

  Kiitos etukäteen!

  Emilia

  • Moikka Emilia,

   Thermaleista ei näy läpi, mutta viikon lopussa arvosteluun tulevista Elite trikoista voi jonkin verran näkyäkin. Itse olen käyttänyt niitä ihan sellaisenaan enkä ole huomannut läpinäkyvyyttä juostessa matolla, mutta tietenkin esimerkiksi venyttelyssä tilanne voi olla toinen, kun materiaali pääsee venymään. Sisätreeneihin suosittelisin jotain muuta kuin Thermalia, vaikka nekin ovat yllättävän viileät. Olen itse käyttänyt sisätreeneissä juuri Elite Compressionia ja ne tulevat olemaan varmasti käytössä myös ainakin keväällä. En osaa ilman testejä sanoa, miten materiaalit käyttäytyvät kesäolosuhteissa, mutta uskoisin, että Suomen kesässä ne voisivatkin toimia ihan hyvin.

   Tällä hetkellä parhaiten saat tietoon jälleenmyyjäpaikat käymällä maahantuojan sivuilla (2xu.fi), mutta ainakin fysiomyynti ja 4Runners myyvät niitä pääkaupunkiseudulla. Tuote on juuri tehnyt uuden rantautumisen eli jälleenmyyntipaikkoja alkaa varmaan pian tipahtelemaan lisää ja siksi kannattaa myös kysyä suoraan maahantuojalta, jos et asu pääkaupunkiseudulla.

   Joonas