ASA testasi Salomon Sense Mantran

Salomon Sense Mantra saapui testiin jo hyvä tovi sitten, mutta testiraportin viimeistelyä ovat haitanneet pitkäksi venähtänyt lumikausi. Vaikka firma on ranskalainen ja kenkä soveltuu myös lumella juoksemiseen, halusin kuitenkin päästä testaamaan tossua sekä valkoiseen että ruskeaan metsään, vihreätä en vielä liiemmin ole nähnyt.

Salomon Sense Mantra on tiivistetysti ilmaistuna valmistajansa suursuosion saavuttaneen S-Lab Sensen helpotettu versio. Siinä missä jälkimmäinen oli välttämättömyyksiin asti riisuttu kisamalli, on Mantran ideana tarjota samoja elämyksiä useammalle käyttäjälle sopivammassa paketissa.

Suurimpana erona kenkien välillä on Mantran kasvanut pohjan paksuus ja vaimennus sekä pidennetty kiertojäykkyystuki. Hintaeroakin kengillä on: alkuperäinen Sense maksoi 200 € ja Mantran ovh on 135 euroa.

Tässä kengän speksit valittuine kommentteineen:

  • Kengässä on perinteinen Salomonin Quicklace-nauhoitus
  • Kengän päällisen alla on Endofit-rakenne eli sisäsukka, jonka tarkoituksena on tarjota napakka istuvuus
  • 6 millimetrin droppi (Salomonin mukaan kantapää 16 mm ja päkiä 10 mm, mutta hieman korkeampia lukemia kuuden millin dropin säilyttäen olen myös nähnyt)
  • Pohjakuviointi on Dynamic Traction -ratkaisulla tehty eli sama kuin Sense-sarjan muissa kengissä
  • Välipohjassa Os Tendon kiertojäykkyystuki
  • Perinteisen kivien ja muiden terävien esineiden vastaisen rock platen korvaa tässä kuten muissakin Senseissä Profeel-suoja.

Istuvuus

Olen testannut jalkaani sekä ensimmäistä Senseä että Sense Ultraa, ja valitettavasti nämä malliston kevyimmät pikaraketit ovat jalkaani todella kapeita. Sen sijaan kaikki muut testaamani Salomonit ovat istuneet jalkaani ongelmitta. Olinkin siis varsin tyytyväinen, kun myös Mantra istui jalkaani hyvin. Istuvuus oli toki napakka ja tiukka, mutta niin se kuulukin olla tällaisessa kengässä.

Mantran koko suhteessa muihin Salomonin juoksukenkiin oli pituuden puolesta muuten hieman reilu. Salomoneissa normaalisti käyttämäni 42 jätti kärkeen hieman tavallista enemmän tilaa. Tästä koon reiluudesta ovat muutkin testaajat kirjoitelleet eli se kannatta ottaa huomioida sovittaessa.

Koon lisäksi huomasin varsin nopeasti nauhoituksen tarkkuuden tässä mallissa. Alkuun minulla oli hieman haasteita saada kenkä kiristettyä juuri sopivasti, ettei se jäisi liian löysäksi tai alkaisi painaa. Eräällä lenkillä käännyin jopa takaisin vaihtamaan kenkiä, kun nauhoituksen reiät painoivat häiritsevästi iltin läpi. Useampien lenkkien jälkeen sain kuitenkin kengän asettumaan aloille ja nykyään sen nauhoittaminen on niin nopeata kuin pikanauhoilta voi odottaakin. Kengän sisäänajo on siis syytä tehdä huolella ja olla alkuun valmis venksailemaan nauhojen kanssa.

Salomon Sense Mantra

Ensi tuntuma kenkään (talvi)

Kuten jo alussa totesin, olin varsin tyytyväinen saatuani tämän kengän testiin. Mieleeni ovat nimenomaan maastokengät, jotka ovat suhteellisen kevyitä, ketteriä ja pohjasta maltillisen dropin omaavia. Tätähän Mantra tarjoaa.

Talvella huomiot kengässä kuin kengässä kohdistuvat istuvuuden jälkeen pitävyyteen, niin tälläkin kertaa. Vaikka Suomessa maastokenkiä myydäänkin paljon talvella, ja jotkut kengät ovat tässä hyviä, ei tämä yhteensopivuus ole ennalta määrätty. Mikäli alusta ei ole hiekoitettu tai aurattu rikki ja pakkanen pyörii nollan tuntumassa, on suurimmalla osalla kenkiä pito-ongelmia. Mantra yllätti itseni kuitenkin hyvin positiivisesti tällä saralla. Se piti maastokengistäni parhaiten talven erilaisissa olosuhteissa: hiekoitetulla, liukkaalla, kovilla pakkasilla ja nollakeleissä. Ainoastaan lumisateiden jälkeensä jättämät paksummat lumikerrokset olivat odotetusti haasteellisia, mutta niissä toimivatkin paremmin hieman pidemmät pohja-anturat.

En kuitenkaan testannut kenkää talvella nopeissa vedoissa vaan maksimissaan noin neljän minuutin kilometrivauhdeissa. Toki lujempaa en muutenkaan juokse ulkona talvella.

Salomon_Sense_Mantra_3

Testit jatkuvat talven jälkeen

Lumi väheni pikku hiljaa ja pääsin testaamaan kenkää sulalle (mutta en aina kovinkaan kuivalle maalle). Maastossa kenkä jatkoi siitä mihin se talvikuukausien aikana jäi. Juostessa maastossa, kun siellä vielä oli tarjolla kaikkea sulasta ja kuivasta pinnasta useamman kymmenen sentin kinoksiin, sain saman lenkin aikana varsin kattavan kuvaa pohjan pidosta. Täytyy sanoa, että olin edelleen erittäin tyytyväinen. Se piti pakkautuneilla jääpoluillakin hyvin, toki plussa-asteet olivat varmasti tehneet jään pinnasta pehmeämmän.

Märillä kallioilla ja puunrungoilla pystyin myös luottamaan Mantran pitoon monia muita kenkiä enemmän. Pientä lipsumista oli havaittavissa, kun vauhtia kasvatti kovemmaksi ja askelluksen kontrollin heiketessä. Hitaammilla vauhdeilla se suoriutui myös näistä liukkaista erittäin hyvin.

Pohja – vaimennus, tuntuma ja suoja

Pidon lisäksi tykästyin kengässä sen tarjoamaan monipuolisuuteen. Sillä pystyi juoksemaan maastossa erittäin hyvin, mutta tavallisillakaan lenkeillä en huomannut pitäväni maastokenkää jalassa. Tähän on useita syitä, kuten vaimennus, matala droppi ja taipuisa pohja.

Juostessani lenkkejä talvella jäätyneillä alustoilla, en jäänyt kaipaamaan lisävaimennusta. Jatkaessani lenkkejä tavallisilla hiekkateillä vaimennus oli edelleen täysin riittävä, tällaisen kengänhän ei ole tarkoituskaan tuntua liian pehmeälle. Jopa asvaltilla juostessa kengän vaimennus oli täysin riittävä. Vaimennuksen puolesta kenkä toimii siis erinomaisesti myös yleiskenkänä, jos kaipaa hieman matalapohjaisempaa mallia tai maastot sijaitsevat hieman kauempana kotiovesta.

Salomon_Sense_Mantra

Kengän pohjan matalasta dropista ja päkiän taipuisuudesta huomaa nopeasti kengän innoittajan vaikutuksen. Päkiän taipuisuus ja löysyys mahdollistavat sen, että juostessa säilyy hyvä alustatuntuma ja mahdollisuus korjata virheaskelluksia tai reagoida muuttuvaan alustaan säilyy.

Mantran pohjan yleinen löysyys ei kuitenkaan ole mitenkään tavaton enää nykyaikaisille maastokengille. Itse asiassa huomattavasti löysempiäkin maastureita on useita, esimerkkeinä vaikkapa Salomon Sense ja Sense Ultra. Tämä kertoo kengän käyttötarkoituksen olevan pelkästään kisakenkää laajempi.

Tällaiselle ketterälle, matapohjaiselle, mutta myös täysin riisuttua kenkää jäykemmälle ja vaimennetummalle kengälle on mielestäni kyllä tilausta. Kaikki eivät ole 60-kiloisia kestävyyshirmuja vaan monet meistä väsyvät pidemmillä matkoilla tai haluavat ainakin treenata hieman armeliaammilla kengillä, joutumatta kuitenkaan turvautumaan ns. traktoreihin eli jäykkiin, paksupohjaisiin ja painaviin tossuihin. Juuri tällaiseen väliin Mantra on suunniteltu.

Pitkällisten testien aikana tuli samalla testatuksi myös kengän tarjoama suoja kiviä ja muita terävyyksiä vastaan. Profeel-suoja toimi oikein mainiosti: sen läpi eivät häiritsevästi pistäneet jääpalikat tai kivenmurikat. Samalla pystyin kuitenkin aistimaan, mitä kengän pohjan alla oli.

Yhteenveto

Salomon Sense Mantra on mielestäni erittäin onnistunut veto Salomonilta: se on monikäyttöinen ja hintaluokassaan varmasti vakavan harkinnan arvoinen kenkä monelle. Tämän tossun tarjoaa hyvän pidon ja tuntumaa siitä, mitä maastojuoksu voi olla kevyillä ja ketterillä kengillä, vaatimatta kuitenkaan käyttäjältä kilpaurheilijan raameja ja askellusta.

Oikeastaan kengän kohdalta minua jäi askarruttamaan eninten sen suhde muihin saman hintaluokan kenkiin Salomonilta: kuinka hyvin ne täydentävät toisiaan ja kuinka paljon eri mallit ovat päällekkäisiä. Tähän kysymykseen paneudun hieman tarkemmin parin viikon sisällä ilmestyvässä arvostelussani Salomon Crossmax 2 -maastjuoksukengästä.

Kuvat ja lisätietoa: Salomon

3 comments

Kommentoi

Kommentit