ASA testasi Camelbak Octane XCT -juomarepun

Minun piti aloittaa tämä juomarepun esittely yhdistämällä juominen ja jatkuva sade, mutta olinkin tehnyt tämän jo esittelypostissani. Mennään siis ilman sen kummempia esittelyjä itse arvosteluun.

Aloitetaan teknisillä tiedoilla. Octanessa on kolmen litran juomasäiliö ja kokonaistilavuus on 3.28 litraa. Päätaskun (johon säiliö menee) lisäksi repussa on pieni päällistasku sekä kaksi verkkotaskua alemmassa kiristysremmissä. Vasemmasta olkahihnasta löytyy myös pieni avoin tasku esimerkiksi puhelimelle tai geelille ja oikeasta olkahihnasta löytyy useiden pidempien maastokisojen vaatimuslistaan kuuluva pilli. Kiristysvaraa repussa löytyy sekä olkahihnoista että kahdesta olkahihnat yhdistävästä kiristyshihnasta, josta alempi on leveämpi ja pitää siis sisällään nuo em. verkkotaskut. Repun selkäpuolella on mahdollisuus laittaa vaikkapa takki ulkopuolella oleviin kiristysnauhoihin ja tämä ominaisuus osoittautui oikein käteväksi juostessa. Voisin nähdä tälle käyttöä myös lähdettäessä pitkälle lenkille sään ollessa vielä kylmä ja ilman lämmettyä takin voisikin laittaa repun ulkopuolelle, ilman että tarvii taitella takkia juomasäiliön kanssa samaan taskuun.

Saatuani repun testiini ilahduin suuresti sen keveydestä, 320 gramman painoisena totesin, että minulla on ollut käytössäni laukkua painavampia kenkiä. Tästä rohkaistuneena reppu pääsi testiin mitä erilaisimmilla lenkeillä, pitkistä lenkeistä vauhdikkaampiin juoksuihin, työmatkoille pyörän selkään ja muuten vaan erilaisiin juoksuhullutuksiin.

Pitkillä lenkeillä reppu täytti paikkansa juoman kuljettamisessa mainiosti. Juomavöistä tuttua jatkuvaa kiristämistä ja vyön liikkumista ei repulla tapahtunut. Paino pysyi paikallaan ja jakaantui tasaisemmin laajemmalle alueelle. Toki poikittaisia kiristysremmejä sai aina välillä lenkillä kiristää, mutta tämä ei haitannut, koska löystyessäänkään reppu ei päässyt heilumaan ja hankaamaan, toisin kuin vöillä tuppaa olemaan tapana. Juomaletkun pystyy laittamaan tulemaan joko perinteisesti repun yläosasta olkapään yli tai alhaalta, kainalon alta. Itse tyydyin perinteiseen olan yli ratkaisuun. Letku pysyi juostessa hyvin kiinni sille varatussa klipsissä, josta se irtosi näpsäkästi janon yllättäessä. Erityismaininta letkun suukappaleesta, joka piti nesteen sisällään heti juomisen lopetettua eikä ylijäämiä päässyt roiskumaan käsille. Tätä ominaisuutta osaa arvostaa paremmin vasta talvijuoksun aikana. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että lenkkien jälkeen olisi syytä muistaa imeä tyhjäksi letku, ettei vesi jää sinne kasvattamaan bakteereja. Itse säiliön hoitaminen ja täyttäminen on helppoa erittäin suuren korkin ansiosta.

Nesteen lisäksi pitkillä lenkeillä käyttämäni geelit kulkivat repun lonkkahihnan verkkotaskuissa. Oikeastaan ainoastaan nämä verkkotaskut ovat pienoinen kritiikin kohde repussa. Taskut on sijoitettu hihnoissa sen verran taakse, että juostessa ne ovat melkein selän puolella, eivät siis missään nimessä edessä ja katseen laskemisella tavoitettavissa. Tavaroiden ottaminen takaa  onnistuu toki myös hyvin, mutta asian olisi voinut tehdä helpommaksikin. Taskujen eteen sijoittaminen helpottaisi tilannetta silloin, jos taskuissa on mukana erilaisia tarvikkeita ja olisi mukava vilkuilla taskuun alaskatsomalla, sen sijaan että päätä pitää kääntää ja samalla vauhtia hidastaa. Toisen verkkotaskun sisällä oleva avainlenkki oli puolestaan oikein mainio lisä. Siihen saa kiinnitettyä avaimet turvallisesti eivätkä ne pääse tippumaan tavaroita kaivettaessa.

Jäin juostessa pohtimaan mahdollisuutta kiinnittää ylimääräinen juomapullo olkahihnoihin. Näin mukana voisi kuljettaa sekä vettä että urheilujuomaa (tai mitä kukin tuntee tarvitsevansa). Itse nimittäin tykkään testailla pitkillä lenkeillä myös maratonien tarjoamia urheilujuomia ja nyt olen kuljettanut pientä juomavyön pulloa toisessa verkkotaskussa. Tämäkin toki menettelee, mutta pari desiä isompaa pulloa ei taskuun mahdu. Ymmärrän kuitenkin, että ylimääräiset taskut lisäävät repun painoa, mutta jonkinlainen hyvin paikallaan pysyvä tasku, jonka voisi irrottaa, olisi mukava lisä. Toteutus jääköön insinööreille. Insinöörit voisivat myös pohtia olisiko vaikkapa pieni päällystasku syytä tehdä vettäpitäväksi, jotta sinne voisi laittaa kastumista pelkäävät arvotavarat. Tämä vaatisi luonnollisesti taskun päällystämistä  joka puolelta vedenpitävällä kankaalla, jolloin myös päätaskun sisäpuolelle tulisi ylimääräinen kangas pitämään veden pois (tai vaihtoehtoisesti koko päätaskun toinen pinta olisi vettäpitävää). Myös tämä lisäisi painoa, joten näiltä osin lienee parempi suojata tavaransa perinteisesti vesitiivillä pusseilla.

Reppu on päässyt mukaan lenkeille myös ilman juomasäiliötä ja tällöin olen erityisesti arvostanut sen alhaista vakiopainoa. Juostessani hieman vauhdikkampia lenkkejä esimerkiksi Arctic Sport Addictsin juoksutiimin kanssa ei reppua ole edes huomannut. Toki siellä ei tällöin ole ollut sisälläkään kuin takki,  housut, paita, hanskat, buffi, pipo, avaimet, lompakko ja puhelin eli painoa ei vielä ole kertynyt kummoisesti, mutta tuollaisen tavaramäärän kuljettaminen ilman reppua olisi mahdottomuus. Huonosti istuvalla tai painavalla repulla juoksutuntuma olisi  varmasti myös epämukava. Vauhdikkaammassa juoksussa reppu on kuitenkin pysynyt ilahduttavasti paikallaan eikä minkäänlaista liikettä ole ollut häiritsemässä gasellimaista liitoani. Samalla myös käsieni liike on ollut täysin vapaata, mikään osa repusta ei ole ottanut niihin kiinni sivusta vaikka kuinka olisin yrittänyt heiluttaa käsiäni.

Reppu on myös siirtynyt työmatkoilleni pääasialliseksi pyörärepuksi, koska siellä kulkee mukavasti lukkot ja eväät. Toisaalta voin myös viedä repussa juoksukamat mukanani töihin ja juosta repun kanssa sieltä pois, ottaen tarpeellisimmiksi katsomani tavarat mukaan pois töistä. Tällöin toki jotain tarvikkeita jää odottamaan myöhempää noutoa. Suurempaa tavaramäärää kuljettavien kannattaa siis katsella hieman isompaa reppua, vaihtoehtona esimerkiksi ASA:lle arvosteluun tuleva Camelbak Octance 18x -reppua.

Reppu on siis täyttänyt hyvin tehtävänsä juoman kuljettamisessa, mutta samalla se on osoittanut monipuolisuutensa myös muihin tehtäviin.

Tekniset tiedot: Camelbak, kuvat: Runningwarehouse

Kommentoi

Kommentit