ASA testaa – TRX Home Kit

ASAn testattavaksi saapui tovi sitten TRX Home Kit. Ennen kuin pääsemme itse testiin, paneudutaan hieman siihen mistä on kyse ja mikä on TRX Home Kit. Aikaisemmin ASAlle on tullut tutuksi ns. Red Cord –harjoittelu, joka perustuu suurin piirtein samalle harjoitusfilosofialle.

TRX – Mistä on kyse

TRX on Yhdysvaltojen armeijasta alkunsa saanut harjoittelumuoto, joka perustuu katosta roikkuvien helposti säädettävien nauhojen kanssa treenaamiseen. Nauhojen avulla on helppo tehdä erilaisia punnerruksia, vetoja ja kääntöjä. Vastuksena toimii oma ruumiinpaino, jonka ansiosta harjoittelu sopii lähtökohtaisesti kaikille. Vaikeusastetta voi harjoitellessa muuttaa muun muassa kulmia vaihtamalla tai vaikeuttamalla tasapainon löytymistä.

Toiminnallisen harjoittelun periaatteita noudatellen TRX on parhaimmillaan erittäin monipuolista liikuntaa. Ajatuksena ei ole harjoittaa eristetysti yksittäisiä lihaksia vaan vahvistaa koko kehoa tietyn liikkeen yhteydessä. Tällainen harjoitusvaikutus saavutetaan kun treenatessa on haettava tukea keskikropasta oikean suoritusasennon ja tasapainon aikaansaamiseksi.

TRX Home Kit

TRX Home Kit on suunniteltu monipuoliseen harjoitteluun kotona

TRX Home Kit

Meille siis testiin tuli TRX Home Kit, joka on suunniteltu mahdollistamaan TRX-harjoittelu helposti kotioloissa. TRX pakkaus pitää sisällään:

–       TRX nauhat

–       Oviankkuri

–       Yleiskiinnitysratkaisu, jolla TRXn voi kytkeä esim. kattokoukkuun

–       Kirjallisia treeniohjeita

–       Kantopussin

Käyttö

Kuten jo aiemmin mainitsin, suhtauduin alun perin hieman epäilevästi ovikiinnityssysteemiin. Mielessä vilkkuivat jotkut ruuvattavat telineet, joiden pitoa saisi pelätä jatkuvasti. Toisin kuitenkin kävi. Suljetun oven väliin kiinnitettävä ankkuri on nopeasti asennettava eikä aiheuta vahinkoja karmeille tai listoille. Kuitenkin suosittelen kiinnittämään TRXn jonkin tukevamman oven, esimerkiksi ulko-oven väliin. Jos eteisessä ei ole tilaa treenata on ankkuri ainakin syytä sijoittaa lähelle saranaa. Itse käytin TRXää ulko-ovessa eikä pidon kanssa ollut kertaakaan mitään ongelmaa. Jonkin verran tilaa TRX vaatii ja omassa eteisessäni se meinaa esimerkiksi joissain kierroissa loppua. Muutenkin kattokoukku olisi ehkä optimaalinen kiinnitys TRXlle, mutta sen puutteessa oviankkuri toimii mainoisti. Videolta näet miten kiinnitys luonnistuu.

TRX Home Kit on treenivälineeksi melko arvokas. Sitä myydään TRXn Suomen sivuilla 219€ hintaan. Vertailun vuoksi samalla rahalla maksaa muutaman kuukauden jäsenyyden kuntosalille. Kuitenkin TRX Home Kitistä paistaa läpi laadukkuus. Nauhojen materiaali on kevyttä ja kestävää. Samoin käsikahvat ovat mukavat ja tukevan tuntuiset. Suurimpana laatua tukevana tekijänä mainitsisin kuitenkin nauhojen säädettävyyden. Ennakkoajatuksena oli hankalasti säädettävät hihnat, joiden kanssa puljaamiseen menisi merkittävä osa harjoitusajasta. Kuitenkin TRX Home Kitin hihnojen pituuden säätö onnistuu äärettömän helposti ja nopeasti. Säädön kanssa ei edes tarvitse olla sentin tarkka, sillä nauhoissa on sen verran liikkumavaraa, että pienet erot pituuksissa tasoittuvat. Tästä isot pisteet.

Harjoittelu

Tein testin aikana TRXllä useita erilaisia harjoituksia. Sekaan mahtui muun muassa toiminnallisia koko kehoa ja ”corea” vahvistavia harjoituksia, lihasryhmiä enemmän yksilöiviä harjoituksia sekä venyttäviä liikkuvuutta parantavia harjoituksia. Vaikka oman kehon painoa hyväksikäyttävä harjoittelu soveltuukin kaikille aloittelijasta huippu-urheilijaan, ei TRX välttämättä ole aivan aloittelijan väline. Tämä johtuu pitkälti siitä, että TRX vaatii jonkinlaista harrastuneisuutta lihaskuntoharjoittelussa, jotta ideasta saa kiinni. Lähinnä se, miten kehon kulmia muuttamalla voidaan harjoitusvastusta lisätä tai keventää tai se miten keskivartalon tuki on otettava jatkuvasti huomioon liikkeen puhtauden säilyttämiseksi vaatii hieman kokemusta ja intuitiota.

Perus soutuliikkeen haastavuutta voi lisätä TRXllä kasvattamalla kehon kulmaa

Perus soutuliikkeen haastavuutta voi lisätä TRXllä kasvattamalla kehon kulmaa

Kokemattomatkin harjoittelijat pääsevät kuitenkin vauhtiin TRX Home Kitin mukana tulevilla kuudella erilaisella videoharjoituksella, jotka esittelevät mukavasti tuotteen mahdollisuuksia. TRXn MyLocker palvelusta löytyy lisää harjoitusohjeita erilaisille käyttäjille ja esimerkiksi eri lajien harrastajille. TRX tarjoaa myös oman TRX applikaation älypuhelimille treenin tueksi. Tämän appin hinta on kuitenkin useamman kympin, joka omasta mielestäni on hieman arvokas kun tuote itsessään ei ole varsinaisesti edullinen. Myös Youtube on pullollaan erilaisia TRX harjoituksia. Vauhtia harjoitteluun voi hakea myös TRX -ryhmäliikuntatuntien kautta, joita järjestetään noin 30 keskuksessa ympäri maata.

TRX MyLocker palvelusta löytyy harjoituksia ja niitä voi myös ostaa lisää

TRX MyLocker palvelusta löytyy harjoituksia ja niitä voi myös ostaa lisää

Tämän tyyppisen harjoittelun tehoa tuskin kukaan voi kieltää. Riippuen siitä mitä treeniltä hakee, voi TRXllä ottaa rennosti ja keskittyä esim. venyttelyyn. Kuitenkin ruuvia kääntämällä TRX harjoittelussa saa 100% varmasti sykkeet ylös ja hien virtaamaan. Treenivälineenä se on siis todella monipuolinen. Jos haluaa keskittyä erityisesti lisäämään voimaa johonkin tiettyyn lihakseen/lihasryhmään, vaatii TRX hieman luovuutta. Tämäkin kuitenkin onnistuu TRXn avulla. Kuitenkin ehkä tärkeimpänä harjoitusetuna on TRXn kyky aktivoida esimerkiksi istumatyön tappamaa keskivartalon tukilihaksistoa. Lähes mitään harjoitusta ei ole mahdollista tehdä ilman, että koko vartalo on mukana liikkeessä. Joko keskivartalon on osallistuttava oikean suoritusasennon ylläpitämiseen tai muuten koko kropalta vaaditaan osallistumista esimerkiksi tasapainon ylläpitoon. TRX onkin oivallinen harjoittelumuoto esimerkiksi juoksijoille, jotka voivat hyötyä runsaasti tämän tyyppisestä harjoittelusta. Lue Ville Rapelin mainio artikkeli tästä aiheesta.

Olen itse jo pidemmän aikaa kärsinyt melko vakavista ongelmista lonkankoukistajien, pakaroiden ja alimpien vatsalihasten kanssa. Kesktyinkin harjoittelussa pitkälti siis keskivartalon seutuun. TRX onkin erittäin tehokas harjoitusväline avaamaan ja vahvistamaan näitä monelle ongelmallisia alueita. Esimerkiksi lonkankoukistajan venytykset saivat TRXn avulla aivan uusia ulottuvuuksia. Samoin monet vatsalihas koukistukset ja pidot todistivat, että tässä liikkeen kannalta kriittisessä keskikehossa riittää kyllä vielä treenattavaa. Aion siis jatkaa harjoittelua ja kuntoutumista TRXn avulla myös jatkossa.

TRX Home Kit soveltuu hyvin keskivartalon lihaksiston harjoitteluun

Esimerkki keskivartalon tukea ja voimaa lisäävästä harjoitteesta

TRX Home Kit soveltuu hyvin venyttävään harjoitteluun

Esimerkki kylkiä ja lonkkaa venyttävästä TRX harjoituksesta

Esimerkki keskitetymmästä yhden jalan kyykystä

Esimerkki voimaa kehittävästä yhden jalan kyykystä

Yhteenveto

TRX Home Kit on tehokas kuntoiluväline kotikäytössä. Kun sen käyttöön on päässyt hieman sisään, on se monipuolinen harjoitusväline. Sen avulla onnistuu venyttely, tukilihaksistoa vahvistava toiminnallinen harjoittelu sekä perinteisempi lihaskuntoharjoittelu. Painona käytetään omaa kehonpainoa ja sen vuoksi se soveltuu hyvinkin eritasoisille käyttäjille kuntoilijasta huippu-urheilijaan. TRX harjoittelun aloitus vaatii tosiaan hieman paneutumista, mutta ohjeita harjoitteluun löytyy melko helposti.

Käytettävyydeltään ja laadultaan TRX Home Kit on erinomainen. Hihnojen säätö on nopeaa ja vaivatonta. Oviankkurin käyttö on helppoa ja varmaa, ainakin kun ottaa muutaman asian huomioon. TRX Home Kit mahtuu pieneen tilaan ja on sen vuoksi helppo ottaa mukaan vaikka loma- tai työmatkalle. Sen voisi myös myös kuskata vaikka puistoon, jossa sen voi kiinnittää yleislenkillä vaikka puun oksaan.

Laadusta saa kuitenkin maksaa. TRX Home Kit maksaa 219€, joka melko suuri alkuinvestointi. Tämän lisäksi TRXn oma harjoitusohjesisältö on osittain maksullista. Kuitenkin laatu ja käytettävyys huomioituna ei hinta ole mahdottomuus TRX harjoittelusta kotioloissa kiinnostuneelle.

Kuvat ja lähteet: TRX

1 comment

Kommentoi

Kommentit