RikuASA testaa – Berghaus Vapourlight Hyper Smock

ASA sai testattavakseen taannoin aktiiviliikkujille tarkoitettuja Vapourlight –sarjan takkeja brittiläiseltä Berghausilta. Testiin saapui ultra kevyt takki Vapourlight Hyper Smock sekä kevyt ja eristävä Vapourlight Hypertherm Reversible. Säiden takia ei kovinkaan paljoa eristystä vielä ole tarvittu, joten tähän mennessä testiin on ehtinyt vasta Hyper Smock.Voit lukea enemmän ennakkotietoja Hyper Smockista aiemmin julkaistusta ennakkoartikkelista.

Mistä on kyse

Todella kevyt VapourLight Hyper Smock pitää vettä ja sopii juoksuun

Äärimmäisen kevyt VapourLight Hyper Smock painaa vain 110 grammaa.

Berghaus Vapourlight Hyper Smock on siis ultra kevyt vettäpitävä kuori, joka on lajissaan valmistajan mukaan maailman kevein. Alla on tämä simppeli tuote ranskalaisina viivoina:

– Kevyt, vain 110g / L-kokoinen takki
– 7000mm vesipilari
– Hengittävyys 8000g/m2/24h
– DWR-käsittely
– Teipatut saumat (ei vetoketju)
– Anorakki pitkällä vetoketjulla
– Säädettävä huppu
– Pieni tasku olkavarressa
– Stow-away pussukka

Takissa ei siis ole juurikaan mitään ylimääräistä mikä on tietenkin määritelmällistä tällaiselle tuotteelle.

Testaus

Takkihan on siis tarkoitettu helposti mukaan otettavaksi kuoreksi esimerkiksi polkujuoksulenkeille tai muille vähän vauhdikkaammille aktiviteeteille. Takki pääsikin heti mukaan arki- ja urheilukäyttöön sillä kokonsa tai painonsa puolesta se ei todellakaan ole pahasti tiellä. Sittemmin takki on ollut mukana kaatosadelenkeillä, arkikäytössä, futistreeneissä, golf-kentällä, koiraa ulkoiluttaessa, you name it… Ja jo tässä vaiheessa voi sanoa, että se on paikkansa ansainnut.

Ominaisuudet

No takkihan on todella, todella kevyt. Lähes jokaiselta varteenotettavalta urheiluvaatevalmistajalta löytyy kuitenkin nykyisin tuote tähän ultrakevyiden takkien sarjaan, eivätkä näiden painot montaa grammaa heittele. Jollet siis ole todellinen grammanviilaaja ratkaisevat todennäköisesti muut ominaisuudet enemmän kuin muutama gramma suuntaan tai toiseen.

Berghaus Vapourlight Hyper Smockin huppu

Säädettävä huppu on hyvä riittävän tilava

Vedenpitävyyden kanssa ei ongelmaa ole ollut. Vielä kertaakaan en niin kovaan sateeseen ole joutunut, että takista olisi vesi tullut läpi. DWR-käsittelyn ansiosta kankaaseen ei imeydy pientäkään määrää vettä eikä se jää märäksi vaikka se olisi sateessa ollutkin. Todellisessa kaatosateessa on välillä vähän vaikea tuomita onko takki todella pitänyt vettä, sillä kun taivas aukeaa toden teolla on vettä yksinkertaisesti kaikkialla. Vasta lenkin jälkeen tajuaa, että alla olevat vaatteet ovat ainoastaan peruskosteat, eivät läpimärät. 7000mm riittääkin vedenpitävyydeksi moniin olosuhteisiin varsinkin vaatteelle, jolle myös hengittävyys on tärkeää. Kuitenkin esimerkiksi UTMB:llä, jolla takki on pakollinen varuste, suositellaan sen vedenpitävyydeksi 10000mm, joka käytännössä vastaa Gore-Tex tasoista kuorta. Näin ollen Hyper Smock ei välttämättä ole oikea tuote jos odotettavissa on todella haastavia olosuhteita.

Berghaus Vapourlight Hyper Smockin pikkutasku

Pikkutasku on vähän outo, eikä välttämättä ole kovinkaan tärkeä. Ihan hieno se on.

Minulla on ollut muutamia tällaisia ultrakevyitä takkeja ja niiden kanssa käydään yleensä samaa nollasummapeliä, vedenpitävyys on suoraan pois hengittävyydestä. Vaikka Hyper Smock melko hyvä yhdistelmä onkin, ei sekään tietenkään ole mikään ihmetakki. Takki tuntuu mukavan hengittävältä kun lämpötila on noin 10 asteessa ja liikutaan peruskestävyystasolla. Lämpötilan noustessa tai vastaavasti vauhdin kasvaessa alkaa Hyper Smock tuntua muiden takkien tapaan hieman tukalalta. Kyseisen kaltaisten takkien joukossa olen kuitenkin tavannut monia erittäin paljon huonommin hengittäviä tuotteita, joten Hyper Smock pärjää tässä vertailussa mainiosti.

Berghaus Vapourlight Hyper Smockin pakattuna

Pakattuna Hyper Smock ei ole jurikaan nyrkkiä kämmentä suurempi

Suunnittelultaan takki on mainio. Anorakkimalli avaralla vetoketjulla miellytti ainakin itseä, se on helppo pukea ja riisua tai avata kun tarvitaan hieman lisää ilmaa. Säädettävä huppu istuu hienosti eikä ole tiellä kun sitä ei tarvita. Takki pysyy mukavasti paikallaan eikä lähde nouseman repunkaan alla. Hihan resori on riittävän väljä, jotta sykemittaria on helppo lukea suorituksen aikana. Oikeastaan ainoa hieman erikoinen ratkaisu on olkavarren pikkutasku, sille kun ei mitään järkevää käyttöä löydy. Sinne ei mahdu puhelinta ja jopa avaimet jäävät ohuen kankaan takia hieman heilumaan hihaan. Itse olen pitänyt taskussa tuota pientä säilytyspussia, mutta sitä varten ei omaa taskua olisi hihaan tarvinnut tehdä.

Käyttö

Vaikka sateenpitävyys nousee tällaisissa takeissa usein ominaisuuksien keskiöön, itse nostaisin jotain ihan muuta – nimittäin sen lämpimyyden. Tällainen ohut tuulenpitävä takki on loistava tuote esimerkiksi ennen ja jälkeen suorituksen tai tauoilla. Helposti mukaan otettava takki lisää yhden välittömiltä sääelementeiltä suojaavan kerroksen ja aluskerroksilla on helppo säädellä lämpimyyttä.

Berghaus Vapourlight Hyper Smockin pitkä vetkoketju

Anorakki pitkällä vetoketjulla on helppo pukea ja riisua

Ominaisuuksiensa puolesta takki toimii hienosti suorituksen aikanakin, itse vaan en oikein helposti osaa käyttää tällaista takkia ellei vettä tule todella paljoa. Reippaassa ulkoilussa, tauoilla tai vaikka golfkentällä takki on loistava.

Yhteenveto

Jokainen vähänkään enemmän urheileva ja varusteista kiinnostunut ihminen tarvitsee tällaisen takin, ottamatta kantaa siihen onko sen oltava juuri Berghausin Hyper Smock. Lajissaan Hyper Smock on kuitenkin loistava tuote ja testin aikana se on ollut minulla lähes koko ajan mukana. Olen myös huomannut vetäväni sen päälle yllättävän monissa eri tilanteissa.

Vedenpitävyyden suhteen en vielä niin vaikeita olosuhteita ole kohdannut että se olisi ongelmaksi muodostunut. Hengittävyys on mainio, muttei tältäkään tuotteelta kannata odottaa vielä tuota urheiluvaatteiden Graalin maljaa. Mutta kuten sanoin, on se testaamistani takeista ehdottomasti terävintä kärkeä.

Hintaa takilla on 160 euroa eli samoilla linjoilla kun muiden premium-valmistajien vastaavilla tuotteilla. Hintaansa nähden tällä takilla on kuitenkin lukuisia käyttötarkoituksia ja on sen vuoksi pitkälti hintansa väärtti.

1 comment

Kommentoi

Kommentit