ASA goes wild – Jetboil Sumo -retkikeitin

Taannoin ASA sai testiin Jetboil Sumo retkikeittimen. Ja kuten kunnon partiolaiset, pakkasimme sen reppuun ja suuntasimme Kolin jylhiin vaaramaisemiin testaamaan keitintä.

Jetboil Sumo oli mukana 3 kaveruksen muutaman päivän reissulla ja sillä keiteltiin useammat ruuat ja kahvit.

Käyttö

Jetboil Sumo koostuu poltinosasta, kolmijalasta, keittoastiasta, kannesta sekä lisäosasta, jolla polttimen päälle saa muita astioita kuin vakiopömpelin. Koko komeus pakkautuu kätevästi keittoastian sisään kaasupulloineen päivineen (230g kaasupullo). Isomman kaasupullon kanssa kilkkeet eivät taida enää keittoastiaan mahtua. Pikku miinuksena on sanottava, että kansi ei aina istunut täydellisesti paikalleen ja muutaman kerran repusta kaivettaessa vehkeet olivat levinneet eväiden sekaan. Pienellä totuttelulla kansikin löysi kyllä paikkansa.

Jetboil

Käyttöön keittimen kasaa muutamassa hetkessä. Keittoastian vetoisuus on 1,8 litraa ja se riittää mukavasti keittelemään lounaan kolmelle raavaalle(?) miehelle. Pieneksi ongelmaksi muodostuu keittimen kiikkeryys täytenä. Keitin on polttimineen päivineen melko korkea ja kun yläpäähän lisätään painoa ei pienehkö kolmijalka riitä pitämään keitintä täysin vakaana. Keitinastia on suunniteltu kiinnittymään tukevasti paikalleen polttimen päälle. Jollei astiaa aseta polttimen päälle oikeassa asennossa on sitä hieman hankala irrottaa polttimesta. Se saattaa aiheuttaa pienen kiireen jos esimerkiksi pastat meinaavat keittyä yli.

Jetboil SUMO

Keitinastian ympärillä on ohut neopreenihiha, jossa on myös tekstiilikahva. Systeemi on erittäin toimiva ja jopa tuoreeltaan kiehuneen astian voi napata kahvasta käteen. Tämä on kätevä jos astiaa käyttää myös ruokailuastiana. Hiha irtoaa helposti ja keittoastian voi sen jälkeen huuhtaista vaikka järvessä.

Toiminta

Polttimessa on kiinteä kipinä ja pienen totuttelun jälkeen sen toiminta varmuus oli täydet 100% eli erittäin toimiva systeemi. Jetboilissa on FluxRing-teknologia, jonka olisi tarkoitus keittää nopeammin ja kaasua säästäen. Jetboil lämpesi ehkä jopa sen verran nopeasti, että sai olla hieman varovainen pohjaan palamisen kanssa. Jetboil astia on myös melko syvä, joten ”spork” ei aivan ylety sekoittamaan ihan pohjalta asti. Onneksi astia on pinnoitettu ja lähtökohtaisesti valmistettava ruoka ei siihen juurikaan tartu. Muovista kantta joutuu kylmässä järvivedessä hieman hinkkaamaan. Ruoka kuitenkin valmistui vikkelästi ja sehän ratkaisee paljon.

Kokonaisuus

Kokonaisuutena Jetboil Sumo oli erittäin näppärä retkikeitin. Jetboilin saa tulille nopeasti ja suurempikin määrä lämpenee vauhdilla. Mukavaa on myös se, että Jetboil Sumo pakkautuu kätevästi kaasuja myöten. Uskon, että Jetboil Sumo on vahvimmillaan muutaman päivän reissuilla, joilla ruokaa valmistetaan 1-2 hengelle. Näin 1-2 parinsadan gramman kaasupulloa riittää. Kaiken kaikkiaan Jetboil Sumo on erittäin potentiaalinen retkikumppani. Toinen samanlainen reissu ja uskon, etten vaihtaisi sitä enää mihinkään.

Seuraavassa Tuukan mietteitä keittimestä:

Keitintä valittaessa on tärkeintä pitää käyttötarkoitus mielessä. Jos lähdet vuorille tai pitkälle vaellukselle missä jokainen gramma lasketaan ja ravinto koostuu enimmäkseen kuivamuonasta, on Sumo silloin paikallaan. Mutta jos tarkoituksena on lähteä lähimetsään nautiskelemaan, saattaa silloin hieman monikäyttöisempi keitinkokonaisuus olla mukavampi. Itse rakastan ruoanlaittoa nuotiopaikalla, mitä enemmän patoja ja pannuja on porisemassa, sen parempi. Keittimet suunnitellaan tiettyä käyttöä silmälläpitäen, silloin myös vastuu valinnasta on loppukäyttäjällä(Esimerkiksi: Jos lähden kiipeilemään, en tee sitä terveyssandaaleilla vaikka ne olisi kuinka mukavat. Kiipeilen kiipeilyyn valmistetuilla todella epämukavilla kengillä mitkä lopettaa verenkierron varpaistani. Miksi? Koska ne vaan toimii niin hyvin! = funktionaalisuus voittaa mukavuuden ) . Sumo edustaa käytännöllisuudessään, keveydessään ja yksinkertaisessa funktionaalisuudessaan sarjansa huippua.

Tekniset tiedot:

• 1.8 Litran FluxRing® keittoastia
• Thermo-Regulate™ technology
• Lämpöä eristävä ja turvallinen päällinen
• Mukavuutta lisäävä nappisytytin
• Keittastian tuki sekä kolmijalka joka stabiloi kaasupulloa
• Kansi jossa on kaatolävikkö ja jonka läpi voi juoda
• Yhteensopiva kaikkien Jetboil lisätuotteiden kanssa.
• Paino: 45 g * Paino ei sisällä tukia eikä mitta-astiaa
• Tilavuus: 1.8 Liter
Keittoaika: 1 Litra = 4 minuuttia, 15 sekuntia (Keskiarvo yhden Jetpower kaasupullon käyttöaikana)
• 
Vettä keitetty 24 Litraa per 230g Jetpower kaasupullo

 Mitat: 125 mm x 210 mm

Kuvat: Antti Mutka, Tuukka Koski & Jetboil

Kommentoi

Kommentit