Arvostelussa Helly Hansen Odin Fastpack -kuoritakki

”Vedenpitävät kuoritakit ovat jo jonkin aikaa olleet retkeilijän perusvarustusta. Uudet hengittävät materiaalit tekevät nykyaikaisista kuoritakeista toimivia monessa käytössä, kyseessä ei ole enää pelkkä sadesään takki. Ohuimmat, pieneen pakkautuvat kuoritakit sopivat lähinnä kesäkäyttöön, järeimmät taas toimivat ääriolosuhteissakin, kuten jääkiipeilyssä tai arktisilla retkikunnilla.” -kertoo  www.scandinavianoutdoorstore.com

Muutama kuukausi sitten ASA sai testiin Helly Hansen Odin Fastpack -kuoritakin. Tämä erittäin kevyt takki ei silloin vielä päässyt näyttämään miten se pärjää mainospuheissa mainittujen ominaisuuksiensa tiimoilta tosi toimissa. Onneksi Suomen syksy tarjoaa riittävästi vaihtelevuutta olosuhteiden osalta.

Takki niskaan ja menoksi

Testattava yksilö oli värivaihtoehdoista vähemmän villi ebony (musta/tumman harmaa kultaisilla yksityiskohdilla). Toinen saatavilla oleva väri on räväkkä cobalt blue (sininen). Ensivaikutelma takista oli, että kevyttä tavaraa on tarjolla. Koko rotsi painaa vain 240g. Liekö grammanviilaus oikeasti myyntivaltti vai ei, sen jätämme kuluttajan päätettäväksi, mutta takki on tosiaan päällä keveän tuntuinen. Mieleen tulikin aluksi takin kestävyys esim. vaelluskäytössä. Rivakka pyrähdys risukon läpi, kestääkö takki? Takin leikkaus on omaan makuun mukavan väljä ja epäilen, että harteikkaampikin kaveri mahtuu mukavasti vaikka alla olisi parikin kerrosta lämmitystä/kosteuden siirtoa. Väljä leikkaus tuonee mukavuutta myös lajeissa, joissa vaaditaan isoja liikeratoja.

Tuuletusaukot

Takin varustukseen kuuluu erittäin isot vetoketjuin suljettavat tuuletusaukot etupuolen molemmilla reunoilla. Aikalailla vakiokamaa ”takkiteknologian” saralla. Yksi asia mitä jäin itse todella paljon kaipaamaan olivat käytännölliset taskut. Tuuletusaukot ovat sisustettu verkkokankaalla, joka muodostaa koko takin matkalle ison pussimaisen taskun. Jos tykkää kantaa mukanaan, esim. älypuhelinta ja/tai mp3-soitinta niin nämä isot taskut eivät siihen oikein sovellu. Seuraavaan malliin lisäisin ehdottomasti 1-2 pientä taskua, joihin muut lelut voi kätkeä.

Vetoketjut

Takki on varustettu kolmella vetoketjulla, normaali takin sulkeva pitkä vetoketju ja tuuletusaukot sulkeva vetoketju. Kaikki vetskarit ovat YKK Aquaguard -mallia eli ne on kuumaprässätty kiinni takin materiaaliin ulkoreunoiltaan ja hammaspuolelta itse mekanismi pitää pinnan suljettuna. Käytössä vetoketjut tuntuvat mukavan jämäkiltä.

Vedenkestävyys

Vedenkestävyyttä takille luvataan 13 000 mm/ 33 000 g. Testissä takki pääsi kosteisiin olosuhteisiin moneen otteeseen ja täytyy sanoa, että vedenpitävyyteen olin tyytyväinen. Edes yli kahden tunnin saateessa tehdyissä liikuntasuorituksissa ei tullut kertaakaan fiilis, että takki ”vuotaisi”. Taskussa ollut ”testinenäliina” säilyi kuivana. Kaatosade on vielä kokematta.

Hengittävyys

Takin vedenpitävyys taj hengittävyys perustuu Helly Tech -teknologiaan (PLY-pnnoitus). Valmistusvaiheessa takin päälle on levitetty nestemäinen materiaali, joka kuivuessaan muodostaa kankaalle vettähylkivän ja hengittävän pinnan. Kevyessä ja pitkäkestoisessa liikunnassa takin hengittävyys riittänee pitämään olon mukavana, mutta sähäkämmässä toiminnassa itselläni oli kyllä hikiset tunnelmat. Toisaalta tämän takin tarkoitus onkin suojata ja pitää vettä tarpeen niin vaatiessa, eikä olla hikipukuna ylämäkijuoksussa.

Loppusanat

Odin Fast Pack on mielenkiintoinen ja toimiva kuoritakki, joka sopii mainiosti Suomen vaihteleviin olosuhteisiin. Olettaisin, että takki löytää tiensä retkeilijöiden ja vaeltajien reppuremmeihin tullakseen puetuksi olosuhteiden niin vaatiessa. Kuoritakkimarkkinat ovat erittäin kilpaillut ja valmistajat pyrkivät viilaamaan grammoja, parantamaan vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä, joten on mielenkiintoista seurata miten tämä takki paikkansa markkinoilta löytää. Yhteenvetona sanoisin takin olevan käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan hyvä,  tosin ei mikään valmistaja varsinaisesti myy nykyään”sutta ja sekundaa” ainakaan tässä hintaluokassa. Takki lähtee kaupasta mukaan noin 300 € hintaan. Ei muuta kun takki niskaan, hihansuut kireälle ja huppu päähän!

Lähteet & Kuvat: Helly Hansen & scandinavianoutdoorstore

Kimi

edit: Vetoketjussa itsessään on laminoidut ulkoreunat. Itse takkiin se näyttäisi olevan tikattu kiinni.

Kommentoi

Kommentit