Arvostelussa Fitbit Flex -aktiivisuusmittari

Pitkien lomien jälkeen ja uuden vuoden alettua moni henkilö päättää lisätä aktiivisuuttaan ja kohentaa elintapojansa. Keinoja tavoitteen saavuttamiseksi on lukemattomia, ja usealla on epäilemättä apuvälineenä pukinkontista löytynyt tai jo aiemmin hankittu aktiivisuusmittari.

Minä olen nyt testannut reilun kuukauden ajan Fitbit Flex -mittaria ja tässä raporttini. Esittelypostistani löytyy tarkempaa läpikäyntiä rannekkeen ominaisuuksista, nyt paneudun käyttökokemuksiin. Alkuun kuitenkin luettelona tärkeimmät ominaisuudet.

Fitbit Flex ominaisuuksia:

 • Ranneke mittaa:
  • askelmäärää
  • aktiviteettien intensiteettiä ja kestoa
  • kuljettua matkaa
 • Unenlaadun seuranta
 • Tiedonsiirto langattomasti Bluetoothin välityksellä
 • Suorituksiaan voi jakaa muille katseltavaksi
 • Herätyskello
 • Fitbit-ohjelmalla voi myös pitää ruokapäiväkirjaa sekä seurata muita hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.

Ensivaikutelmat

Ranneke toimitetaan kuluttajalle kätevän pienessä pakkauksessa. Mukana tulee kaksi eripituista ranneketta, joten sopiva koko löytyy varmasti. Rannekkeessa olevaan koloon sujautetaan eri toimintoja mittaava pieni keskusyksikkö.

Fitbit_flex_9

Laite ladataan laittamalla keskusyksikkö mukana tulleeseen USB-käyttöiseen laturiin. Varauksen määrää voi tarkastaa tietokoneelta tai muulta päätelaitteelta, johon Flex on yhdistettynä. Akku kesti itselläni ainakin useita päiviä, ja nopean sekä vaivattoman latauksen takia se ei päässyt turhia tyhjentymään.

Askelmittaus

Aktiivijuoksijana liikuntasuositusten mukaiset 10 000 askelta ovat minulle suhteellisen helposti saavutettavissa. Tämä lukema on laitteessa vakioasetuksena, mutta tavoitetta voi muuttaa haluamaansa suuntaan. Kun tavoite on saavutettu, ranneke ilmoittaa tästä värinähälytyksellä. Reaaliaikaista edistymistään suhteessa tavoitteeseen on myös mahdollista seurata päivän aikana joko suoraan rannekkeesta tai ohjelmiston avulla.

Askelmittauksen tarkkuus jäi itselleni hieman epäselväksi. Uskoisin Fitbitin kyllä tallentavan oikeasti otetut askeleet suhteellisen tarkasti, mutta samalla laite laskee välillä olemattomia askeleita. Esimerkiksi ylenmääräinen käsien heiluttelu, tiskaaminen tai muu käsien liikettä vaativa toiminta saattaa rekisteröityä laitteeseen askelina. Toki tällaisia askelia ei kerry tuhottoman paljoa kerralla, mutta päivän kaikki askeleet yhteenlaskettuna näitä haamusteppejä voi tulla häiritsevässä määrin.

Fitbit_10

Yhden päivän askelmääriä.

Askelmittauksen vaihtelevalla tarkkuudella on varmasti vaikutuksensa myös rannekkeen matkamittaukseen. Juoksulenkeilläni Fitbitin ilmoittama matka suhteessa gps-mittareideni tai karttapalvelujen ilmoittamaan erosi, kun Fitbit näytti kulkemaani matkan muita laitteita pidempänä. Erot olivat yleensä luokkaa muutama sata metriä kymmeneen kilometriin eli joitain prosentteja. Se, kuinka tärkeää tämä ero on käyttäjälleen, riippuu kulkijasta: intohimoisesti kilometrien keräämiseen suhtautuvaa epätarkkuus haittaa enemmän kuin jos mittarin tuloksia käyttää vain viitteellisinä ja vertailuna muihin mittariin antamiin tuloksiin.

Jos laite jää kotiin, akku loppuu kesken päivän tai liikuntamuodosta ei kerry paljoakaan askelia (esimerkiksi pyöräily), voi aktiviteetteja syöttää myöhemmin myös käsin. Tämä ominaisuus on varsin kätevä, koska näin Fitbitin ohjelma antaa tarkemman kuvan päivittäisestä aktiivisuudesta.

fitbit ohjelmisto 7

Manuaalisesti syötettävissä lajeissa on mistä valita.

Toimintojen muokattavuus voitaisiinkin mielestäni viedä askelta pidemmälle, jolloin myös turhien askelien poistaminen olisi mahdollista.

Intensiteetti

Fitbit mittaa liikkumisen intensiteettiä, jolloin esimerkiksi juoksuksi tulkittava toiminta kuluttaa enemmän kaloreita. En kuitenkaan päässyt täysin selvyyteen, mihin tämä mittaus perustuu, oletettavasti askeltiheyteen.

Intensiteettimittaus on hyvä asia, koska tällöin kovemman kuntoilun kalorikulutus on lähempänä todellisuutta, ja näin tavoitteisiin on helpompi päästä.

Unenlaatu ja herätyskello

Fitbitin saa valvomaan käyttäjänsä unenlaatua kätevästi: naputtamalla laitetta pari kertaa ennen nukkumaanmenoa se siirtyy kipinävuoroon, ja herättyäsi laitetta tarvitsee naputtaa pari sekuntia päivämoodiin siirtymiseksi. Unesta mitataan hereilläoloajat, levottomat vaiheet sekä tavallinen uni. Ideana on tarjota mahdollisuus tarkastella, kuinka jatkuvaa ja hyvälaatuista uni on.

Koska laite ilmeisesti mittaa unenlaatua ranteesta ja sen liikehdinnästä, ei mittaus ollut omalta osaltani kuin suuntaa antava. Mikäli makasin hereillä, mutta en pahemmin pyörinyt sängyssä, laite tulkitsi tämän uneksi. Ihminen ei kuitenkaan herättyään yöllä pyöri ja hyöri vaan pyrkii pikemminkin mahdollisimman pian takaisin höyhensaarille. Kello siis näyttää ainakin itselläni herkästi liian pitkää ja liian hyvälaatuista unta.

Tarkempi unenseuranta tekisi toki rannekkeesta hyödyllisen jokaiselle henkilölle, mutta tämä vaatisi tarkkaa elintoimintojen seurantaa, eikä aktiivisuusmittari nykyisellä teknologialla ole tarkoituksenmukainen ratkaisu tähän.

Rannekkeen herätystoiminto puolestaan on todella miellyttävä. Värinä ranteessa herättää kevyesti ja on mukavan lähellä toisen henkilön suorittamaa herätystä, toisin kuin puhelimen pärinään havahtuminen.

Fitbit ohjelmisto 4

iPadilla näkyvä tulkinta unestani. Joko kuvittelin heränneeni yöllä useammin ja valvoneeni sekä ennen nukahtamista että heräämistä tai sitten mittari ei laskenut moisia heilahduksia.

Fitbit-ohjelmisto

Tällaisten aktiviteettimittareiden hyödyllisyys perustuu mielestäni ennen kaikkea niiden helppokäyttöisyyteen aktiivisuuden mittaamisessa sekä tämän mittausdatan helppoon ja hyödylliseen tarkasteluun päätteeltä. Fitbit Flex mittaa siis mielestäni kohtuullisen osuvasti, suhteutettuna tarkoitukseensa, aktiivisuutta. Vielä paremmin laite kuitenkin toimii tämän aktiivisuuden seuraamisessa näytöltä.

Tiedot siirtyvät Bluetoothin välityksellä suoraan ohjelmaan, josta niitä voi tarkastella käyttäen päätelaitteena joko iPhonea, iPadia, Android-puhelinta tai tietokonetta. Äskettäin julkaistiin myös Windows phone -beta-sovellus. Tiedonsiirto tapahtuu helposti ja automaattisesti, kun ranneke ja paritettu päätelaite ovat vierekkäin. Halutessaan tiedonsiirron voi myös tehdä manuaalisesti, jolloin Bluetoothia ei tarvitse pitää koko aikaa päällä (rannekkeessa Bluetooth on toki koko ajan päällä).

fitbit ohjelmisto 6

Fitbit-ohjelmiston päänäyttö Lumiassa.

Erityiskiitos ohjelmalle tulee mahdollisuudesta pitää samassa sovelluksessa ruokapäiväkirjaa sekä tarkkailla nauttimansa nesteen määrää ja painonsa kehitystä. Kun laitteen käyttäjä oletettavasti seuraa aktiivisuuttaan usein, hän voi samalla vaivalla lisätä tietoja syömisestään ja juomisestaan. Näin hän saa kokonaisvaltaisemman kuvan elämäntavoistaan, kun esimerkiksi painonpudotusta havitteleva voi seurata ohjelmasta syötyjen ja kulutettujen kalorien suhdetta. Toki mikään ohjelma ei ole tähän laskusuoritukseen aukoton, mutta helppokäyttöisyydessään Fitbitin idea vetosi minuun.

fitbit ohjelmisto 8

Kuva Fitbit-ohjelmiston nettikäyttöliittymästä.

Ulkonäkö ja rannekkeen näyttö

Ranneke oli mielestäni mukava käyttää ja ulkonäkönsä puolesta se oli suhteellisen huomaamaton. Väriä ranteisiinsa haluavat voivat toki hankkia jonkun värikkäämmän rannekkeen, minulle sopi hyvin mattasininen.

Toiminnan seuraaminen suoraan rannekkeesta perustuu puhtaasti viiteen led-valoon. Niiden avulla seurataan sekä mittarin aktivoitumista että päivätavoitteiden täyttymistä. Tässä tarkoituksessa valot toimivat mielestäni hyvin, koska asteikko on riittävän laaja kertomaan, missä milloinkin ollaan. Kelloa jäin välillä kaipaamaan rannekkeesta. Toisaalta käyttäjällä voi olla ranteessaan jo yksi tiuku, jolloin kaksi kelloa näyttäisi herkästi liian rap-henkiselle.

Saavutusten kerääminen ja jakaminen

Aiemmin tuli jo ilmi, että laitteeseen voi asettaa itsellensä erilaisia tavoitteita. Fitbitin ohjelma palkitsee sitten saavutetuista tavoitteista virtuaalisin kunniamerkein, joita on mahdollista saavuttaa myös ohjelman omien tavoitteiden täyttyessä. Näitä prenikoita voi sitten vertailla Fitibitä käyttävien kavereidensa kanssa. Täten vertaistuki ja -paine ovat läsnä virtuaalisestikin. Fitbitiltä löytyy myös keskustelufoorumi kokemusten jakamiseksi sekä käyttäjäryhmiä eri tavoitteiden tai asuinpaikan mukaan.

Yhteenveto

Mitä mittarista jäi käteen? Pääasiaksi laite toimi kuten odotin ja näen parhaaksi: aktiivisuuden seuraaminen ja tietojen lataaminen palveluun oli vaivatonta, samalla kun elintapojen laajempi ja tarkempi seuraaminen oli tehty helpoksi. Tämä tekee rannekkeesta varmasti hyödyllisen henkilölle, joka haluaa seurata yleistä aktiivisuuttaan ja pohtia hyötyliikunnan ja urheilun parempaa hyödyntämistä. Tällaiselle käyttäjälle edes pieni epätarkkuus mitatussa matkassa ei ole pääasia. Ylimääräisistä askelista tulisi kuitenkin päästä eroon, ja toivoisinkin, että Fitbit mahdollistaisi haamuaskeleiden poistamisen.

Lisätietoa: Fitbit

2 comments

Kommentoi

Kommentit