JarnoSalomon uutuuksia ASAn testiin

Tämä talvi on ollut loistavaa aikaa maastojuoksijalle: lunta ei ole ollut liiemmälti ja se vähäkin on nopeasti ollut juostavissa muillakin kuin lumikengillä. Kesä on nyt kuitenkin ovella, vaikka takatalvi yrittikin sabotoida polkujen kuivumista. ASAn maastojuoksujaosto on täten päässyt aloittamaan testinsä, ja viime viikolla meille saapui lisää mieluisia tuotteita koeteltavaksi: Salomonin kevätuutuudet S-lab Sense 3 Ultra ja 3 Ultra Soft Ground sekä X-Scream.

Salomon S-lab Sense 3 Ultra ja Sense 3 Ultra Soft Ground

Ranskalaisfirma pitää tiukasti kiinni lippulaivamallinsa Sensen värikoodeista, puna–valkoinen ja musta–punainen. Sen sijaan muuten uudistukset ovat perinpohjaisia. Muutosten ymmärtämiseksi on hyvä hieman kerrata mallin historiaa.

Kuva: Lauri Kutila

Kuva: Lauri Kutila

Ensimmäinen Sense saavutti suuren suosion, koska kenkä oli keveytensä ja ketteryytensä vuoksi loistava ja osittain uudenlainenkin maastokenkä. Toisaalta vastapainona kulutuskestävyys oli normaalia kisakenkäluokkaa eli muutaman sadan kilometrin irti saamiseen sai olla tyytyväinen. Palautetta kuunneltuaan Salomon päätti pukata markkinoille Sense Ultran, edeltäjäänsä hieman jämäkämpipohjaisemman version. Ultrakin oli toki omimmillaan kisakäytössä tai kevyisiin kenkiin tottuneilla. Ultran jälkeen Salomonilta tuli puolestaan Sense 2, joka osui Sense 1:n ja Sense Ultran väliin. No nyt, kun Salomonilta on tullut markkinoilla myös Sense Mantra 2 ja Sense Mantra Pro, päättivät ranskalaiset selvyyden vuoksi skipata Ultra 2 -nimen ja tuoda markkinoille uusimmat kisakenkänsä nimillä Salomon Sense 3 Ultra ja 3 Ultra Soft Ground. Tarkkaavaisuusmerkintä muuten sille, joka pysyi kärryillä siitä, kuinka monta kertaa mainitsin sanan Sense.

Yhteistä uusille Ultra 3:lle on uudistettu päällinen. Aiemmassa Sensessä mesh-kankaat menivät aukkojen kohdalta päällekkäin, mikä teki kengästä hyvin hengittävän, mutta samalla pöly ja hiekka pääsivät helpommin tunkeutumaan kengän sisään. Uutuuksissa päällinen on tiheämpää materiaalia, jolloin sukat säilyvät hohtavan valkoisina pidempään, kuten maastojuoksuun kuuluukin. Testattavaksi jää, vaikuttaako tämä muutos päälisen istuvuuteen tai kengän ketteryyteen.

Samalla nauhoitusta on muutettu, kun pikanauhoituksen ylimmät nauhat menevät nyt samalla tavalla kuin muissa Salomonin maastureissa eli koko matkan iltin päällä. Nauhat eivät siis enää mene ylhäällä läpi nauhataskusta, kuten edeltävässä Ultrassa.

Merkittävin uudistus on kuitenkin kahden pohjakuvioinnin tarjoaminen. Kahdesta mallista Soft Ground on varmasti odotetumpi muutos. Tossussa on koeteltu ja hyväksi todettu Speedcross-pohjakuviointi (ilmeisesti kuitenkin Sensen kumiseoksella). Pohjan isommat nystyrät takaavat matalampia edeltäjiään paremman pidon märillä alustoilla, koska korkeampi kuviointi puree paremmin märkiin ja pehmeisiin alustoihin. Ensivaikutelmiemme mukaan pito myös märällä kalliolla oli hyvä. No, jäämme odottamaan tarkempia testejä ja vaihtelevampia olosuhteita ennen tarkempia arvioita.

Sense 3 Ultra on päälisen osalta sama kenkä kuin pehmeän maan kollegansa, mutta pohjakuviointi on matalampi. Tämä on siis omimmillaan kuivemmissa olosuhteisa. Tässäkin on silti muuttunut pohjakuviointi, kun ulkopohjan keskikohdalta on poistettu nystyröitä. Nähtäväksi jää, huomaako puuttumisen juostessa vai riittävätkö muut nyppylät tarjoamaan entisenlaisen pidon ja tuntuman.

Salomon X-Scream

Salomon X-Scream puolestaan on varsin erilainen ulkoilija suhteessa ylempiin kisaveljiinsä. Kenkä on osa uutta City Trail -mallistoa, jonka tarkoitus on tarjota vaihtoehto juoksuun kaikille alustoille. Salomonin mukaan tämän linjaston kengillä käyttötarkoitus voi olla kaikkea maastosta, asvaltin, hiekkatien, betonin ja portaiden välillä. Konsepti on siis sukua Salomonin aiemmin käyttämälle door-to-trail -mallistolle, josta olemme testanneet sekä Crossmax 2:n että Sense Mantran.

Katsotaan kevään edetessä, miten tämä 290 grammaa painava ja 9 millimetrin dropin omaava kenkä tulee pärjäämään kaupunki- ja maasto-olosuhteissa.

Kaikki kuvat lukuunottamatta ASAn logolla varustettua: Salomon

3 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Kiitos uusien Sense 3 Ultra tossujen esittelystä ja ensiarviosta! Olen itse juossut Sense 3 Ultra SG -tossuillani tähän mennessä n. 260 km ja olen ollut niihin erittäin tyytyväinen. Märän kallion pidosta olen hieman eri mieltä kanssanne. Sinne ne eivät oikein sovi, mutta muilla alustoilla SG-versio kyllä loistaa. Iltin nauhataskun aukon siirto taskun alareunaan on pieni miinus designissa. Vanha versio edeltävässä Ultrassa oli minusta tuossa yksityiskohdassa parempi.