Jalat kuin tassut – ASA:n testiin Puma Mobium Elite

Puma on päättänyt alkaa panostaa todenteolla juoksumallistoonsa. Pari vuotta sitten he lanseerasivat Faas-malliston, jossa ideana oli rakenteellisin ratkaisuin keventää kenkiä. Tämän jälkeen markkinoille tuotiin Bioweb Elite, joka näyttää olevan tilapäisesti loppu heidän U.S.A:n verkkokaupasta eli myynti on ainakin ollut sujuvaa.

Tässä voisi kuvitella olevan riittävästi tuotteita yhdelle valmistajalle, etenkin kun Puma tekee yhä myös perinteisiä juoksukenkiä. Mutta kissapeto ei voi jäädä makaamaan liian pitkäksi aikaa, muuten se tulkitaan heikoksi, ja eläinkunta tekee tehtävänsä. Pumakaan ei ole jäänyt ruohikkoon makaamaan vaan on jatkanut aktiivista kehittämistä pitääkseen itsensä notkeana.

Puman uusimpana tuoteperheenä on Mobium-mallisto, jonka ensimmäinen julkaisu on samalla sen lippulaiva: Mobium Elite -juoksukenkä.

Puma Mobium Elite Esite

 

Innoituksensa kenkä on saanut, valmistajalle sopivasti, suurten kissapetojen tassutyöskentelystä. Kärjistäen tassut mukautuvat luontaisesti askellukseen: tassut levenevät ja pitenevät osuessaan maahan ja supistuvat ja jännittyvät ponnistuvaiheessa. Samanlainen biomekaninen ominaisuus on myös ihmisten jaloilla, mutta aiemmin en ole kuullut sitä käytettävän tuotesuunnittelun tai markkinoinnin pohjana.

Puma Mobium Elite 2

Mobium Eliten pohja ei siis tarjoa pelkästään normaalia joustoa vertikaalisesti vaan se antaa myöten myös horisontaalisesti. Toki tätä samaa tekevät kaikki kengät jossain määrin, mutta tässä tapauksessa se on toiminnan lähtökohta. Tällainen ihmisen oman luontaisen liikkeen valjastaminen vahvuudeksi tuntuu nykyisin olevan juoksumarkkinoilla vallitsevin trendi.

Mielenkiintoisesti kenkä on lähtenyt liikkeellee tämän jalan luontaisen liikkeen ja muutostarpeen huomioimisesta, mutta samalla vähemmälle huomiolle on jätetty pohjasta löytyvä X:n muotoinen Mobium-jänteeksi nimetty nuora.

Puma Mobium Elite 3

Sen ideana on Puman mukaan hyödyntää askelluksen maakontaktista syntyvää voimaa ponnistusvaiheessa, toisin sanoen se kiristyy alastulossa ja ponnistuvaiheessa siihen varautunut energia vapautuu. Tällaisia jousimaisia ratkaisuja löytyy nykyään monesta juoksukengästä, etenkin nopeampaan menoon tähdätyissä malleissa se on erittäin yleinen. Tämä on täysin ymmärrettävää, eihän hyvää energiaa kannata heittää hukkaan.

Jänteen rinnakkaisena tehtävänä on toimia jalan luontaisen windlass-mekaniikan mukaisesti antamassa tukea pitkäissuunnaan liikkeessä.

Puma Mobium Elite 4

ASA sai hienon tilaisuuden testata kenkää kahden parin voimin, ja luvassa onkin varmasti mielenkiintoinen arvostelu, kun Jarno ja Joonas tarjoavat mielipiteensä kengästä.

Jarnon ensi tuntuman perusteella vaikutti oikein mielenkiintoiselle. Se on todella taipuisa oloinen sekä käsillä väännellessä että jalkaan laitettaessa. Parin kokeilun jälkeen ei voi vielä kovin syvällä rintaäänellä mielipiteitä lausua, mutta tähän mennessä kenkä on vaikuttanut mukavalle. Sen vaimennus on tuntunut mainiolle ja se toiminut hyvin hitaista nopeampiin vauhteisin. Toki kaikki lenkit on tehty juoskumatolla, että vasta ulkokäytön ja erilaisten alustojen jälkeen voidaan pohtia kengän toimivuutta.

Tarkempaa raporttia on luvassa, kun kengillä on kilometrejä takana ja hanki on madaltunut. Kiinnostuneille tiedoksi, että myyntiin tossun pitäisi saapua helmikuun lopussa eli aivan piakkoin.

Loppuun vielä yksi monista Puman esittelyvideoista:

Lähde ja kuvat: Miltton. Lisätietoa: Puma

1 comment

Kommentoi

Kommentit