Check ASA:n testiin – Kuinka kovaa voin tänään harjoitella

Treenaaminen on parhaimmillaan niin kivaa, ettei sen tehoa ja määrää malttaisi rajoittaa ollenkaan. Malttamattomuus voi kuitenkin pahimmillaan johtaa ylikuntoon, jolloin ei enää voikaan treenata – ja silloin ei ole kivaa kenelläkään.

Tärkein lähde palautumisen ja levon tarpeen määrittelyyn on ehdottomasti omat tuntemukset. Tuntemusten tueksi on mukava silti saada myös muita mielipiteitä, ja yhtenä vaihtoehtona ovat yhä nopeammin yleistyvät palautumista ja kehon vireystilaa mittaavat laitteet.

ASA on iloksensa juuri aloittanut testaamaan yhtä tällaista tuotetta: suomalaista Check-laitetta. Tiivistäen kerrottuna se toimii niin, että käteen kiinnitettävä laite antaa keholle ärsykkeen ja reaktion perusteella lasketaan kehon rasitustila. Tämä mittaustulos sitten siirretään reaaliaikaisesti bluetoothin avulla päätelaitteena toimivaan puhelimeen (android tai iOS).

20130321-195934.jpg

Laite stimuloi matalajännitevirran hermostoa, mikä aiheuttaa neuromuskulaarisen reaktion. Reaktiosta mitataan mm. sen kestoa ja voimakkuutta, jotka muutetaan algoritmin avulla kertomaan elimistön rasitustilasta.

Mittausprosessiin menee noin 15 sekuntia ja lopputuloksena puhelimen näytölle ilmestyy tieto kehon tilasta: ollaanko vihreällä eli kovaa treenaamista voidaan jatkaa, ollaanko keltaisella ja kevennystä tai jopa täyttä lepoa kaivataan vaiko näkyykö näytöllä punainen, jolloin on syytä jo harkita niinkin radikaalia toimenpidettä kuin lääkärillä käyntiä. Tämä data siirretään puhelimesta Checkin tarjoamaan pilveen, josta se voidaan halutessa jakaa vaikka valmentajalle seurattavaksi ja pähkäiltäväksi.

ASA syventyy Checkin testeihin mielenkiinnolla pitkin kevättä. Olemme liikenteessä tarkoituksella eri lajeja harrastavalla kokoonpanolla. Eveliina on testaajana esimerkki todella paljon harjoittelevasta kilpaurheilijasta, joka tarvitsee sekä voimaa että räjähtävyyttä. Jarno keskittyy testeissään arvioimaan laitetta kestävyysurheiluharjoittelun näkökulmasta. Checkin itsensä mukaan laite soveltuu erityisen hyvin voimaa, räjähtävyyttä ja koordinaatiota vaativille lajeille, mikä on varsin luonnollista, jos ajattelee mitattavana suureena olevan kehon reaktioherkkyyden. Kestävyysurheiluun laite kuitenkin soveltunee myös palautumisen tukena, kun elimistön palautumisesta saa myös mitattavaa dataa seurattavaksi.

Check:n pitäisi ilmestyä markkinoille toukokuun loppupuolella. Se toimii sekä Android- että iOS-laitteilla, jotka tukevat bluetooth low energy (Bluetooth 4.0) -ominaisuutta. Tuotteen hinta ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätietoa ja kuvat: Checkmylevel

1 comment

Kommentoi

Kommentit