Asicsin Fuji-malliston maastokengät rantautumassa myös Suomeen

Asicsin uusi, maastojuoksuun suunniteltu Fuji-mallisto on nyt tulossa myös Suomeen. Parin viikon kuluttua järjestettävässa Valio-Jukolassa kenkiä on jo esittelyssä ja laajemmin kengät lanseerataan Suomessa syksyllä.

Fuji-mallisto on Asicsin vastaus kevyempiä maastokenkiä kaipaaville, joita on viime vuosina alkanut olemaan yhä enemmän ja enemmän. Mallistossa on pyritty vähentämään kenkien painoa ja samalla lisäämään niiden taipuisuutta, jotta saavutettaisiin parempi juoksutuntuma. Sarjasta löytyy vaihtoehtoja kevyimmistä kisakengistä aina hieman jämäkämpiin ja vaimennetumpiin pk-kenkiin.

ASA on kunniakseen ja ilokseen saanut testiin kaksi sarjan kenkää: Fuji-Racerin ja Fuji-Trainerin. Myöhemmin julkaisemme kengistä arvostelut, mutta tässä alkuun kenkien teknisiä ominaisuuksia ja ensimietteitä.

Fuji-Racer

 • Paino 245g, mies US 9
 • Pohjassa Asicsin AHAR-hiilikumiseosta tarjoamassa kulutuskestävyyttä
 • Kannassa Gel-vaimennus
 • Nauhatasku iltin yläosassa solmun laittamiseksi piiloon
 • 3M Schotchlite heijastava pintamateriaali tuomassa parempaa näkyvyyttä
 • Suojalevy välipohjassa estämässä kivien ja oksien painautumisen pohjan läpi
 • Välipohja Asicsin Solyte-materiaalia, joka on kevyempää ja joustavampaa kuin tavallinen EVA.

Racer on jo saanut maailmalla kiitosta ja kehuja osakseen, esimerkiksi Runner’s World palkitsi sen huhtikuussa 2012 Editor’s Choice -palkinnolla parhaana maastojuoksukenkänä ja runningwarehouse.comin testeissä kenkä on myös menestynyt.

Racer on Fuji-malliston kevyin kenkä, joka on suunniteltu nopeammille lenkeille ja kisoihin. Toisaalta kenkä on muiden arvioiden perusteella mainio myös kevyempiin kenkiin tottuneille normaaliksi käyttökengäksi. Ensituntumaltaan kenkä vaikuttaa suhteellisen kiertolöysälle ja taipuisalle. Kengän lesti on tavallista kisakenkä-luokkaa eli kapeaa ja napakkaa. Kisakengäksi kengän tunnistaa myös iltin ohuemmasta rakenteesta verrattuna Asicsin tavallisempiin pk- tai trainer-kenkiin. Myös kantakupissa on jämäkämpiin Asicsin kenkiin verrattuna vähemmän muotoutuvaa vaahtoa.

Pohjan kuviointi on varsin maltillisen oloinen eli siirtymä asvalttia pitkin maastoon ei tuottane suurempia ongelmia. Itse asiassa erilaisissa arvosteluissa kenkää on nimenomaan kehuttu sen monikäyttöisyydestä. Pohjassa on myös viisi reikää, jotka mahdollistavat veden poispääsyn, mikäli vettä sattuu kenkään menemään. Tämä ominaisuus on yllättävän kätevä, koska veden kantaminen mukanaan kengässä on suhteellisen turhaa ja ärsyttävää. Luonnollisesti aukot toimivat molempiin suuntiin ja vettä on mahdollista saada sisään aukkojen kautta, mutta näin kesällä moinen kosteus ei niinkään haittaa. Jäämme odottelemaan syksyn ja talven testejä tältä osin.

Eilisellä testilenkillä kenkä vaikutti todella mainiolle. Lenkillä alusta vaihteli asvaltista nurmikkoon ja hiekkateiltä poluille. Valitettavasti vesistöjen ylityksiä tai kallioita en lenkillä päässyt testaamaan.  Kenkä selviytyi hyvin kaikista em. alustoista ja esimerkiksi paljon irtohiekkaa sisältävällä hiekkatiellä pito oli vallan mainio myös kovemmissa vauhdeissa. Kenkä oli myös todella mukava juosta eli kenkä rullasi askellettaessa juuri niin kuin tällaiselta kevyemmältä tossulta odottaisikin. Vaimennut tuntui yllättävänkin ruhtinaalliselle, ottaen huomioon kengän luokituksen. Jäänkin innolla odottamaan tulevia testejä tossun kanssa.

Tässä vielä pari esittely- ja arvosteluvideota kengästä.

Asics Fuji-Trainer

 • Paino 309g, miesten US 9
 • Pohjassa Asicsin AHAR-hiilikumiseosta tarjoamassa kulutuskestävyyttä
 • Kannassa Gel-vaimennus
 • Nauhatasku iltin yläosassa solmun laittamiseksi piiloon
 • 3M Schotchlite heijastava pintamateriaali tuomassa parempaa näkyvyyttä
 • Välipohja SpEVAa

Fuji-Trainer on malliston hieman huokeampi vaihtoehto maastojuoksusta kiinnostuneille. Kengän hintaa on saatu pudotettua jättämällä pois suojalevy kiviä vastaan ja vaihtamalla SoLyte-välipohjamateriaali edullisempaan SpEvaan. Trainer on suunniteltu perusharjoittelukengäksi maastojuoksusta kiinnostuneille.

Pohjan kuviointi on varsin maltillinen, mikä mahdollistaa helpon siirtymän kotiovelta maastoon. Tämä yhdistettynä ensituntumalta varsin taipuisaan eli hyvää juoksutuntumaa lupailevaan pohjaan sekä edullisempaan hintaan tekee mallista varmasti oivan vaihtoehdon maastojuoksusta kiinnostuneille. Kenkä tarjonnee myös oivan vaihtoehdon yleiskengäksi, mikäli alustana tulee olemaan hiekkateitä ja maastoa. Jos kuitenkin tiedossa olisi paljon kivikkoisia tai oksia, kantoja ja juuria sisältävää alustoja, kannattaa harkintaan laittaa tässä artikkelissa sivutettava Asics Fuji-Attack, joka on varsin samantyylinen kenkä Trainerin kanssa, mutta Attackissa on suojalevy pohjassa.

Trainer on jo siirretty ASA:n suunnistusjaostoa edustavalle Erlingille testiin ja jäämmekin innolla odottamaan, mitä tämä monitoimimies saa kengästä revittyä irti.

Fuji-Trainerista tarjoamme tällä kertaa videon Keski-Euroopan valtakielellä.

Lähteet: Asics.fi, runnersworld.com, blog.runningwarehouse.com