JarnoASAn testiin Suunto Ambit3 Vertical

Suunto julkisti uusimman Ambit-sarjan syke- ja seikkailukellonsa, Suunto Ambit3 Verticalin tammikuun lopussa. Kello on nyt kulkeutunut myös ASAn testiin, joten on aika käydä läpi, mitä on odotettavissa ja mihin asioihin testeissä tullaan kiinnittämän huomiota.

Tiivistettynä uutuuden voi sanoa osuvan Ambit3-mallistossa lippulaiva Ambit3 Peakin ja Ambit3 Sportin väliin.

Vertical panostaa nimensä mukaisesti korkeuden mittaamiseen. Täysin uusia ominaisuuksia, joita ei ainakaan vielä ole muissa Ambit-kelloissa, on mahdollisuus piirtää ja seurata kellosta reaaliaikaisesti reittisi korkeusprofiilia. Voit siis tutkailla, kuinka paljon päivän noususta on suoritettu ja kuinka paljon on jäljellä. Tämä siis vaatii, että juokset ennakkoon kelloon lataamallasi reitillä. Muutenhan Ambit joutuisi telepaattisesti päätelemään päivän reittisi. Kello kertoo myös reaaliaikaisen nousuprosenttikulmasi, joten voit tarkistaa, pitääkö vielä juosta vai voiko jo laittaa kävelyksi.

Suunto Ambit3 Vertical k

Kello näyttää lisäksi käyttäjän kokonaisnousumetrit viimeiseltä 7 ja 30 päivältä sekä koko vuoden ja laitteen käyttöajan saldon. Erityisen kätevä ominaisuus näin Suunto Vertical Weekin aikana.

Suunto Ambit3 Vertical a

Keskittyminen korkeuserojen mittaukseen vaatii luonnollisesti toimivan mittauskaluston. Tästä syystä Ambit3 Verticalissa on sama sisäänrakennettu ilmapaineanturi kuin malliston kalleimmassa versiossa, Suunto Ambit3 Peakissa. Ambit3 Sport ja Run -malleissa korkeusmittaus tapahtuu GPS:n avulla, mikä ei tuo yhtä tarkkaa tulosta. Nykyisessä Ambit2-mittarissani luotetaan samaan sisäiseen ilmapaineanturiin, joten katsotaan osuvatko uusi ja vanha samoille seuduille lukujen kanssa.

Uusien korkeusmittausten lisäksi kello tarjoaa täysin uutena ominaisuutena värinähälytykset! Kauan kaivattu ominaisuus vaatii tuekseen huutomerkkiä. Minä en itse pidä kellon piippauksia päällä, eikä niitä edes kuule helposti juostessa. Sen sijaan toimivan värinähälytyksen aistii helpommin ja se säästää korvia. Värinää jäin aikanaan kaipaamaan siirtyessäni Garmininsta Suuntoon, joten testien myötä selviää, kuinka hyvin Suunto on vastannut toiveisiini.

Suunto Ambit3 Vertical e

Akunkestossa Vertical vastaa Sport mallin 10 tunnin kestoa yhden sekunnin tallennusvälillä, kun Peakissa virtaa riittää 20 tunniksi.

Kolmas merkittävä muutos Verticalin kohdalla on tapahtunut ulkonäössä. Aiemmissa Ambiteissa GPS-palikka on ollut selkeästi erottuvana palikkana rannekkeen ja kellon alareunan välissä. Verticalissa GPS on rakennettu sisään varsinaiseen kelloon, eikä ylimääräisiä muotoilupalikoita ole. Samalla kello hyödyntää yhdysvaltalaisen GPS:n ohella venäläistä Glonass-paikannustekniikkaa. Glonassin ominaisuuksiin ja hyötyihin en ole vielä ehtinyt perehtyä, selvitetään tämäkin siis testien aikana.

Suunto Ambit3 Vertical d

Suunto Ambit3 Vertical

Suunto Ambit3 Peak

Suunto Ambit3 Peak. GPS-palikka näkyy kellotaulun Suunto-logon alapuolella.

Luopumisia Suunto on toki joutunut tekemään. Verticalista ei löydy enää myrskyvaroitusta, säätrendejä eikä merenpinnan ilmapainetta. Hieman tuntuu hassulle, kun kerta kellossa tarkempi ilmapaineanturi on. Ehkä nämä ominaisuudet veisivät joko liikaa tilaa ohjelmapuolella tai nostaisivat kellon hinnan liian korkeaksi suhteessa muuhun Ambit3-mallistoon.

Suunto Ambit3 Vertical j

Tuttuja ominaisuuksia aiemmista Ambit3-malleista ovat harjoitusten ja kellon ohjaaminen Movescountista, joko tietokoneen ja piuhan tai mobiililaitteen ja Bluetoothin välityksellä. Kellolla voit myös mitata palautumista ja unenaikaista palautumista, hyödyntää Stryd Running -mittaria juoksutehon seuraamiseen, seurata päivittäistä aktiivisuuttasi, harjoituksen tehoa, ladata eri urheilulajien profiileja eri kellonäkymillä, saada hälytykset saapuvista puheluista ja viesteistä suoraan kelloon jne. Lukuun ottamatta juoksutehon seurantalaitetta, testien kulussa selviävät myös, miten nämä päivittäiset ominaisuudet toimivat.

Suunto Ambit3 Vertical h

Tarkempaa erittelyä Ambit3-mallien eroista voit tehdä täällä.

Kuvat: Suunto

Kommentoi

Kommentit