MiiaASAn testiin Sarva Xero 2

Sain vuoden vaihteessa testiini kevyet Sarva Xero 2 -nastalenkkarit. Pohjoisemmassa Suomessa on oivalliset olosuhteet talvijuoksukenkien testaamiseen, koska lunta, jäätä ja pakkasta riittää.

Sarva_Xero

Jokaisella ympäri vuoden juoksevalla juoksijalla tulisi olla kunnolliset nastalenkkarit, jotta talven liukkaudet eivät aiheuttaisi kaatumisia ja loukkaantumisia. Nastalenkkarit tarjoavat juoksijalle rennomman askelluksen jäisellä ja lumisella alustalla. Ostovaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota jalkineen rullaavuuteen, istuvuuteen ja kunnollisiin nastoihin. Onneksi tarjontaa riittää nastalenkkareiden osalta, joten jokainen varmasti löytää itselle sopivat jalkineet. Nastalenkkarit soveltuvat hyvin moniin maastoihin ja poluille pitävyyden ja rullaavuuteensa vuoksi.

Suomalainen Sarva

Aika monelle Sarva on vielä tuntemattomampi lenkkikenkämerkki. Itselläni on ollut Sarva Xero nastalenkkarit jo aikaisemmin, joten niin merkki kuin mallikin oli entuudestaan tuttu. Sarvat ovat suomalaisen suunnittelun aikaansaannoksia ja tehty Suomen olosuhteisiin. Siitäkin syystä Sarva on mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen merkki muiden lenkkikenkämerkkien joukossa.

Sarva_Xero2

Sarva Xero 2 ominaisuudet:

– suomalaiseen jalkaan sopiva lesti (medium)
– päällinen tiivistä nailonia
– tuulta pitävä ja vettä hylkivä (vedenestokäsittely päällisen ja vuoren välissä)
– irrotettava pohjallinen
– kannassa ja päkiässä poron® vaimennus
– kiertojäykkyystuki
– neutraali
– kannan ja päkiän nettokorkeusero eli droppi on 8mm
– sopii kanta-, kokojalka- ja päkiäaskellukseen
– 20 kovametallinastaa (viisikulmaiset kovametallitapit)
– lumella pitävä kumimateriaali ja korkeat pohjakuviot (4 mm)
– paino 230 g

Sarva_Xero4

Sarva_Xero5

Minulla on testikokona 39, joka on juuri sopiva jalkaani. Tavallisesti lenkkikengän kokoni on 38-39. Sarva Xero istuu jalkaan hyvin ja napakasti, mutta päkiän osaan jää hyvin ilmavuutta. Kengät ovat todella kevyet. Usein mielikuva nastalenkkareista ovat jykeviä, mutta Xerot ovat miellyttävän sirot. Kuten kaikki lenkkikengät ennen käyttöä, Sarvatkin tuntuvat vähän jäykiltä, mutta kylläpä ne löystyvät aktiivisessa käytössä. Kengän iltti on laitettava kunnolla paikalleen ennen nauhojen sitomista, koska muuten kengän päälle jäi ”tuuletusaukot”, joista kylmä ilma ja lumi pääsevät kengän sisään. Nauhat ovat tarpeeksi pitkät, joten saa helposti tehtyä kunnon kaksinkertaisen rusetin. Väritys on hyvä neutraali harmaa-pinkki.

Sarva_Xero3

Mielenkiinnolla ja malttamattomana odotan lenkkejä Sarva Xeroilla erilaisissa talviolosuhteissa myös pitemmillä lenkeillä. Kävin juoksemassa 12 km lenkin Sarvoilla. Pakkasta 6 astetta ja laitoin jalkaan ohuen juoksusukan. Juoksin vasta-auratuilla teillä lumella ja jäällä sekä osittain auraamattomilla teillä. Tein muutaman vedon päkiöillä juosten. Ensivaikutelman mukaan nastat pitävät hyvin lumisella jäällä kovemmassakin vauhdissa. Lumella en saanut ensimmäisellä lenkillä tuntumaa tien pintaan niin hyvin. Mutta tämähän oli vasta ensimmäinen lenkki ja lenkkikengät ovat parhaimmillaan vasta muutaman lenkin jälkeen, joten ei muuta kuin testaamaan lisää.

Kuvat: Joonas Laurila

2 comments

Kommentoi

Kommentit