ASAn testiin Fitbit Flex -aktiivisuusmittari

Ihmisten tulisi liikkua enemmän. Näin meille kerrotaan eri tahoilta ja suhteellisen uskottavilla perusteilla. Mutta mikä saisi ihmiset kiinnostumaan liikkumisesta? Keinoja on monia, mutta yhtenä vaihtoehtona ovat ranteessa pidettävät aktiivisuusmittarit. Ne seuraavat kaikkea käyttäjänsä liikkumista, eivät siis pelkästään puhtaita urheilusuorituksia. Näin käyttäjä huomaa, kuinka pitkälle pelkällä hyötyliikunnalla päästään ja samalla kuinka paljon lisäarvoa pienikin urheilu tuo päivittäisen liikunta-annoksen haalimisessa.  

Nyt ASA on vihdoin saanut testiinsä yhden tällaisista aktiivisuusmittareista, Fitbit Flexin. San Franciscossa 2007 perustetun firman mittarit on kohdistettu oman hyvinvoinnin ja liikkumisensa seuraamisesta kiinnostuneille. Toisaalta valmistajan mukaan laitteet käyvät keräämänsä datan määrän ja laadun puolesta myös aktiiviliikkujille.

Fitbit Flexin avulla käyttäjä saa seurattua askelmääräänsä, liikuntansa eri intensiteettien kestoja sekä kulkemaansa matkaa. Ranneke siirtää keräämänsä tiedon automaattisesti Bluetoothin ja päätelaitteen (iPhone, android, ipad tai tietokone) avulla Fitbit-ohjelmaan tutkailtavaksi. Täältä voi sitten katsoa, kuinka tavoitteidensa toteuttamisessa onnistuu sekä kerätä virtuaalisia palkintoja.

Fitbit_Flex_2

Toki ranteesta voi koska tahansa tarkistaa yhteenvedon omaisesti kuinka paljon päivän tavoitteista on saavutettu: pari naputusta ja valoja syttyy nollasta viiteen, riippuen päivän liikkumisesta.

Tämä tiedonsiirron helppous ja automaattisuus on tärkeää, mikäli tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan ja kiinnostumaan omasta liikkumisestansa. Vaikka itseäni ei haittaakaan mitä moninaisempien ja useiden askelten takana olevien apulaitteiden käyttö, ei kaikkia moinen säätäminen innosta. Tätä tiedon siirtämisen helppoutta ja sen tutkimista tulenkin tulevissa testeissäni painottamaan.

Sosiaaliset ihmiset tai muuten vain ryhmäpaineesta nauttivat voivat lisämotivaation hakemiseksi seurata muiden toimintaa sekä jakaa omat tietonsa muiden tarkasteltaviksi.

Fitbit_Flex_3

Fitbit Flexissä on edellä mainittujen aktiivisuusmittausten lisäksi mukana laiskottelumittaus, toisin sanoen se kartoittaa nukkumista. Flex ilmoittaa käyttäjänsä unesta sekä rauhallisen että rauhattoman kuin myös kokonaislevon määrän.

Ranneke toimii myös herätyskellona värinänsä ansiosta, mitä ainakin valmistaja pitää hyvänä asiana, jos ei halua herättää muita samassa vuoteessa nukkuvia.

Aktiivisuus- ja uniseuraamisen lisäksi laitteeseen voi syöttää päivittäisiä syömisiään ja painonkehitystä, jolloin kokonaisvaltaisempi hyvinvoinnin tarkastelu on mahdollista yhdestä paikasta. Itse en pahemmin ole syömisiäni ylös kirjaillut tai kaloreita laskeskellut, mutta testeissä on syytä paneutua myös tähän puoleen.

Fitbit_Flex_7

Muutamat seuraavat viikot minut tunnistaakin sinisestä rannekkeesta, ja mahdollisen päämäärättömän kävelyn takana voi hyvinkin olla askeltavoitteen metsästys. Tämän lisäksi testissä on hyvä pohtia käyttämisen mutkattomuutta sekä tarjotun tiedon hyödyllisyyttä niin vähemmän liikkuvien kuin aktiivikuntoilijoidenkin näkökulmasta.

1 comment

Kommentoi

Kommentit