RikuASAn testiin Berghaus VapourLight -takkeja – preview

ASAn postilaatikko kolahti ja paketista paljastui Berghausin VapourLight –sarjan takkeja testiin. VapuorLight –sarjahan on kehitetty hieman vauhdikkaampaan menoon aina polkujuoksusta vaikkapa kasvavaan done-in-a-day tyyppiseen nopeaan vaellukseen. Idea joka tapauksessa on lähteä liikkeelle mahdollisimman kevyellä varustuksella maksimaalisen vauhdin ylläpitämiseksi, mutta jo turvallisuuden takia on mukaan saatava varusteita vaihtelevien olojen takia. Siksi avaimena on vaatteiden keveys ja pakkautuvuus.

Ja kyllä, jo ensisilmäykseltä on selvää, että testiin tulleet tuotteet ovat sekä keveitä että pieneen tilaan pakkautuvia. Testiä on tuotteista tulossa kun pahimmat helteet helpottavat ja saadaan vähän vaihtelua säihin. Alla on kuitenkin tietoa siitä, mitkä tuotteet testataan ja näiden tärkeimmät ominaisuudet.

VapourLight Hyper Smock

Todella kevyt VapourLight Hyper Smock pitää vettä ja sopii juoksuun

Äärimmäisen kevyt VapourLight Hyper Smock painaa vain 110 grammaa.

Hyper Smock on äärimmäisen kevyt vedenpitävä takki (tai anorakki pitkällä vetoketjulla), joka soveltuu siis vaikkapa helposti mukaan otettavaksi kuoreksi polkujuoksulenkille. Vaativatpa monet kisat kuten esimerkiksi UTMB, että mukana on vedenpitävä takki. Painoa L-kokoisella takilla on vaatimattomat 110 grammaa, ja sen kyllä huomaa. Kyseessä onkin valmistajan mukaan maailman kevein vedenpitävä takki (edit). Ensimmäisenä ajatuksena materiaalista mieleen tulee virsikirjan sivu, niin ohuen tuntuinen se on. Ohut materiaali tarkoittaa myös pieneen tilaan pakkautuvuutta ja helposti pussiinsa sujahtava Hyper Smock ei pakattuna ole nyrkkiä suurempi.

Muutenkin takki on ominaisuuksiltaan karsittu minimiin, niin kuin tietysti tällaisessa tuotteessa kuuluukin. Huppu on säädettävä, hihassa on pieni tasku ja hihojen suissa resorit. Tietoja esimerkiksi vedenpitävyydestä ei sen enempää ole tarjolla. Saumat takissa on teipattu, mutta vetoketju ei varsinaisesti ole liiemmin vettä vastaan suojattu. Samalla takin mainitaan olevan hengittävyydeltään hyvin vaikkapa juoksuun sopiva. Paljon on siis testattavaa, mutta ensituntuma on erittäin lupaava. Olihan esimerkiksi Trail Running –lehti antanut takille täydet 10 pistettä ja se on palkittu myös ISPO messuilla.

EDIT: Vedenpitävyysarvot 7000mm / 8000mm, DWR-käsittely. Kangas 7 denieriä.

Vapourlight Hypertherm Reversible Jacket

Berghaus Vapourlight hypertherm takkia voi käyttä kahdella tavalla

Tuulta pitävä kangas ulkopuolella sitoutuu takkiin enemmän lämpöä ja se sopii kylmempiin oloihin.

Kyseessä on siis takki, jonka tehtävä on lämmittää. Bergahaus ilmoittaa sen olevan maailman kevein synteettinen midlayer (edit). Hypertherm -kääntötakkia voi käyttää kahdella tavalla. Säätä kestävämpää pintaa käytetään ulkopuolella kun olosuhteet ovat vaikeat. Tällöin tuulta pitävä kangas sitoo enemmän ilmaa takin ulkopinnan ja kehon väliin lisäten takin lämpimyyttä. Kun takin kääntää ympäri, pääsee enemmän ilmaa läpäisevä kangas ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että takki sitoo vähemmän lämpöä ja sopii siis helpompiin oloihin tai rasituksen ajaksi.

Berghaus Vapourlight hypertherm takkia voi käyttä kahdella tavalla

Ilmaa läpäisevä puoli ulkona takki on viileämpi

Takki soveltuu siis periaatteessa käytettäväksi yksinäänkin kun olot sallivat, mutta eniten uskon sen ominaisuuksiin lämmittävänä mid-layerina. Painoa takilla on noin 170 grammaa, joka ei tosiaan ole paljoa kyseisen kaltaiselle tuotteelle.

Näiden kahden tuotteen testit jaettaneen kahteen osaan, sillä kuoritakille alkaa olemaan jo varsin päteviä käyttökelejä. Selvästi kylmempiä ilmoja saadaan vielä odotella, jotta HyperThremiä päästään todenteolla kokeilemaan.

Kuvat ja lähteet: www.berghaus.com

3 comments

Kommentoi

Kommentit