ASA:n testiin Asics Gel-Fujisetsu GTX nastakenkä – Enää puuttuu lumi ja jää

Takasyksy tuli ja pilasi lupaavasti alkaneen talven. Onneksi kauppojen tilaukset on tehty hyvissä ajoin ja nastallisia juoksukenkiä alkaa vääjäämättä ilmestyä kauppojen hyllyille (/varastoihin), ellei ole jo ilmestynyt.

ASA sai testiinsä yhdet näistä talven erikoiskenkien uutuuksista, Asics Gel-Fujisetsu GTX:n. Malli korvaa malliston aiemman nastakengän, Gel-Arctic 4 GTX:n. Minä pidän muutosta hyvänä, useastakin syystä.

Arctic oli sen verta tukeva nastakenkä, että sen käyttäjäryhmäksi jäivät herkästi hieman isommat tai voimakkaasti ylipronatoivat juoksijat. Fujisetsusta Asics on taas halunnut tehdä hieman ketterämmän tossun, kun Dynamic Duomax -pronaatiotuki on poistettu ja pohja on kauttaaltaan löysempi.

Asics_Gel_Fujisetsu_2

Fujisetsuun haettiin innoitusta ja mallia viime vuonna lanseeratusta Fuji-maastokenkämallistosta, kuten nimestä voi päätellä. Tuotekehittelyä Asics teki paljon Norjassa, jossa samalla hyödynnettiin paikallisia maastojuoksijoita. Näin saatiin kerättyä palautetta talvisiin olosuhteisiin sopivasta välipohjasta sekä nastojen sijoittelusta. Kylmähän herkästi kovettaa, etenkin pidemmillä lenkeillä, vaimennusta, mitä luonnollisesti halutaan välttää. Tässä kohtaa Asics luottaa SoLyte-välipohjaansa, joka on valmistajan kevyin ja vaimennetuin välipohjamateriaali.

Nastoja luonnollisesti halutaan sijoittaa vain niihin paikkoihin, joissa niitä tarvitaan, koska ylimääräiset nastat ovat ylimääräistä painoa. Toisin sanoen piikkejä pyritään laittamaan sinne, mihin askeleen suurin voima kohdistuu – alastuloon ja ponnistukseen. Pohjaa vilkaisemalla näkyy, että päkiän ulkosyrjän nastat ovat hieman taaempana kuin sisäsyrjän, luonnollisen askeleen tullessa ulkoa sisään. 12 nastan lisäksi kengässä on maastokuviointi.

Asics_Gel_Fujisetsu

Muuten Fujisetsu noudattaa Asicsin nykyistä linjaa, jossa suurimmassa osassa kengissä on kymmenen mm:n droppi (kantapään ja päkiän välinen korkeusero).

Tähän mennessä kaikki uudistukset, keventyminen, löysentyminen ja nastojen uudelleensijoittaminen, ovat minua miellyttäviä, mutta päällisen osalta Suomen markkinoille tuleva Gore-Tex ei täysin ilahduta minua. Tämä on toki makukysymys, koska tiedän monen tykkäävän juosta talvella vettähylkivillä tai vedenpitävillä kengillä. Itselläni on onneksi siunaantunut jalkoihin niin voimakas verenkierto, että ne pysyvät lämpimänä ohuissa kesäkengissäkin, vaikka sää olisi sohjoinen. Kokeilematta en kuitenkaan voi sanoa tästä mitään.

Nyt saisi siis tulla johonkin kohtaan Helsinkiä pieni talven poikanen, että pääsisin testailemaan kenkiä, muualla toki nykyinen lämmin syksy saa jatkua. Paikallistalvea odotellessa ehdin kuitenkin käydä kokeilemassa, miten talvinastakengät toimivat syksyisessä maastossa.

Lisäys: 21.12.2013 Testiraportti on nyt valmis ja sen voi lukea täältä.

Kuvat: Patrol, Lisätietoa: Asics

3 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. En malta odottaa juoksukokemuksia ko. kengästä! Itse liukastelin viime talvel Nimbuksilla ja näiden ostaminen polttelee nyt todella pahasti. Saako näitä vielä mistään? Pikaisella googletuksella ei ainakaan kokoja löytynyt mistään liikkeestä (21run.com oli lähimpänä)

  Olen tähän mennessä juossut Nimbuksilla ja tällä hetkellä Kinsei 5:lla. Oliskohan tämä kenkä hyvä nastakenkä noiden jatkeeksi?

  • Hei Antti,

   Kenkien toimitus kauppoihin alkoi viime viikolla, joten niitä pitäisi alkaa kyllä piakkoin löytymään hyllyiltä.

   Jos olet juossut Nimbuksella ja Kinseillä, tämä lienee hyvä vaihtoehto. Huomioitavana on kuitenkin, että Fujisetsu on sekä Kinseitä että Nimbusta vähemmän vaimennetumpi ja pohjastaan hieman löysempi, täysin yksi yhteen nämä eivät siis mene – mutta eivätpä juoksukengät koskaan menekään. Yksi hyvä vaihtoehto on juosta molemmilla (/kaikilla) kengillä talvella, jolloin nastakenkää käyttää liukkailla ja nopeammilla lenkeillä, kun taas kevyillä ja hitaammilla lenkeillä voi kokeilla muitakin kenkiä.

   Jarno