Nuuksio Classic maastomaraton tuli jäädäkseen

Nuuksio Classic maastomaraton miteltiin viime viikonloppuna järjestyksessään toisen kerran. Ensimmäisenä vuonna Nuuksion metsät houkuttelivat metsähallituksen myöntämän kiintiön täyteen ja juoksijoita oli reipas pari sataa. Tänä vuonna kiintiötä nostettiin 450 juoksijaan ja tahti jatkui samana. Tapahtuma oli loppuun myyty muutamassa päivässä ja nimiä jonotuslistalle alkoi kertyä. Trail-juoksu tuntuukin elävän mukavaa nostetta kun perinteinen Vaarojen Maraton lokakuussa on myös loppuun myyty ja jonotuslistallakaan ei enää pääse kärkipäähän.

Nuuksio Classic 2013 letka

Alussa mentiin porukassa, mutta letka venyi melko nopeasti eikä tukoksia juurikaan ollut.

Nuuksio Classicin reitti on siis täyden maratonin mittainen eli rontin 42 kilometriä. Muuten reitti poikkeakin sitten normaalista maraton reitistä selvästi. Nousumetrejä kertyy matkalla noin 1000 kun Helsinki City Marathonilla ei ylöspäin mennä kuin noin 200 metrin verran. Nousut ja laskut ovat myös erittäin jyrkkiä, joka syö jalkoja entisestään. Reitin haastavimmaksi kohdaksi voi mainita nousun Swing Hill –laskettelurinteen päälle noin 11 kilometrin kohdalla. Reitti on kuitenkin erittäin kaunis, sillä se kulkee Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Suurin osa reitistä on yhden ihmisen mentävää polkua, kalliota sekä pitkospuita. Tämä tekeekin juoksemisesta erittäin monipuolista ja vaihtelevaa. Myös pään pitää olla mukana juoksussa koko matkan, sillä on katsottava mihin astuu ja samalla seurattava reittimerkkejä, joita onneksi reitin varrella on runsaasti. Jos tähtää kovaan aikaan on kuitenkin syytä pitää kovaa vauhtia alussa, sillä haastava reitti tarjoaa niukalti ohitusmahdollisuuksia.

Iloisia juoksijoita Nuuksio Classic 2013

Kallio oli yleinen alusta Nuuksion poluilla

Tapahtuma itsessään on tunnelmaltaan erinomainen. Näyttämönä toimii Siikarannan kokoushotellin piha, jossa tapahtuu sekä lähtö että maaliintulo.  Pienehkön osallistujamäärän johdosta tunnelma on tiivis ja tuttuja naamoja on paljon. Lauantai aamuna 31.8. juoksijoita suosi hieman pilvinen mutta pääsääntöisesti kuiva keli. Tämä tarkoitti sitä, että polut ja pitkospuut olivat mukavassa kunnossa. Tänä vuonna kärki menikin äärimmäisen kovaa. Voittaja Janne Mononen päästeli maastomaratonin huimaan aikaan 3.12.58. Vaativalla reitillä tämä on todella kova suoritus ja kakkonen jäikin tällä kertaa yli 20 minuutin päähän. Määrällisesti eniten juoksijoita sijoittui ajassa 5 ja 6 tunnin välille. Voidaankin sanoa, että Nuuksio Classicissa on varauduttava ylittämään oma maraton aika noin puolella.

Nuuksio Classic voittaja Janne Mononen

Voittajan aika oli huikea 3.12.58

Maastomaraton vaatii myös hieman enemmän varusteilta. Jalkineilta vaaditaan tietenkin aivan erilaista pitoa kuin tavallisella maratonilla. Siinä missä Helsingin kaduilla vilisee Nikejä, Adidaksia ja Asicseja hallitsevat Nuuksion polkuja Salomon, Inov-8 ja La Sportiva. Pitävä kenkä onkin tärkein yksittäinen varuste, sillä vinot ja märät kalliot lähtevät nopeasti alta pahimmillaan päättäen koko urakan. Lähes jokainen juoksija oli myös varustautunut juomarepulla tai –vyöllä. Nesteytys ja riittävä suolan saanti onkin tärkeää, sillä nousut ja laskut vetävät jalat nopeasti kramppiin ilman jatkuvaa tankkausta. Juomapisteitä reitin varrella oli kolme; 11, 26 ja 33 kilometrin kohdalla.

Kaiken kaikkiaan Nuuksio Classic on hieno tapahtuma, jonka suosion uskon ja toivon kasvavan tulevaisuudessa. Ensi vuonna samojen karkeloiden järjestäjät ovat kasaamassa uutta kisaa keväälle Bodom-järven maisemiin. Matkat ovat tällä kertaa 10 ja 20 kilometriä, mutta reitti on jälleen haastava. Kannattaakin olla valppaana ja ilmoittautua mukaan ensi vuoden kisoihin.

Kuvat ja lähteet: Nuuksio Classic

Kommentoi

Kommentit