Lacrossen EM-kisat 2012 Amsterdamissa – Kuinka tuleviin kisoihin valmistaudutaan Elina Känkänen ja Joni Vuorela?

Lacrossen eli meille suomalaisille tutummin haavipallon naisten ja miesten EM-kisat pelataan 20–30.6.2012 Amsterdamissa Hollannissa.  Tällä hetkellä 17 miestenjoukkuetta ja 12 naistenjoukkuetta on vahvistaneet osallistumisensa mittelöihin. Suomessakin kisoihin on aloitettu valmistautumaan ajoissa. Miesten maajoukkueeseen tehtiin ensimmäiset valinnat jo kesällä 2011 ja joukkue julkaistiin kokonaisuudessaan syksyn aikana. Naisten maajoukkuerinki lyötiin lukkoon alkuvuodesta 2012 try outien jälkeen.

Lacrosse_3

Kuvassa Elina Känkänen

Kävin kyselemässä maajoukkueisiin valituilta Helsinki Lacrosse seurassa pelaavilta Joni Vuorelalta ja Elina Känkäiseltä, miten he valmistautuvat tulevan kesän koitokseen? Miesten edustusjoukkue, Helsinki Chiefs, on Suomen menestynein lacrosse seura. Joukkue on voittanut kuusi Suomen mestaruutta, vuosina 2005–2007 sekä vuosina 2009-2011. Naisten edustusjoukkueella, Helsinki Chiefettesillä, on yksi Suomen mestaruus vuodelta 2008 ja kolme hopeaa vuosilta 2009–2011. Yhdeksän naisten ja yhdeksän miesten maajoukkuepelaajista tulee Helsinki Lacrosse Seurasta.

Lacrosse_1

Naisten maajoukkueen valmistautuminen kisoihin on vielä alkuvaiheessa. Elina Känkänen harjoittelee oman seuransa harjoituksissa kaksi kertaa viikossa , eikä muuta valmistavaa harjoittelua juuri ole. Vielä on hieman epävarmaa miten kevät naisten maajoukkueen kanssa kehittyy. Luvassa on ainakin yksi maajoukkueleiri, mutta tilanteen tekee haastavaksi se, että valmentaja on Jenkeissä. Miehet ovat taas harjoitelleet jo pidemmän aikaan valmistavan ohjelman mukaan 5 kertaa viikossa, joista lajiharjoittelua on kerran viikossa. Ravitsemuksesta kiinnostuneena halusin tietää miten ruokavalio otetaan huomioon harjoittelussa? Joni Vuorelan harjoittelussa ruokavalio on suuressa osassa. Hän noudattaa proteiinipitoista ruokavalioita, jossa hiilihydraatit nautitaan pääasiassa treenin jälkeen. Hän kokee hiilihydraattien olevan tärkeässä asemassa kovassa harjoittelussa, sillä energiaa tarvitaan, jotta jaksaa opiskella, työskennellä ja harjoitella kovaa. Elina Känkänen pyrkii noudattamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, mutta harjoitteluun nähden ei mitään muutoksia ruokavalioon ole tehty.

Naisten ja miesten lacrosse on vähän niin kuin miehille jääkiekko ja naisille ringette. Tässä tapauksessa niitä vaan kutsutaan samalla nimellä. Minulle lacrosse on lajina suhteellisen uusi tuttavuus. Olen nähnyt siitä kuvia ja kuullut siitä puhuttavan, mutta Elinan ja Jonin haastattelun edetessä suurimaaksi kysymykseksi nousi, että miksi naisten ja miesten lacrossea edes kutsutaan samalla nimellä? Kysymys nousi esille, koska:

  • Miesten laji on täysikontakti laji, naisten ei.Lacrosse_2
  • Miehillä pakollisia varusteita ovat hanskat, kypärä ja hartiasuojat. Naisilla ainoastaan hammassuoja
  • Miehillä pelaajia kentällä 10 ja naisilla 12
  • Miesten peliaika on 4 x 20 min ja naisilla 2 x 30min
  • Mailtakaan ei ole samanlaiset. Miehillä mailoja on kolmea eri pituutta ja pussiosa on syvempi. Naisilla pussia ei saa olla.

Ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan! =) Jotenkin minusta tuntuu, etteivät erot loppuneet tähän, mutta näillä tiedoilla sain jo tarvittavan käsityksen. Sain kutsun mennä kokeilemaan lajia ja täytyy varmasti tässä alkukesästä vastata kutsuun myöntävästi. Harjoituksia hetken sivusta katsoneena ymmärsin Jonin sanat ”The Fastest Game on Two Feet”, joka myös liiton sivuilla mainitaan. Laji on erittäin nopeatempoinen ja strateginen. Lacrossen pariin hakeutuukin pelaajia monipuolisesti erilajien parista. Elina oli päätynyt lajin pariin lukion jälkeen vuonna 2007 kun oli ensin lukiossa kokeillut lajia. Joni taas oli varusmiespalveluksen aikana nähnyt lajia pelattavan ja hakeutui heti palveluksen loputtua Helsingin Lacrosse Seuraan, jossa on vuodesta 2006 asti tahkonnut.

Toivotan Elinalle ja Jonille menestyksekkäitä EM-kisoja ja nähdään ehkä kentällä…joku päivä 😉

Se suomalaisille kuuluisa ”ilmaveivi” on muuten maailmalla ”Lacrosse goal”!

Jos sinä haluat mennä kokeilemaan sopisiko Lacrosse sinulle. Ota yhteys johonkin Suomen Lacrosse seuraan, esimerkiksi Helsinki Lacrossen yhteydenottolomakkeen kautta. Mukaan tarvitset liikunnalliset vaatteet, lenkkarit/nappikset ja vesipullon, mailan saat lainaan paikan päällä. Miehet tarvitsevat mukaan myös ristikollisen kypärän.

Milla

Kuvat: Milla ja ec12lacrosse.com

Lähteet:

helsinkilacrosse.fi

ec12lacrosse.com

lacrosse.fi

Kommentoi

Kommentit