Kuntoilutapahtumien viehätys

Kiuas huutaa ja ikkunat ovat huurussa. Taustalla paistaa komea Lahden hiihtostadion ja lauteet ovat täynnä eri ikäisiä karpaaseja. On parikymppisiä, keski-ikäisiä ja todellisia veteraaneja. Kukaan ei örvellä tai möykkää, kaikki tulevat toistensa kanssa juttuun. Täältä et löydä perinteistä suomalaisisää, joka näkee ainoan six packinsa töiden jälkeen Karhuna tai Lapin Kultana. Jälkipelien saunajuttuja on mielenkiintoista kuunnella: moni fiilistelee ja spekuloi omaa suoritustaan, joku saattaa jopa selitellä miksi tänään ei kulkenut. Joukkoa kuitenkin yhdistää muutama yhteinen asia. Kaikki nauttivat itsensä voittamisesta sekä kuuluvat tietyllä tapaa tähän suureen ja ihmeelliseen kuntoilujoukkoon. Ollaan Finlandiahiihdon jälkilöylyissä ja kaikilla on takana pitkä ja uuvuttava hiihtosuoritus. Useat ovat hiihtäneet 50 kilometriä, joka on jo varsinainen kestävyyssuoritus äärirajoilla.

Moni miettii usein miksi kuntoilijat osallistuvat vuosi toisensa jälkeen maratoneille, massahiihtoihin tai kasvaviin triathlontapahtumiin. Moni kokee varsin outona rahan tuhlaamisen osallistumismaksuihin tai kalenterin suunnittelemisen jonkun tietyn rääkkikokemuksen takia. Jokin näissä kuitenkin viehättää, koska erilaisten kuntoilutapahtumien suosio kasvaa koko ajan. Finntriathlon myytiin loppuun hetkessä. Helsinki City Run tekee taas uuden osallistujaennätyksen, ilmoittautuneita on peräti yli 16 000!

Kaikissa kuntoilutapahtumissa on usein samanlainen meininki, lajilla ei ole merkitystä. Starttiviiva on täynnä energisiä, iloisia ja liikunnallisia kansalaisia, joita yhdistävät samanlaiset elämänarvot. Ikähaitari on todella pitkä nuorista veteraaneihin. Iäkkäämmät osallistujat herättävät minussa melkoista kunnioitusta. Päällä on usein neonkeltaiset karhun verkkarit 70-luvulta. Pilkettä on aina silmäkulmassa ja iloinen puheensorina loistaa naamalta. Ei tarvita aina uusimpia välineitä tai teknologiaa, jotta voi selvittää massahiihdon tai maratonin huippuaikaan. Suuri osallistujaryhmä on myös 30-50 vuotiaat aikuiset. Tässä porukassa on paljon sellaista porukkaa, jotka ovat löytäneet liikuntakipinän hieman myöhäisemmällä iällä ja ottaneet itseään niskasta kiinni. Ehkäpä siinä vaiheessa, kun lapset ovat hieman vanhempia ja aikaa on jäänyt taas kaappiin unohtuneille juoksukengille.

Tunnen kuuluvani joukkoon jo siinä vaiheessa, kun lähden hakemaan kilpailunumeroa kisakeskuksesta. Fiilis nousee kattoon ja edessä on jännittävä ja mielenkiintoinen tapahtuma. Starttilaukauksen jälkeen kuntoilutapahtumissa tsempataan, kannustetaan ja tuetaan kaveria. Muistan aina Prahan maratonilla puolalaisen kaverin, joka kannusti ja veti minua eteenpäin 35 kilsan paikkeilla. Puolan ja englannin sekoituksesta ei saanut aina edes selvää, mutta viesti meni silti perille lopulta ennätysaikaan. Maaliviivan ylitys jää usein mieleen unohtumattomana ja hienona hetkenä. Taistelu, suomalainen sisu ja kaikkensa antanut kuntoilija on ansainnut muistoksi mitalin hienosta suorituksesta.

Palataanpa takaisin saunafiilistelyihin. Maaliin pääsyn jälkeen alkavat usein jälkipelit. Kellot piippaavat, kun kaikki katsovat huippukelloistaan aikoja ja syketietoja. Alkaa välitön pohdiskelu ja kippuroiden katseleminen. Paitsi veteraaneilla – he osaavat nauttia tapahtumista ilman syketietoja tai muita datoja. Toissa vuonna Tukholman maratonin jälkeen lentokoneessa viereemme istui noin 60-vuotias rouva, jolla oli päällään Finischer – paita. Tiedustelimme häneltä loppuaikaa, mutta rouva vastasi: ”en minä ajasta tiedä, hyvin se meni ja hauskaa oli”. Niinpä – siinäpä se sanoma taisikin tulla. Tämän takia näihin mennään vuosi toisensa jälkeen. Minkä vuoksi sinä osallistut kuntoilutapahtumiin?

Kommentoi

Kommentit