Kisaraportti Prahan Maratonilta: ennätystehtailua Vltavan rannoilla

Prahan Maratonviikonloppu käynnistyi meidän osalta lauantaiaamuna, jolloin lensimme Prahaan suoralla Finnairin aamulennolla. Majoituimme hotelli Mövenpickiin, jonka jälkeen lähdimme hakemaan osallistujamateriaalia Expo-alueelta. Messualue oli todella laaja ja viimeistään tässä vaiheessa kisafiilis alkoi nousemaan toden teolla. Alueella oli esillä useiden urheiluvälinevalmistajien ständejä, joissa esiteltiin uusia tuotteita. Monet vaatevalmistajat olivat hieman tuntemattomampia paikallisia merkkejä. Tunnetuista merkistä paikalla olivat ainakin Adidas, Suunto, Garmin ja Orca. Osallistujamateriaali piti sisällään juoksunumeron ja chipin lisäksi mm. tarkat ohjeistukset kilpailuun, repun sekä pinkan erilaista mainosmateriaalia. Kisan etukäteisjärjestelyt toimivat hienosti.

Lauantai-iltana kävimme kiertelemässä kaupungilla ja tutustumassa lähtöalueeseen, joka sijaitsi aivan kaupungin ytimessä vanhankaupungin aukiolla. Paikalla oli suuren urheilujuhlan tuntua; ihmisiä oli tolkuttomasti liikkeellä, musiikki pauhasi, suuret Tsekin tv-yhtiöiden autot olivat ryhmittäytyneet maalialueen tuntumaan ja selostus- ja toimitsijakopit näkyivät maalialueen reunalla. Edessä oli hieno kovatasoinen kansainvälinen kilpailu. Noin 9000 osallistujaa 80 eri maasta starttaisi huomenna liikkeelle aamulla yhdeksältä. Fiilis oli mitä mainion, ainoana huolen aiheena pieni tukkoisuus nenässä, joka oli vaivannut viime päivinä. Sääennuste lupasi erinomaista juoksusäätä sunnuntaiaamulle, puolipilvistä ja lämpötila noin +10 asteen tuntumassa.

Lähtöaamuna kello soi puoli kuudelta, jolloin menimme Jukan kanssa heti aamupalalle hotelliin. Hyvätasoinen hotellimme tarjosi aamupalaa jo klo 5.30 lähtien, jolloin ehdimme nauttia tukevan aamupalan hyvissä ajoin ennen lähtöä. Sääennuste oli pitänyt paikkansa eikä alkuviikon helteestä ollut tietoakaan. Hyvä juttu ajattelin, lyhyissä shortseissa ja hihattomassa mennään silti! Kisajärjestäjät tarjosivat ilmaisen joukkoliikenteen maratonpäivänä osallistujille. Tällaista järjestelyä kaipaisin myös Suomen tapahtumiin. Prahassa on kätevä liikkua metrolla, joten siirryimme Jukan kanssa metrolla muutaman pysäkin välin lähtöalueelle.

Jätimme tavarat arvotavarasäilytykseen, jonka jälkeen kumpikin siirtyi pikkuhiljaa omaan lähtökarsinaan. Juoksijat oli jaettu kahdeksaan eri lähtöryhmään aikaisempien aikojen perusteella. Itse starttasin lähtöryhmästä D, joten pääsin liikkeelle keulilta. Muutama minuutti ennen lähtö huomasin, että sykkeet eivät tulleet näkyviin. Olin tehnyt pahan mokan ja ottanut vahingossa vaimon sykevyön lähettimen matkalle mukaan. Olisihan tämän voinut tietysti testata etukäteen… Noh, tämä kisa mentiin sitten ilman syketietoja. Footpod toimi normaalisti, jonka tietoja katselen muutenkin aina enemmän juoksukisoissa.

Lähtölaukaus pahamahti ilmaan ja noin 9000 juoksijaa lähti liikkeelle varsin ahtaasta rännistä Old Town Squarelta ydinkeskustasta. Kärkipäässä pidettiin kovaa vauhtia ja lähdin juoksemaan rentoa vauhtia eteenpäin muiden vauhdista välittämättä. Maratonreitti on upea ja alkupäässä juoksimme hienon Kaarlen sillan yli. Alkupätkä oli jaloille varsin hankala, sillä mukulakivien päällä juostiin pitkiäkin pätkiä. Maratonin ensimmäinen puolikas taittui ihan mukavaan aikaan 1.38.36 ja viimeistään tässä vaiheessa tajusin olevani ennätysvauhdissa. Tavoitteenani oli parantaa edellistä maratonaikaa (3.29), mutta puolikkaan aika lupasi kovaakin parannusta edelliseen aikaan. Jossakin vaiheessa törmäsin myös kärkikympin juoksijoihin, jotka tulivat vastaan kadun toista puolta. Afrikkalaiset pitivät hirmuista vauhtia ja askellus näytti naurettavan kevyeltä raskasrakenteiseen pohjoismaalaiseen verrattuna.

Toinen puolikas jatkui samalla vauhdilla ilman suurempia ongelmia. Kolmenkympin väliaikapisteen jälkeen jaloissa alkoi tuntua, mutta sisukkaasti jatkoin noin 4.30min/km vauhtia eteenpäin. Selkiä alkoi tulla vastaan yhä useammin ja reitin varrella näkyi kramppaavia ja hyytyneitä taistelijoita. Viimeinen nousu hiukan ennen 40km väliaikapistettä tuntui jo pahalta, mutta nousun päällä tiesin olevani jo voittajana maalissa uudella ennätysajalla. Viimeiset kilometrit piti painella kovaa tuskasta huolimatta, jotta matkan aikana tullut aikatavoite 3.15 alittuisi. Maalinsuoran hurjan kannustuksen ja loppukirin seurauksena ylitin maaliviivan aikaan 3.14.23. Uusi maratonennätys oli syntynyt ja edellinen aika parani 15 minuutilla!

Tsekkiläiset osaavat organsoida järjestelyt myös maaliin tulon jälkeen. Maaliviivan ylityksen jälkeen huoltojoukot iskivät folioviltin niskaan ja juoksijat ohjattiin eteenpäin, jonka varrelta kaikille annettiin mm. palautumisjuomaa ja hedelmiä. Huoltokuja oli rakennettu kapealle kadulle, joten kaikki juoksijat saivat varmasti kaiken tarvittavan palautumismateriaalin. Tässä oli mielestäni ehdoton parannus Tukholmaan, jossa huoltoalue oli varsin laaja. Tuolloin en saanut itse kaikkea purtavaa, koska pisteet oli levitetty niin laajalle.

Mikä tässä kisassa sitten onnistui niin hyvin? Erityisesti tankkaus meni tällä kertaa täysin nappiin. Nesteet ja energiat imeytyivät tasaisesti ja vatsan kanssa ei ollut mitään ongelmia. Otin nestettä melkein kaikilla tankkauspisteillä kulauksen. Puolikkaan baananin söin noin viiden kilsan välein, joka takasi riittävän energiasaannin. Huippuhyvä ilma (noin +10-13 ja puolipilvinen sää) kovaan juoksusuoritukseen takasi ihanteelliset olosuhteet.

Ainiin, kyllä tuolla muutkin osaavat juosta. Kenialaiset ja Ethiopialaiset pinkoivat järkyttävän kovia aikoja. Miesten sarjan voitti Deressa Chimsa kovaan aikaan 2.06.25. Eurooppalaisia ei kärkikymppiin mah
tunut. Itse sijoituin miesten sarjassa sijalle 484 ja koko kisasassa sijalle 507.

Faktaa juoksusta:
10km: 0.47.27, 4.48min/km
20km: 1.33.37, 4.36min/km
21,1km: 1.38.36, 4.32min/km
30km: 2.18.49, 4.30min/km
40km: 3.04.06, 4.31min/km
42,2km: 3.14.23, 4.41min/km

Prahan Maratonin plussat ja miinukset:
+ mukava, monipuolinen ja hieno reitti
+ järjestelyt toimivat erinomaisesti
+ kilpailussa kova kansainvälinen taso ja ilmapiiri
+ tiedottaminen toimi erinomaisesti ennen kilpailua koko kevään ajan

– reitillä oli yllättävän paljon mukulakiviosuuksia, joka rasittaa jalkoja
– vanhankaupungin aukio on ahdas näin suurelle tapahtumalle, paljon ruuhkia ja väentungosta

Kuva:  Elina Rantala

Kommentoi

Kommentit