Kappale kauneinta Suomea – ASA mukana Pirkan Pyöräilyssä

imagesPirkan Pyöräilyn järjestäjät mainostavat upeaa reittiä, jota on poljettu hienoissa kansallismaisemissa jo vuodesta 1978 alkaen. Tapahtuma on ollut vuosittain Suomen suurin pyöräilytapahtuma, jonka osallistujamäärä on vakiintunut noin 2500 polkijan paikkeille. ASA:n Jaakko Rantalalle tarjoutui hieno mahdollisuus osallistua klassikkotapahtumaan kesäkuun toisena sunnuntaina. Seuraavassa muutamia ajatuksia kuntoilutapahtumasta.

Järjestäjät lähettivät etukäteen ilmoittautuneille pienen infopaketin ja osallistujanumeron. Muutaman sivun tietopaketissa oli kerrottu tärkeimmistä asioista liittyen tapahtumaan. Yritin etsiä etukäteen tietoa varustesäilytyksestä, mutta en löytänyt siitä mainitaa internetsivuilta. Lopulta joku osasi vinkata keskustelufoorumilla varustesäilytyksestä, joka sijaitse tapahtuma-alueella Hakametsän jäähallilla. Tiedottaminen toimi ennen tapahtumaa hyvin ja suurin osa tiedoista oli kuitenkin saatavilla. Internetisivut ovat ehkä hieman vanhanaikaiset ja kaipaisivat tulevaisuudessa pientä hienosäätöä.

Pirkan Pyöräily tarjoaa useita eri reittivaihtoehtoja kaikenikäisille. Itse osallistuin Pirkan Lenkille (217 km), muut vaihtoehdot olivat Klassikko (134 km), Pirkan Pyhä (40km) ja Lilliputti (4 km). Suurin positiivinen ero moneen muuhun kuntotapahtumaan oli aivan mieletön henki ja fiilis reitin varrella. En tiedä johtuiko tämä siitä, että nilkkaan ei kiinnitetty chippiä, joka mittaa aikaa. Älyttömiä kisailuja rohkeine ohituksineen ei pahemmin nähty vaan kaikki polkivat sulassa sovussa pohkeiden suonimääriin katsomatta. Toki Pirkan Pyöräilyssä mentiin myös kovaa ja korkealta, mutta reitin varrelle mahtuivat niin huippukuntoilijat kuin veteraanitkin museopyöräillään. Oli mukava nähdä erilaista pyöräilykalustoa ja polkijaa hienossa kesäkelissä. Paikallinen pyöräilyseura Kaupin Kanuunat tarjosi erilaisia nopeusryhmiä, joihin pystyi ilmoittautumaan etukäteen. Nopeusryhmien eteneminen näytti sivusta katsottuna tyylikäältä.

Pirkan Lenkki (kuvassa vasemmalla Suunto Ambitin piirtämä data lenkistä, nuolet ovat 10km väliaikakohtia) tekee pienen koukkauksen Nokian, Hämeenkyrön ja Viljakkalan kautta. Noin 100 kilometrin kohdalla nokka käännetään kohti Kurua, tässä vaiheessa myös Klassikkolenkin polkijat tulevat samalle reitille. Viljakkalan kivat maalaismaisemat rentouttivat mieltä oikein urakalla, reitin hienoimmat pätkät osuivat mielestäni kuitenkin Kurun suunnalle Näsijärven pohjoispuolelle. Pieniä hyväkuntoisia asfalttiteitä, järvien ylityksiä, suomalaista kumpuleivaa peltomaisemaa… voiko Suomessa enempää toivoa pyöräilenkin maisemilta? Reitti oli muutenkin hyvin suunniteltu, liikenteen ohjaus pelasi ja kyltitykset oli laitettu järkevästi. Reitin varrella oli myös muutama varoituskyltti railoista tai huonommasta asfaltista.

Huoltopisteitä oli riittävästi ja tarjoilu pelasi. Huollosta oli myös merkintä noin kilometri etukäteen. Vapaaehtoiset tekivät hienoa työtä ja tunnelma oli erinomainen. Kaikissa paikoissa tarjoiltiin vettä ja urheilujuomaa. Tämän lisäksi tarjolla oli pientä energiaa. Maalissa ei ollut tarjolla osallistumismaksuun kuuluvaa energiaa. Tähän olen itse tottunut tämän kokoluokan tapahtumissa ja siinä olisi ehkä pieni kehityksen paikka tuleville vuosille. Erilaisista kojuista sai kyllä ostettua ruokaa ja juomaa.

Pirkan Pyöräily oli erinomainen tapahtuma. Osallistumismaksu oli kohtuullinen (46 – 60 euroa), tiedottaminen pelasi, järjestelyt toimivat ja reitti oli upea. Tapahtumaa voi suositella jatkossa kaikille pyöräilyn ystäville. Ai niin, oma kisani itseäni vastaan sujui myös hyvin. Tein viimeisen ylipitkän viimeistelytreenin ennen Frankfurtin Ironmania. Poljin koko matkan yksin ilman peesiapua. Ensimmäiset 180 kilsaa mentiin noin kolmeakymppiä ja viimeiset 37 kilsaa kovempaa. Sykkeet pysyivät mukavasti pk:n puolella ja henkisesti raskas harjoitus oli kiva yhdistää kuntoilutapahtumaan. Pyöräilyn jälkeen juoksin vielä 10 minuuttia tapahtuma-alueen ympäristössä.

Erityiskiitokset / kehitettävää tulevaisuudessa

+ Pirkan Pyöräilyn henki on erinomainen (osallistujat, järjestäjät, vapaaehtoiset)

+ Erittäin hieno reitti, maisemat ovat upeat, asfaltti hyvässä kunnossa

+ Huolto toimi reitin varrella erinomaisesti

+ Merkinnät hyviä reitin varrella

+ Tapahtuma-alue oli selkeä ja hyvä, paljon parkkitilaa

– Osallistumismaksuun ei kuulunut energiaa maalialueella

– Internetsivujen rakenne on ehkä hieman sekava

– Katsojia ei ollut juuri yhtään reitillä

Lähteet: Pirkan Pyöräly

Kuvat: Pirkan Pyöräily ja Elina Rantala

Kommentoi

Kommentit