Helsinki City Run 2013 keräsi ennätysmäärän juoksijoita

Helsinki City Run (HCR) keräsi paikalle tänä vuonna ennätysmäärän osallistujia. Peräti 17 000 juoksijaa kiersi hienon puolimaratonin reitin upeassa kelissä Helsingissä. Osallistuin itse tapahtumaan ensimmäisessä lähtöryhmässä tavoitteena juosta onnistunut kova vauhtikestävyystreeni matkalla Frankfurtin Ironmaniin. Seuraavassa muutamia ajatuksia tapahtumasta.

HCR:n expoalue on sijainnut jo useana vuonna Töölön Kisahallissa. Täältä juoksijat hakevat osallistujanumerot ja sponsorit saavat esitellä omia tuotteitaan. Kävin hakemassa oman juoksunumeroni heti perjantaiaamuna ennen töihin menoa. Tuolloin paikalla oli jo satoja osallistujia, mutta kaikki sujui mukavan vauhdikkaasti. Juoksunumeron ja juoksupaidan saamisen jälkeen mukana oli tuote-esittelyjä ja mahdollisuuksia tehdä viime hetken juoksuostoksia ennen tapahtumaa. Juoksupaita oli itselleni positiivinen yllätys. Pirteän värinen Asicsen paita on varmasti jatkossa usein lenkillä päällä.

Lauantaina saavuin paikalle noin puolitoista tuntia ennen oman lähtöryhmäni starttia. Vaihdoin varusteet D-katsomossa ja jätin laukun varustesäilytykseen. Ajatuksena oli mennä aluksi pukuhuoneeseen, mutta pieni pukuhuone oli jo tässä vaiheessa ihan täynnä. Lähdin katsomosta kohti starttialuetta noin 35 minuuttia ennen lähtöä. Tässä vaiheessa meinasi iskeä pieni paniikki, koska stadionin sisäänkäynnit olivat todella pahasti ruuhkautuneet. Monet myöhäisemmän lähtöryhmän juoksijat olivat jo matkalla lähtöalueelle eikä jonot liikkuneet eteenpäin. Jossain vaiheessa avattiin ilmeisesti ylimääräinen portti ja jono alkoi pikkuhiljaa liikkua. Lopulta ehdin hyvissä ajoin lähtöalueelle. Tapahtuman ollessa näin suuri tätä asiaa kannattaisi jatkossa miettiä tarkemmin. Voisiko jatkossa varustesäilytyksen tai vaatteiden vaihtoalueet jakaa ainakin osittain lähtöryhmien mukaan?

Starttialueella fiilis oli katossa ja kuuluttaja kertoi hyvin viimeisiä informaatioita kisasta. Kolmelta ensimmäinen lähtöryhmä pääsi vihdoin liikkeelle.  Olin sijoittunut noin 75 metriä starttiviivan taakse. Ajattelin, että näiltä asemilta pääsisi juoksemaan heti reipasta vauhtia. Tässä tein kuitenkin arviointivirheen ja jäin pahasti ruuhkasumppuun ensimmäisten kilometrien ajaksi. Tapahtuman kasvaessa ensimmäisessä lähtöryhmässä on varmasti mukana juoksijoita, jotka tavoittelevat noin 1.40-1.45 loppuaikaa. Tämä aiheuttaa alun kapealla reitillä suuria haasteita, koska ohittaminen on todella vaikeaa. Toisaalta lähtöryhmiä on jo nyt paljon, joten käytännössä tämän helpottamiseen ei ole montaa vaihtoehtoa: alussa reitin pitäisi olla leveämpi tai sitten tapahtumaan ei oteta jatkossa näin suurta osallistujajoukkoa.

Juoksuosuudella kaikki toimi muuten mallikkaasti. Liikenteenohjaajia oli runsaasti ja reitti oli hyvin opastettu. Myös kilometrikylttejä oli reitin varrella hyvin ja niiden avulla pystyi seuraamaan omaa etenemistä. Juomapisteitä oli mielestäni riittävästi ja palvelu pelasi hyvin. Reittiprofiili ei ole helpoimmasta päästä, mutta toisaalta se tekee HCR:stä haastavan ja houkuttelevan kisan. Osa matkasta juostaan hiekkapätkällä, joka sopii ainakin minulle hyvin. Katsojia oli ihan mukavasti reitin varrella, mutta silti suomalaisten kannustaminen on varsin vaisua ulkomaiden tapahtumiin verrattuna. Länsinaapurin maraton pesee kyllä tunnelmaltaan meidän tapahtumat. Pitäisikö HCR:n järjestäjien miettiä jatkossa reitin varrelle ulkomailta tuttuja bändejä tai muita show-esityksiä? HCR:n hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta, joten juoksijat odottavat myös selkeitä parannuksia tapahtumaan liittyen.

Maalialue sijaistsee Olympiastadionin A-katsomon edesssä. Aurinkoisella säällä aurinko paistaa D-katsomoon. Voisiko maalialue sijaita jatkossa D-katsomon edessä? Tällä saataisiin varmasti lisää katsojia maalialueelle. Tapahtuman suosion kasvaessa olympiastadionin ulkopuolelle oli järjestetty huoltokuja, jota pitkin osallistujat saivat purtavaa ja juotavaa. Tämä on tuttu ja hyvä käytäntö ulkomaiden tapahtumista. Alun lähtöryhmissä kaikki sujui vielä hyvin, mutta keskivaiheilla tämä alue oli puuroutunut pahasti. Tämä saattoi johtua siitä, että juoksijat hakivat varusteet ennen juoksukujalle menoa.

Kokonaisuutena HCR oli erittäin mukava tapahtuma. Aurinkoinen keli ja hieno fiilis juoksijoiden keskuudessa tekivät tästä tapahtumasta jälleen ikimuistoisen. Suuri osallistujamäärä asettaa kuitenkin haasteita järjestäjille. Näin pahoja ruuhkia ei saisi jatkossa enää syntyä juoksussa ja tapahtuma-alueella.

HCR 2013, plussat ja miinukset

+ Laaja ja hyvä informaatio ennen tapahtumaa

+ Expossa järjestelyt toimivat hyvin

+ Opasteet, liikenteenohjaus ja huolto juoksureitillä

+ Haastava ja hieno juoksureitti

– Pahat ruuhkat ennen lähtöä ja maaliin tulon jälkeen

– Reitti on alussa todella kapea näin suurelle joukolle

– Reitin varrella ei ole ohjelmaa tai esityksiä

Kommentoi

Kommentit